fbpx
15.1 C
Serres
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήSTORIESΤο δύσβατο μονοπάτι της εξωτερικής πολιτικής (του Κωνσταντίνου Γάτσιου)

Το δύσβατο μονοπάτι της εξωτερικής πολιτικής (του Κωνσταντίνου Γάτσιου)

Το δύσβατο μονοπάτι της εξωτερικής πολιτικής (του Κωνσταντίνου Γάτσιου)

Το άρθρο του Κωνσταντίνου Γάτσιου δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Athens Voice» το Σάββατο, 5 Μαρτίου, με τον τίτλο «Το δύσβατο μονοπάτι της εξωτερικής πολιτικής».

Παραθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Θεωρώ ότι η αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία ήταν μία πράξη ηθική μεν, η οποία  μπορεί να αποβεί οδυνηρή για τη χώρα δε. 

Ελπίζω, λοιπόν, ότι η πράξη αυτή θα εκτιμηθεί καταλλήλως από τους φίλους και συμμάχους μας και θα αντιληφθούν και αυτοί ότι δεν πρέπει να εξοπλίζουν το μεσογειακό κακέκτυπο του Πούτιν που λέγεται Ερντογάν. Ελπίζω, δηλαδή, ότι οι φίλοι και σύμμαχοι (…) Γερμανοί, θα ακυρώσουν τις παραδόσεις των υποβρυχίων αναερόβιας προώθησης στον Ερντογάν (…) και  ότι οι σύντροφοι και φίλοι Ισπανοί (οι οποίοι δεν απέστειλαν οπλισμό στην Ουκρανία) θα ακυρώσουν, υπό το βάρος της συνείδησής τους, την παράδοση του αεροπλανοφόρου που ναυπηγεί ο Ερντογάν στα ναυπηγεία τους. Και αυτό θα πρέπει να γίνει στόχος και αίτημα της εξωτερικής μας πολιτικής προς τους εταίρους και συμμάχους. 

Το δύσβατο μονοπάτι της εξωτερικής πολιτικής (του Κωνσταντίνου Γάτσιου)

Αν όμως μπορεί να γίνει κατανοητή με όρους ηθικής, αλλά ίσως και με όρους εθνικής σκοπιμότητας, η πράξη της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία, είναι εντελώς ακατανόητη και λανθασμένη η πρωτοβουλία της Ελλάδας –και η σπουδή της, μάλιστα–  για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν. 

(…) Με αυτό τον τρόπο επιδαψιλεύουμε τιμές και κύρος στον Ερντογάν σε μία στιγμή που έχει χάσει πλήρως την όποια αξιοπιστία του, προσπαθώντας να πατήσει σε δύο βάρκες –και στη Δύση και στην Ανατολή, και στον αμυνόμενο και στον επιτιθέμενο. (…) Τον αναγορεύουμε και πάλι στα μάτια όλων και, κυρίως, της δυτικής κοινής γνώμης ως τον ηγεμονικό παράγοντα στον χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, εκείνον που όλοι τον έχουν ανάγκη σε εποχές κρίσης και που τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή χωρίς την επίβλεψή του. Για αυτό, η συνάντηση με τον Ερντογάν και, μάλιστα, με ελληνική πρωτοβουλία είναι ένα μεγάλο, αλλά και εντελώς ακατανόητο, λάθος για την εξωτερική πολιτική μας. (Η μεγαλύτερη, βέβαια, ντροπή θα είναι αν ο Ερντογάν αρνηθεί την συνάντηση και εμείς αρχίσουμε να κλαυθμηρίζουμε γι’ αυτό)».

*Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος είναι καθηγητής, πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγγραφέας με τον Δημήτρη Α. Ιωάννου του βιβλίου «Ζήτημα εθνικής επιβίωσης», εκδόσεις Κριτική.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στην Athens Voice (εδώ).

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -