fbpx
15 C
Serres
Παρασκευή, Απρίλιος 16, 2021
No menu items!
Αρχική STORIES Το… «τυράκι» στην εστίαση είναι ικανό από μόνο του, να αποτρέψει τα…...

Το… «τυράκι» στην εστίαση είναι ικανό από μόνο του, να αποτρέψει τα… λουκέτα; (του Κώστα Καρπουχτσή)

Η κυβέρνηση, μετά την πολύμηνη κατακραυγή του κλάδου της εστίασης, τις εκδηλώσεις «τα κλειδιά της εστίασης» σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και πιθανόν τα δημοσκοπικά ευρήματα που καταγράφουν την απογοήτευση του κλάδου, αποφάσισε, ορθά αν και όψιμα, να ανακοινώσει, ανήμερα… Πρωταπριλιάς(!!!), ένα πρόγραμμα ύψους 330 εκ € (μέσω ΕΣΠΑ) για την επιδότηση των επιχειρήσεων ως ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης όταν αποφασιστεί το άνοιγμα του κλάδου.

Ενός κλάδου που αδιαμφισβήτητα έχει πληγεί τα μέγιστα στην περίοδο της πανδημίας μέσω του παρατεταμένου lockdown για 6 και πλέον μήνες, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί σαφή ημερομηνία ανοίγματος των επιχειρήσεων, έστω στους εξωτερικούς χώρους.

Το πρόγραμμα, που ενισχύει με κεφάλαιο κίνησης έως 100.000€ ανά επιχείρηση ανεξαρτήτου μεγέθους και με «ταβάνι» το 7% του τζίρου τους το 2019. Αν υπολογίσουμε μια μέση ρεαλιστική ενίσχυση τις 16.000€ (τις 100.000€ θα τις πάρουν μεγάλες επιχειρήσεις που κάνανε τζίρο το 2019 πάνω από 1.500.000€..), ανά επιχείρηση εκτιμάται ότι το προϋπολογισμένο ποσό θα φτάσει να ενισχύσει περίπου 20.500 επιχειρήσεις από τις τουλάχιστον 80.000 του κλάδου.

Μέχρι τώρα η όποια ενίσχυση ειδικά του κλάδου της εστίασης περιορίστηκε σε ένα πρόγραμμα για την αγορά…θερμαντικών σωμάτων ύψους 60.000.000€ που άρχισε να τρέχει στις αρχές του Ιανουαρίου.

Άλλο ένα παράδειγμα αποσπασματικού και μαζί αντιφατικού μέτρου στήριξης του κλάδου καθώς… διατίθενται 60 εκ € για την αγορά σωμάτων που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθώς οι εξωτερικοί χώροι εστίασης απαγορεύεται να λειτουργούν!!! Εκτός αν το σκεπτικό ήταν να «καίει» η σόμπα τον Ιούλιο…

Άσε που αν μιλήσεις με επιχειρηματίες θα σου πουν πως είναι ένα δώρο άδωρο καθώς τα θερμαντικά σώματα σε πολλές περιοχές (π.χ. Σέρρες) τα προμηθεύονται ούτως ή άλλως με τη μορφή χρησιδανεισμού από εταιρίες που εμπορεύονται φιάλες!

Οι επιχειρηματίες του κλάδου πλέον έχουν εκπαιδευτεί στις παλινωδίες των μέτρων της σημερινής κυβέρνησης και στην ανυπαρξία ενός πραγματικά ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξής τους. Πολλοί δε, βλέπουν ως αναπόφευκτο τον κίνδυνο «λουκέτου», το 43% του κλάδου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Έστω και στο και πέντε ορθή η ανακοίνωση του προγράμματος για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης, όμως…., μέχρι να πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ξεκινήσουν οι υποβολές, να γίνουν οι αξιολογήσεις, εκτιμάται πως η πρώτη εκταμίευση χρημάτων για την επανέναρξη της εστίασης, θα γίνει σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις αρχές… Ιουνίου, αν λάβουμε υπόψη και τα αντίστοιχα προγράμματα των περιφερειών που δεν έχουν δώσει τα λεφτά στο σύνολο των επιχειρήσεων μέχρι και σήμερα, παρόλο που πέρασαν μήνες από την προκήρυξή τους.

Για το καλό του κλάδου υπάρχει η ελπίδα, η αναφορά του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη ότι οι εκταμιεύσεις προβλέπονται για τις 20-25 Απρίλιου να μην ήταν άλλη μια … πρωταπριλιάτικη φάρσα.

Μια πιο ουσιαστική κίνηση θα ήταν από τον Δεκέμβρη να είχε βγει ένα ενιαίο πρόγραμμα με τα 60εκ του προγράμματος για τις σόμπες συν τα τωρινά 330 εκ €. Τότε θα είχε λειτουργήσει προνοητικά και ρεαλιστικά η κυβέρνηση, ενώ σήμερα θα χαμε ήδη εκταμιεύσεις και οι επιχειρήσεις θα ήταν έτοιμες για το εξαγγελθέν άνοιγμα!

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Πότε θα παρθεί η πρωτοβουλία και επιπλέον ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης, όπως πρωτοβουλία ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, που ένα χρόνο τώρα σωρεύουν οι επιχειρήσεις του κλάδου και όχι μόνο;

Η εστίαση φωνάζει, εδώ και καιρό, για μείωση του ΦΠΑ στο 6%, στήριξη της απασχόλησης για το πρώτο διάστημα επαναλειτουργίας τους, ζητά χρονική επέκταση της κάλυψης μέρους των ενοικίων μετά το άνοιγμα, για να μπορέσουν να επανακινήσουν με όρους βιωσιμότητας.

Τελικά το «τυράκι» του καθυστερημένου κεφαλαίου κίνησης, ίσως να μην είναι αρκετό από μόνο του να ανακόψει τα λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου και την αύξηση της ανεργίας που θα φέρουν αυτά.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

*Ο κ. Καρπουχτσής είναι Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

ΔΕΗ: Εργατικό δυστύχημα με δύο νεκρούς

Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι σήμερα Παρασκευή 16.04.2021, στις 12 το μεσημέρι συνέβη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύματα δύο εργαζόμενους σε εργολάβο, στο έργο αποθείωσης...

Μ.ΠΑΓΩΝΗ: Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό

Αναφορικά με το τι πρόκειται να γίνει το Πάσχα, μετά και την ανησυχία που προκαλούν τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι, αλλά και οι νεκροί της...

ΣΕΡΡΕΣ: Κλείνει λόγω έργων η μία λωρίδα της εθνικής προς Θεσσαλονίκη

Εργασίες διαγράμμισης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών θα πραγματοποιηθούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021...

ΣΕΡΡΕΣ: Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ

Σε παρεμπόδιση της εισόδου στους μαθητές στις σχολικές αίθουσες προχώρησαν το βράδυ της Τρίτης οι μαθητές του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Σερρών, επιτρέποντας την είσοδο...
- Advertisment -