fbpx
19.3 C
Serres
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΤΣΙΟΔΡΑΣ: Κάθε κρούσμα δίνει ακόμα ένα - Ποια είναι τα νέα μέτρα

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Κάθε κρούσμα δίνει ακόμα ένα – Ποια είναι τα νέα μέτρα

O υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

«Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη πανδημία των τελευταίων 100 ετών», είπε ο κ. Τσιόδρας στην έκτακτη αυτή ενημέρωση και πρόσθεσε: «Κατ’ εξαίρεση και λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στη χώρα μας, ήρθα να μιλήσω ως εκπρόσωπος για θέματα του υπουργείου Υγείας».

Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για ανησυχία της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. «Η επιτροπή προσπαθεί να εισηγείται με τον κατά το δυνατόν αρτιότερο επιστημονικό τρόπο. Σίγουρα υπάρχουν, και αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στην πατρίδα μας», είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας πως η αύξηση έχει αρκετές αιτίες, μεταξύ των οποίων ο αυξημένος έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων. Οπως είπε, «πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολλαπλές εστίες διπλασιασμού κρουσμάτων».

Αυξημένη η μετάδοση του κορωνοϊού σε συνθήκες συνωστισμού

Παρατηρείται, είπε, αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού όπου δεν τηρούνται μέτρα και αναφέρθηκε στα κρούσματα στη βιομηχανία κρέατος στην Καβάλα, στην εστία σε εστιατόριο μπαρ στον Βόλο, αλλά και στους γάμους, 45 στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως παρατηρείται μετατόπιση θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό οφείλεται και πάλι στην αύξηση ελέγχων, τον έλεγχο ταξιδιωτών που συνήθως είναι μικρότερης ηλικίας αλλά και τον έλεγχο επαφών, ανθρώπων που στην καραντίνα δεν ελέγχονταν. Ο λοιμωξιολόγος είπε πως από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου το 24% των κρουσμάτων ήταν ασυμπτωματικά.

Στο 10% το ποσοστό των εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού

«Είχαμε μεγαλύτερο ποσοστό εισαγόμενων κρουσμάτων από ό,τι τους προηγούμενους μήνες», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς άνοιξαν τα σύνορα της χώρας, και πρόσθεσε: «Εντούτοις, τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Από 31 Αυγούστου, μόνο το 10% ήταν εισαγόμενα», είπε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο λοιμωξιολόγος, το θετικό για την ώρα είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί πίεση στο σύστημα υγείας. Σημειώνουμε μικρή αύξηση στις νοσηλείες και τις ΜΕΘ. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως το Ρο βρίσκεται πλέον στη μονάδα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με μια επιδημία που διατηρείται.

«Κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων», είπε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος τόνισε πως δεν διαφαίνεται το Ρο να γίνει μεγαλύτερο του 1. «Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος υπάρχει», είπε ο λοιμωξιολόγος. «Πρέπει να ρίξουμε το Ρο κάτω από το 1 με περισσότερη ευαισθησία από όλους μας», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η χρήση μάσκας επιβάλλεται από τα δεδομένα

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και πάλι στη χρήση μάσκας, τονίζοντας πως σε κάποιες χώρες αυτή καθίσταται υποχρεωτική ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. «Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα σε σημεία όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε: «Δυστυχώς, κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται, υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα». Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως η ΕΕ εξασφάλισε την προμήθεια 30.000 θεραπευτικών σχημάτων από το μόνο έως τώρα εγκεκριμένο φάρμακο, τη ρεμδεσιβίρη.

Σωτήρης Τσιόδρας: Μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού δεν υπάρχει

«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού, ενώ υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο. Κάποια είναι στα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά φτάσαμε σε αυτές τις τελευταίες μελέτες πάρα πολύ γρήγορα», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και τόνισε πως «το εμβόλιο πρέπει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Μιλώντας για τη στάση του κοινού, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «οιαδήποτε επιστημονική συμβουλή, σύσταση ή υποχρέωση τήρησης μέτρων θα πέσει στο κενό αν δεν γίνει αντιληπτό πως παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που φυσικά δεν είναι μια απλή γρίπη».

Ο κορωνοϊός αφορά και τους νέους ανθρώπους

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά. Μίλησε για την επικοινωνία με γιατρό, που όπως είπε, «σήμερα νοσήλευε 3 ανθρώπους νεαρής ηλικίας, 20, 30 και 50 ετών, ένας εξ αυτών σε διαδικασία διασωλήνωσης. Δεν γνωρίζουμε, ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των εκδηλώσεων του ιού», είπε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως, σύμφωνα με μελέτες, ο κορωνοϊός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες, πολλαπλασιάζεται και σε άλλα όργανα. Κλείνοντας την εισήγησή του, είπε: «Δεν ήρθα να επαναλάβω κανένα μήνυμα, γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά, το αποδείξατε. Ελπίζουμε κάποια στιγμή, όχι όμως στο άμεσο μέλλον, να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο. Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο, ιδιαίτερα σε συνθήκες συγχρωτισμού. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -