fbpx
20.3 C
Serres
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣPOS: Πόσο κοστίζει η αγορά και η μίσθωσή του

POS: Πόσο κοστίζει η αγορά και η μίσθωσή του

POS: Πόσο κοστίζει η αγορά και η μίσθωσή του

Λαϊκές αγορές, περίπτερα, ταξί ,ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα, σινεμά έως και τα… πανηγύρια είναι υποχρεωμένα από την 1η Ιανουαρίου να προμηθευτούν POS. Παράλληλα, από τις αρχές της χρονιάς «τρέχει» και η υποχρέωση των ελευθέρων επαγγελματιών να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS. Τα κόστη όμως για προμήθεια POS και ενεργοποίηση IRIS δεν είναι αμελητέα, για αυτό απαιτείται η διενέργεια έρευνας αγοράς με γνώμονα πάντα τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Μέσα στον τρέχοντα μήνα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εντάχθηκαν στην υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών μέσω POS (Point Of Sale) θα πρέπει να έχουν, τουλάχιστον, υποβάλλει αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να αποφύγουν πρόστιμο 1.500 ευρώ και να έχουν δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας του POS έως και την 1η Μαρτίου.

Τι τερματικά POS «ταιριάζουν» σε κάθε επιχείρηση

Για να κάνουν λοιπόν οι επαγγελματίες τη σωστή επιλογή και «να μην τους στοιχίσει ο κούκος αηδόνι» θα πρέπει αρχικά να γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της επιχείρησής τους: Τι είδη μηχανημάτων POS λοιπόν υπάρχουν και ποιο είναι κατάλληλο για κάθε επιχείρηση, ανάλογα με την φύση της δραστηριότητάς της;

Ενσύρματο POS:

Είναι το γνωστό μηχάνημα με το καλώδιο. Συνδέεται μέσω της τηλεφωνικής γραμμής ή/και internet. Είναι σαφώς πιο οικονομική επιλογή, όμως ουσιαστικά αφορά πχ κατάστημα ρούχων ή άλλα καταστήματα, όπου όλες οι συναλλαγές γίνονται στο ταμείο (και επομένως δεν απαιτείται η μεταφορά του μηχανήματος). Σε αυτές τις περιπτώσεις το συγκεκριμένο τερματικό είναι μία καλή λύση και είναι και πιο φθηνό.

Ασύρματο POS με wi–fi: Αξιοποιεί τις δυνατότητες του διαδικτύου για απομακρυσμένες συναλλαγές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός εστιατορίου, όπου παλαιότερα ο πελάτης έπρεπε να σηκωθεί από το τραπέζι να πάει στο ταμείο για να πληρώσει με κάρτα. Τώρα με το ασύρματο τερματικό ο λογαριασμός εξοφλείται στο τραπέζι χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί ο πελάτης. Βεβαίως τα συγκεκριμένα μηχανήματα είναι πιο ακριβά μηχανήματα σήμερα, αλλά και τα πιο γρήγορα. Τα νέας γενιάς τερματικά έχουν τρομερή διαφορά ταχύτητας και είναι λογικό να είναι και πιο «τσιμπημένα» σε τιμή.

Ασύρματο GPRS: Είναι ιδανικό για συναλλαγές που γίνονται εκτός του χώρου του επαγγελματία. Συμφέρει οπωσδήποτε σε υπηρεσίες delivery.
e-POS: Είναι το εικονικό τερματικό που χρησιμοποιείται από όσους διαθέτεις e-shop. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του φυσικού μηχανήματος, όμως όλη η διαδικασία της συναλλαγής γίνεται ηλεκτρονικά.

Εφαρμογή POS στο κινητό: Μια «έξυπνη» τηλεφωνική συσκευή μπορεί να μετατραπεί σε τερματικό POS χωρίς να χρειάζεται πρόσθετος εξοπλισμός. Βεβαίως, το κινητό θα πρέπει να διαθέτει τεχνολογία που να «σηκώνει» αυτού του τύπου την εφαρμογή.

Τι περιλαμβάνουν τα κόστη των προγραμμάτων αγοράς ή ενοικίασης POS

Το επόμενο βήμα για έναν επαγγελματία είναι να αποφασίσει εάν θα αγοράσει τον εξοπλισμό ή θα τον μισθώσει: Η διάθεση των τερµατικών υποστηρίζεται µε διάφορα προγράµματα αγοράς καθώς και µε μίσθωση, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και με μεταβίβαση, προγράμματα που έχουν να κάνουν πάντα με την φύση της εκάστοτε δραστηριότητας. Πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση ενοικίασης ενός μηχανήματος, η προμήθεια συντήρησης συμπεριλαμβάνεται στο μίσθωμα.

Για την αγορά POS, λοιπόν, για τις επιχειρήσεις που κάνουν συχνή χρήση του τερµατικού, στο συνολικό κόστος κατά την αίτηση περιλαµβάνεται το κόστος συσκευής και οι πρώτοι έξι µήνες υποστήριξής του (Μηνιαία Έξοδα Υποστήριξης).

Υπάρχει και η εναλλακτική από κάποια τραπεζικά ιδρύματα της αγοράς POS ανάλογα με τη χρήση, κάτι που αφορά σε επιχειρήσεις που κάνουν περιορισµένη ή εποχική χρήση του τερµατικού.

Φυσικά, άλλοι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν τη μίσθωση POS, με το κόστος κατά την αίτηση να περιλαµβάνει το κόστος Μίσθωσης του τερµατικού, συνήθως για τους πρώτους 12 µήνες. Εδώ ορίζεται και ένα διάστημα ως ελάχιστη παραµονή στην υπηρεσία µίσθωσης.

Ορισμένες τράπεζες δίνουν και την δυνατότητα μεταβίβασης POS, κάτι που απευθύνεται σε επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν συχνή χρήση του τερµατικού και επιθυµούν να µεταφέρουν το ήδη αγορασµένο POS σε άλλον ΑΦΜ. Το κόστος κατά την αίτηση περιλαµβάνει –ως επί το πλείστον- το κόστος Μηνιαίας Υποστήριξης του τερµατικού για τους πρώτους 6 µήνες.

Πόσο κοστίζει η αγορά τερματικού POS και πού κυμαίνονται τα έξοδα υποστήριξης

Σε τι ποσά όμως κυμαίνεται η αγορά τερματικού POS, αλλά και των εξόδων υποστήριξης; Αν και δεν έχουν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «ανανεώσει» τους καταλόγους που περιλαμβάνουν τα σχετικά κόστη, από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτουν τα εξής:

Στη Eurobank, η αγορά ενός τερματικού ξεκινά (αναλόγως του προγράμματος απόκτησης και χρήσης POS) από 129 ευρώ (mobile POS) έως τα 344 ευρώ (σ.σ.: στις τιμές δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24%), ενώ τα έξοδα υποστήριξης κυμαίνονται μεταξύ 6,90 και 8,90 ευρώ.

Στην Εθνική Τράπεζα, το κόστος για την απόκτηση του τερματικού POS κυμαίνεται από 159 ευρώ έως 269 ευρώ (χωρίς και εδώ να συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%) με το μηνιαίο κόστος συντήρησης να ξεκινά από 3,50 ευρώ και να φτάνει ως και 7 ευρώ.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, το κόστος για την απόκτηση του τερματικού POS κινείται μεταξύ 200-250 ευρώ (επίσης χωρίς ΦΠΑ 24%), ενώ το κόστος για την υποστήριξη κυμαίνεται ανάμεσα στα8 με 12 ευρώ το μήνα.

Στην Alpha Bank, το κόστος για την απόκτηση του τερματικού POS είναι στα 239 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 24%) με το κόστος για συντήρηση να φτάνει τα 60 ευρώ το εξάμηνο, δηλαδή ως και 10 ευρώ τον μήνα. Βεβαίως, όσον αφορά στα τερματικά επισημαίνεται πως η διαφοροποίηση στα κόστη της κάθε συσκευής έχει να κάνει και με τις δυνατότητες που αυτή παρέχει.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την απόκτηση μηχανήματος POS από μία τράπεζα, πρέπει η εκάστοτε επιχείρηση να διαθέτει ενεργό λογαριασμό στη συγκεκριμένη τράπεζα. Επίσης, είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση Πάγιας Εντολής για την είσπραξη των ποσών που σχετίζονται με τις υπηρεσίες συντήρησης, κλπ.

Τα κόστη που επιβάλλουν οι τράπεζες ανά συναλλαγή μέσω POS

Αφού προμηθευτεί λοιπόν ένας επαγγελματίας μία συσκευή πέρα από το κόστος αγοράς ή μίσθωσης του τερματικού και το μηνιαίο έξοδο υποστήριξης, θα πρέπει να γνωρίζει πως κατά την χρήση του POS η κάθε Τράπεζα επιβάλλει και προμήθεια σε κάθε συναλλαγή: Το ύψος της χρέωσης μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να το διαπραγματευτεί με το εκάστοτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Οι τράπεζες προσφέρουν προσωποποιημένη τιμολόγηση (λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται μια επιχείρηση όπως και τον τζίρο της ή το περιθώριο κέρδους). Για παράδειγμα, ένα περίπτερο έχει μικρότερο περιθώριο κέρδους από ένα κοσμηματοπωλείο, ενώ σε κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις ενίοτε υπάρχει προνομιακή τιμολόγηση σε συγκεκριμένες τουριστικές ζώνες.

Σε γενικές γραμμές πάντως η προμήθεια σε κάθε συναλλαγή κυμαίνεται από 0,70% και φτάνει ως και 1,25%.

Πόσο πάνε οι χρεώσεις για το σύστημα IRIS

Αλλά οι χρεώσεις δεν σταματούν εδώ: Από την 1η Ιανουαρίου «τρέχει» και η υποχρέωση όλων των ελευθέρων επαγγελματιών να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς, εντός μηνός από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Σε αυτόν τον λογαριασμό θα γίνεται η αποδοχή των συναλλαγών με POS ή IRIS αλλά και μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές ή συναλλαγές με μετρητά. Οι λογαριασμοί αυτοί επιβεβαιώνονται από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και στην αντίθετη περίπτωση απενεργοποιούνται. Αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός επαγγελματικοί λογαριασμοί, πρέπει να δηλώνονται όλοι.

Για την χρήση του συστήματος IRIS από επαγγελματίες θα υιοθετηθούν χρεώσεις: Μάλιστα, κάποιες τράπεζες έχουν «χωρίσει» σε χρονικές περιόδους τα κόστη. Έτσι, τραπεζικό ίδρυμα ενώ ως τις 31 Ιανουαρίου ’24 για ποσά έως 500 ευρώ έχει μηδενική χρέωση στους επαγγελματίες για την χρήση IRIS, μετά την 1η Φεβρουαρίου ’24 για το ίδιο ποσό επιβάλλει μίνιμουμ κόστος 0,10 ευρώ, το οποίο φτάνει ως και 2,50 ευρώ, με την προμήθεια να διαμορφώνεται στο 0,50% σε κάθε συναλλαγή. Αλλού, η χρέωση για ποσά έως 500 ευρώ είναι το λιγότερο 0,01 ευρώ και ανεβαίνει ως και 5 ευρώ, με την προμήθεια να προσδιορίζεται σε 1% ανά συναλλαγή.

POS: Πόσο κοστίζει η αγορά και η μίσθωσή του
Δείτε επίσης: META MAGAZINO: Διαβάστε το νέο τεύχος
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
ΠΗΓΗenikos.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -