fbpx
11.5 C
Serres
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΕΡΡΕΣ: Καβαλάρηδες από την Κ. Βρύση διασχίζουν το Μενοίκιο μέχρι τη Μονή...

ΣΕΡΡΕΣ: Καβαλάρηδες από την Κ. Βρύση διασχίζουν το Μενοίκιο μέχρι τη Μονή Τ. Προδρόμου

ΣΕΡΡΕΣ: Καβαλάρηδες από την Κ. Βρύση διασχίζουν το Μενοίκιο μέχρι τη Μονή Τ. Προδρόμου

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μόλις τελειώσουν οι δουλειές του καλοκαιριού στα χωράφια, καβαλάρηδες από την Καλή Βρύση, διασχίζουν το Μενοίκιο όρος, και πηγαίνουν στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες για να προσκυνήσουν.

Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο, που παλαιότερα είχε σταματήσει και σήμερα αναβιώνει εκ νέου, μετά από πρωτοβουλία των νέων του χωριού. Πρόκειται για μεγάλη διαδρομή μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια του Μενοικίου, καβάλα στ’ άλογα, έχοντας μαζί τους τα απαραίτητα εφόδια – τροφή και νερό – μέχρι να φτάσουν στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου, όπου προσκυνούν και στη συνέχεια επιστρέφουν.

Πρόκειται για μια δύσκολη διαδρομή, περίπου 60 χιλιομέτρων και άλλα τόσα για να γυρίσουν.  Το έθιμο αναβιώνει τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου και φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

kalu brtsh

Είχε σταματήσει με τη μετανάστευση

Για το έθιμο μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης κ. Θανάσης Παλλικάρης, ο οποίος σημειώνει ότι «το έθιμο αυτό γινόταν πολύ παλιά από τους παππούδες και τους πατεράδες μας, και είχε άμεση σχέση με τα άλογα. Οι παππούδες μας, μετά από τις δουλειές του καλοκαιρού, που τότε ήταν τα καπνά και τα σιτηρά, είχαν την ανάγκη να πάνε να προσκυνήσουν στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες. Έτσι λοιπόν, ξεκινούσαν πάντα τέτοιες μέρες μέσα από το Μενοίκιο, διέσχιζαν πολλά χιλιόμετρα και χωριά των Σερρών και κατέληγαν στο Μοναστήρι. Την άλλη μέρα ήταν η εορτή του Τιμίου Σταυρού, γινόταν η δοξολογία και στη συνέχεια έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής. Πήγαιναν αποκλειστικά με τα άλογα, όπως και σήμερα, μιας και ούτε κάρα μπορούσαν να πάνε από τα μονοπάτια. Ήταν και παραμένει δύσβατη η περιοχή. Σήμερα βέβαια, υπάρχουν δρόμοι στα χωριά των Σερρών. Η διαδρομή είναι περίπου 60 χιλιόμετρα μέσα από το Μενοίκιο. Να φανταστείτε ότι όλη αυτή η διαδρομή είναι μέσα από το βουνό».

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Pallikaris 01

Όπως λέει ο κ. Παλλικάρης, «το έθιμο είχε σταματήσει για ένα μεγάλο διάστημα, κυρίως την περίοδο που είχε ξεκινήσει η μετανάστευση στη Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια όμως το έχουμε αναβιώσει και τώρα συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει τώρα. Συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι νέοι του χωριού και κυρίως άνδρες. Πάντως υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και ζήλος».

ΣΕΡΡΕΣ: Καβαλάρηδες από την Κ. Βρύση διασχίζουν το Μενοίκιο μέχρι τη Μονή Τ. Προδρόμου

Για φέτος πάντως, το απόγευμα της Κυριακής 12 του μηνός, θα ξεκινήσουν περίπου είκοσι καβαλάρηδες από το χωριό, προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα των προγόνων τους, για το μεγάλο ταξίδι μέχρι την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες.

Να σημειωθεί ότι παλαιότερα το μοναστήρι ήταν ανδρικό, ενώ σήμερα είναι γυναικείο  και κάποια μονοπάτια έχουν πλέον αντικατασταθεί από πιο σύγχρονους δασικούς δρόμους, όμως η συγκίνηση παραμένει η ίδια, σε όλα τα στάδια της εκπλήρωσης του τάματος.

aloga 01

Εικόνες από παλαιότερη αναβίωση του εθίμου. Οι φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης.

Το ταξίδι ξεκινά το απόγευμα της Κυριακής, για να ολοκληρωθεί με το δύσκολο ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής, το οποίο καταλήγει στο κυνηγετικό καταφύγιο του Μενοίκιου. Την επόμενη μέρα, πολύ νωρίς το πρωί συνεχίζουν κατά μήκος της κορυφογραμμής μέχρι να φτάσουν στις Σέρρες.

Το πρώτο χωριό μετά την κατάβασή μας από το βουνό είναι ο Εμμανουήλ Παππάς και ακολουθούν το Άγιο Πνεύμα, το Νέο Σούλι και η Οινούσα. Από εκεί, ακολουθούν έναν νέο δρόμο παράλληλα με το φαράγγι της Οινούσας, κάτι που οι παππούδες δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν και πήγαιναν από ένα μονοπάτι προς το Χιονοχώρι, ένα χωριό που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Όπου υπάρχουν ποτίστρες στο βουνό, εκεί γίνονται και στάσεις για να ξεδιψάσουν τα άλογα. Είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκουραστούν και να «τσιμπήσουν» κάτι και οι αναβάτες τους. Ύστερα από ιππασία περίπου 12 ωρών, στις 7 το απόγευμα φτάνουν στο μοναστήρι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -