fbpx
26.5 C
Serres
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΑΚΕΔΟΝΙΑΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ: «Να παραταθούν οι συμβάσεις εργαζομένων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων»

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ: «Να παραταθούν οι συμβάσεις εργαζομένων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων»

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ: «Να παραταθούν οι συμβάσεις εργαζομένων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων»

Σαράντα οκτώ Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή  προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση παράταση ή ανανέωση των συμβάσεων των συμμετεχόντων στον Γ΄ Κύκλο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, ανάγκη που επιτείνεται από την επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κ. Αβραμάκη, εντός των επόμενων ημερών φτάνει στο τέλος του ο Γ΄ Κύκλος του ως άνω προγράμματος μετά και την παράταση που έλαβε, χωρίς να έχει διατυπωθεί όμως μέχρι στιγμής από την Κυβέρνηση πρόθεση να αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την κάλυψη των εργασιακών κενών που πρόκειται να δημιουργηθούν σε καθαριότητα, ηλεκτρολογικές υδραυλικές και γενικότερα τεχνικές εργασίες, τομείς που κάλυπτε το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.

Η αποδυνάμωση του υπαλληλικού δυναμικού των Δομών Φιλοξενίας και των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία μπορεί ασφαλώς να αποβεί μοιραία για την εξέλιξη της πανδημίας. Η διασφάλιση της καθαριότητας και της υγιεινής των δομών αυτών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού. Επομένως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την σημασία της διαρκούς απασχόλησης  προσωπικού στην καθαριότητα και στις τεχνικές εργασίες. Επιπλέον, μιας σειρά υπηρεσιών προς τους φιλοξενούμενους που επικουρούνταν από το προσωπικό κοινωφελούς εργασίας, όπως η ψυχοκοινωνική στήριξη, η προσχολική εκπαίδευση, η υποστήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και η διερμηνεία σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται να δεχθούν πλήγμα με την λήξη του Γ΄ Κύκλου.

“Σιωπή του Υπουργείου”

Η σιωπή του αρμόδιου Υπουργείου για το ζήτημα αυτό σε συνδυασμό με την έντονη φημολογία για τις συνομιλίες με εργολάβους στον τομέα της καθαριότητας και των τεχνικών εργασιών δημιουργούν έντονες υπόνοιες για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργεία των δομών φιλοξενίας προσφύγων. Μία τέτοια εξέλιξη, όμως, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως έχουμε δει κατά καιρούς να συμβαίνει με τις αναθέσεις σε εργολάβους, ήτοι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και στην πρόσληψη προσωπικού, αφόρητες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, πλημμέλειες στην εκτέλεση του αναληφθέντος έργου, υψηλό κόστος για το Δημόσιο κ.α. 

Κατά συνέπεια, οι ερωτώντες Βουλευτές ζητούν απαντήσεις για τον σχεδιασμό των αρμόδιων Υπουργείων αναφορικά με τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργείας των δομών φιλοξενίας προσφύγων και των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και σε σχέση με την τύχη των εργαζομένων στο Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

“Στο ίδιο έργο θεατές”

Στο πλαίσιο αυτό ο Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε:

«Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουμε όλοι παρακολουθώντας την Κυβέρνηση να πορεύεται σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων με γνώμονα το «βλέποντας και κάνοντας» με μία όμως σταθερά: την επιθυμία να παραδώσει σε ιδιώτες εργολάβους όποιο κομμάτι της κρατικής λειτουργείας είναι δυνατό να παραδοθεί. Εάν, λοιπόν, οι φήμες επιβεβαιωθούν οι δομές φιλοξενίας θα αποτελέσουν άλλο ένα γόνιμο πεδίο για την ανάπτυξη της περίφημης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μόνο που αυτό θα γίνει σε μια περίοδο ιδιαίτερα επικίνδυνη και κρίσιμη, εν μέσω μιας νέας έξαρσης του κορωνοϊού.

Σε αυτή τη φάση, όμως, χρειάζονται άμεσες λύσεις που θα διασφαλίσουν τη λειτουργικότητα και την ασφαλή λειτουργία των δομών, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι από τους δυσκολότερους των τελευταίων δεκαετιών και απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση της κατάστασης με σεβασμό στην εργασία και στο εισόδημα των πολιτών. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν είναι καιρός για business. Είναι καιρός για ουσιαστικές πολιτικές που θα διαφυλάσσουν το εισόδημα και τη δημόσια υγεία. Η παράταση των συμβάσεων των συμμετεχόντων στον Γ΄ Κύκλο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά στις δομές φιλοξενίας αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία τέτοια πολιτική»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -