fbpx
15.4 C
Serres
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2026
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑΣτον «αέρα» ακόμη η αποζημίωση για τους βιοδείκτες του καρκίνου – Τι...

Στον «αέρα» ακόμη η αποζημίωση για τους βιοδείκτες του καρκίνου – Τι καταγγέλλουν οι ασθενείς

Στο… περίμενε βρίσκονται ακόμη οι ογκολογικοί ασθενείς στη χώρα μας για την αποζημίωση στους βιοδείκτες, ενός κρίσιμου και πολύτιμου εργαλείου για τη σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση.

Οι βιοδείκτες αποτελούν βασικό εργαλείο της σύγχρονης εξατομικευμένης ιατρικής, καθώς επιτρέπουν στους γιατρούς να επιλέγουν τη θεραπεία που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε ασθενή, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και αποφεύγοντας άσκοπες ιατρικές παρεμβάσεις.

Ιδιαίτερα στην Ογκολογία και την Αιματολογία, οι βιοδείκτες καθοδηγούν κρίσιμες θεραπευτικές αποφάσεις και συμβάλλουν στην ακριβή παρακολούθηση της νόσου, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ιατρικής Ακριβείας.

Παρά το γεγονός ότι έχουν ζωτική σημασία για τους ασθενείς, στην Ελλάδα η αποζημίωση των εξετάσεων βιοδεικτών, εξακολουθεί να καθυστερεί σημαντικά.

Ενδεικτικό είναι ότι οι πρώτες εξετάσεις προβλεπτικών βιοδεικτών τιμολογήθηκαν και αποζημιώθηκαν το 2014 και συνδέονταν με φάρμακα που αποζημιώνονταν εκείνη την περίοδο.

Από τότε μέχρι σήμερα, η μοναδική ουσιαστική εξέλιξη ήταν η τιμολόγηση των βιοδεικτών BRCA 1 και BRCA 2 το 2018, κυρίως για τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, η αποζημίωσή τους εφαρμόστηκε στην πράξη τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2022.

Στον αέρα η αποζημίωση για τους βιοδείκτες

Δώδεκα χρόνια μετά, με νέο ΦΕΚ που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2025, τιμολογήθηκαν νέες εξετάσεις προβλεπτικών βιοδεικτών που σχετίζονται με φάρμακα τα οποία αποζημιώθηκαν την περίοδο 2014 – 2026. Παρ’ όλα αυτά, έξι μήνες μετά την έκδοση του ΦΕΚ, η αποζημίωση των εξετάσεων αυτών δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη.

Έτσι, ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν πρόσβαση οι ασθενείς στους συγκεκριμένους βιοδείκτες είναι να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος των εξετάσεων, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια, παρότι οι θεραπείες που συνδέονται με αυτούς αποζημιώνονται κανονικά.

Για να εφαρμοστεί η αποζημίωση κάθε βιοδείκτη απαιτείται ξεχωριστή διαπραγμάτευση του ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά εργαστήρια. Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με την εμπειρία των προηγούμενων ετών, μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα νομοθετημένα χρονοδιαγράμματα. Για τον λόγο αυτό υπάρχει ανησυχία ότι θα σημειωθούν νέες μεγάλες καθυστερήσεις, όπως είχε συμβεί και με τους βιοδείκτες BRCA.

Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει άμεσα η αποζημίωση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιώντας τις τιμές που έχουν ήδη καθοριστεί στο ΦΕΚ, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για μια λύση που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από τους Συλλόγους ασθενών, ειδικά για βιοδείκτες που συνδέονται με σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι η αποζημίωση των βιοδεικτών θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρά κριτήρια ποιότητας και οι εξετάσεις να πραγματοποιούνται μόνο από πιστοποιημένα διαγνωστικά εργαστήρια, με συνεχή έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών και η ορθή χρήση των πόρων του συστήματος υγείας.

Διαβάστε περισσότερα στο : https://www.healthreport.gr/ston-aera-akomi-i-apozimiosi-gia-toys-viodeiktes-toy-karkinoy-ti-kataggelloyn-oi-astheneis/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -