fbpx
16.5 C
Serres
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΑΚΕΔΟΝΙΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σταθερά στα ραντάρ των Ισραηλινών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σταθερά στα ραντάρ των Ισραηλινών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σταθερά στα ραντάρ των Ισραηλινών

Ψήφο εμπιστοσύνης παρέχουν σταθερά στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης οι Ισραηλινοί καθώς σχεδόν 3 μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Γάζα δεν παρατηρείται αναστολή αγορών ή επενδύσεων ενώ μετά το αρχικό μούδιασμα και τη στάση αναμονής, που ακολούθησαν τις πρώτες μέρες των συρράξεων, η αγορά επανέρχεται στην προπολεμική κανονικότητα.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά δεν παρατηρείται και καμία φρενίτιδα για απόκτηση ακινήτου στην Θεσσαλονίκη, όπως ενδεχομένως είχε διαφανεί το πρώτο διάστημα μετά τις πολεμικές συγκρούσεις.

Η ζήτηση που υπήρχε πριν τον πόλεμο για την αγορά ακινήτων διατηρείται, την στιγμή που τα επενδυτικά πλάνα των Ισραηλινών για δημιουργία ξενοδοχείων και την διάθεση κεφαλαίων από funds του Ισραήλ στο τεχνολογικό πάρκο Thess Intec δεν αναστέλλονται, τουλάχιστον για την ώρα.

Πάντως, αν και παρατηρείται μία σχετική κινητικότητα, ο αριθμός των Ισραηλινών που αποκτούν Golden Visa στην χώρα μας παραμένει μικρός καθώς, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για έκρηξη στις αιτήσεις λόγω του πολέμου, μόλις 183 Ισραηλινοί την έχουν λάβει με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον Νοέμβριο από το υπουργείο μετανάστευσης. Τον Σεπτέμβριο, πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις, είχε χορηγηθεί σε 157 Ισραηλινούς.

Η χρυσή βίζα επιτρέπει την παροχή βίζα διαμονής σε επενδυτές, με ποσό επένδυσης 250 ή 500 χιλιάδων ευρώ (αναλόγως την περιοχή), για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Tο ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στρέφεται κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών αλλά και στα Νότια Προάστια της Αττικής που ισχύει και το ελάχιστο όριο επένδυσης των 500.000 για την απόκτηση της χρυσής βίζας.

Ο πόλεμος συνεχίζεται, οι επενδύσεις προχωρούν

Στο πλαίσιο αυτό, η ροή κεφαλαίων από το Ισραήλ διατηρείται αναλλοίωτη με τα συμβόλαια που έχουν προγραμματισθεί να προχωρούν κανονικά. Σαφέστερη εικόνα για τις ακριβείς επιπτώσεις του πολέμου στην αγορά της πόλης θα υπάρξει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Τα επενδυτικά σχέδια των Ισραηλινών στην Θεσσαλονίκη «στοχεύουν» στην αγορά κτιρίων, μεμονομένων κατοικιών, ακινήτων, οικοπέδων αλλά και σε projects μεγαλύτερης κλίμακας που αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες και οικιστικές αναπτύξεις. Δεν λείπουν και όσοι μεταπουλούν τα ακίνητα που απέκτησαν, συνήθως μετά από ανακαίνιση σε ομοεθνείς τους αποκομίζοντας υπολογίσιμο κέρδος.

Οι συναισθηματικοί δεσμοί των Ισραηλινών με την πόλη, οι κοινές αντιλήψεις και κουλτούρες, αλλά και η γεωγραφική εγγύτητα τραβούν σαν μαγνήτες τους Ισραηλινούς στη Θεσσαλονίκη ενώ η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, οι ευνοϊκές τιμές πώλησης σε σχέση με τη χώρα τους, ο μεσογειακός τρόπος ζωής στην χώρα μας και η εύκολη πρόσβαση τοποθετούν την ελληνική αγορά σε περίοπτη θέση στις προτιμήσεις τους.

Ισχυρή είναι η παρουσία του Ισραήλ και στον τουρισμό της Θεσσαλονίκης. Το 2022 οι Ισραηλινοί αποτέλεσαν πρώτη ξένη εθνικότητα για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια (από το 2019), έστω και με μειωμένες διανυκτερεύσεις, σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ταυτόχρονα, μία σειρά από μεγαλόπνοα επενδυτικά πλάνα είναι σε εξέλιξη στην πόλη. Στη γωνία των οδών Τσιμισκή 1 με Κατούνη ο όμιλος Fattal ξεκίνησε την κατασκευή του τετράστερου ΝΥΧ Τhessaloniki. To ύψος του έργου μαζί με την αγορά του ακινήτου εκτιμάται περί τα 22 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης: ΑΓΟΡΑ: Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις

Το 2025, βάσει προπολεμικού προγραμματισμού, τοποθετούνταν το άνοιγμα των δύο ξενοδοχείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ισραηλινών συμφερόντων Brown στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς (ΤhessINTEC) που πρόκειται, αν δεν υπάρξει νέα ανατροπή στα χρονοδιαγράμματα, να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην Περαία μέσα στο 2024, σε μεγάλο βαθμό, παίρνει ώθηση από ισραηλινά κεφάλαια τα οποία έχουν εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον να συμβάλλουν στο εγχείρημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το 2022 οι αγορές ακινήτων από Ισραηλινούς πανελλαδικά ανήλθαν αθροιστικά σε 88 εκατ. ευρώ.

Το προφίλ των Ισραηλινών επενδυτών

«Οι ίδιοι παίκτες που ήταν στη Θεσσαλονίκη πριν τον πόλεμο κυριαρχούν και τώρα στην αγορά σκανάροντας για ακίνητα ευκαιριών, εκτιμώ πως τα ποσά επενδύσεων θα μειώνονται όσο θα αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων. Οι Ισραηλινοί ψάχνουν για ακίνητα μέχρι 1.200 ευρώ το τ.μ. και το κτήριο να είναι σε όροφο, όχι ισόγειο και αξιοποιήσιμο, στην αρχή όταν ξεκίνησε ο πόλεμος υπήρξε ένα μούδιασμα αλλά στη συνέχει αυτό ξεπεράστηκε», σημειώνει ο συνιδρυτής και CEO της Georgakos & Parthenon Real Estate και πρόεδρος του Ελληνο-σερβικού Επιμελητηρίου, Κώστας Γεωργάκος.

«Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία συγκεκριμένη μερίδα επενδυτών από το Ισραήλ που τοποθετείται στην αγορά, πλέον έχουν προσαρμοστεί στον πόλεμο και η κανονικότητα στην κτηματαγορά επανήλθε», προσθέτει.

15 παίκτες κάνουν κουμάντο στην αγορά

«Κατά βάση ενδιαφέρονται για οικιστικά ακίνητα, κυρίως στο κέντρο της πόλης και λιγότερο στα ανατολικά. Συνήθως όσοι Ισραηλινοί αγοράζουν ακίνητα, πρόκειται για 10-15 παίκτες, είτε τα μεταπουλούν σε συμπατριώτες τους αποκομίζοντας κέρδος είτε αφού πρώτα τα ανακαινίσουν τα νοικιάζουν για ένα διάστημα και στην συνέχεια τα πουλούν ως ακίνητα αποδόσεως με μία απόδοση της τάξης του 6%», επισημαίνει.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, οι Ισραηλινοί ρίχνουν βλέμματα και στην Χαλκιδική στην οποία αγοράζουν οικόπεδα, χτίζουν ακίνητα και στην συνέχεια, με το «μοντέλο της Θεσσαλονίκης», τα πουλούν ή τα νοικιάζουν σε ομοεθνείς τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σταθερά στα ραντάρ των Ισραηλινών
Δείτε επίσης: META MAGAZINO: Διαβάστε το νέο τεύχος
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
ΠΗΓΗot.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -