fbpx
17.6 C
Serres
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήSTORIESΠώς να μιλήσετε στους εφήβους για το πορνό (της Dr Linda Blair)

Πώς να μιλήσετε στους εφήβους για το πορνό (της Dr Linda Blair)

Πώς να μιλήσετε στους εφήβους για το πορνό (της Dr Linda Blair)

Πώς να μιλήσετε στους εφήβους για το πόρνο; Δεν είναι πολύ δύσκολο. Για τους γονείς, προτείνουμε εννέα κατευθυντήριες γραμμές και έναν χρυσός κανόνας σχετικά με τη συζήτηση με παιδιά ηλικίας 14 έως 18 ετών για την πορνογραφία

1) Να είστε ρεαλιστές για να μην αντιδράσετε υπερβολικά. Υποθέστε ότι το έφηβο παιδί σας έχει ήδη εκτεθεί σε διαδικτυακό πορνό ή γνωρίζει κάποιον που το έχει εκτεθεί.

2) Μην υποτιμάτε την ανάγκη τους για την επιβεβαίωση σας ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά στο πορνό δεν είναι αποδεκτή. Συμπεριφέρονται σαν να τα έχουν όλα τακτοποιημένα. Αλλά, πραγματικά, οι έφηβοι εξακολουθούν να θέλουν την καθοδήγησή σας. Θέλουν επίσης συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους οι συμπεριφορές που βλέπουν στο πορνό είναι απαράδεκτες. Ρωτήστε, για παράδειγμα, «Τι θα γινόταν αν ήταν η αδερφή ή ο αδερφός σου;» ή, «Πάντα πίστευα ότι ό,τι κι αν κάνεις κατά τη διάρκεια του ερωτικού και του σεξουαλικού παιχνιδιού δείχνει την επιθυμία να δώσεις ευχαρίστηση σε κάποιον που αγαπάς και να του πεις ότι τον σέβεσαι. Πιστεύεις ότι οι πορνογραφικές πράξεις το κάνουν αυτό;»

3) Μην περιμένετε να θίξουν το θέμα γιατί δεν θα το κάνουν. Τα περισσότερα άτομα στην εφηβεία νιώθουν αμηχανία να θίξουν δύσκολα θέματα με τους γονείς τους. Αντίθετα, αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να το κάνετε σχετικά εύκολο το να μιλήσετε για ένα ευαίσθητο θέμα και να μην τους κάνετε να αισθάνονται αμήχανοι ή αμυντικοί. Τις περισσότερες φορές πιθανότατα θα χρειαστεί να εισαγάγετε το θέμα μόνοι σας.

Πώς να μιλήσετε στους εφήβους για το πορνό (της Dr Linda Blair)

4) Κάντε το σε κλίμα ηρεμίας ή χαράς. Είναι πιο εύκολο να λέτε δύσκολα πράγματα όταν μοιράζεστε μια δραστηριότητα, επειδή μπορεί να φαίνεται ότι επικεντρώνεται στην ίδια τη δραστηριότητα ενώ μιλάει αντί να πρέπει να κοιτάξει απευθείας εσάς. Η άμεση οπτική επαφή μπορεί να μοίαζει συγκρουσιακή. Για παράδειγμα, είναι καλό να μιλάτε ενώ μοιράζεστε ένα γεύμα ή όταν οδηγείτε από και προς δραστηριότητες ή σπίτια φίλων.

5) Αναφέρεται το θέμα λοξά. Το να ρωτήσεις “έχεις δει ποτέ πορνό” δεν θα λειτουργήσει, με τίποτα! Μια πρόταση σαν αυτή ίσως είναι πιο εύκολη: «Μόλις διάβασα μια έρευνα στον Guardian για μαθητές και πορνογραφία που πραγματικά με εξέπληξε. Ξέρεις κάποιον που παρακολουθεί πορνογραφία;» Με αυτόν τον τρόπο, δεν αισθάνονται ότι είναι ο στόχος αυτής της συζήτησης.

6) Μόλις ξεκινήσετε, ακούστε ενεργητικά τι έχει να σας πει. Ακούστε περισσότερο από ό,τι μιλάτε: επιτρέψτε άνετες σιωπές και μην ηθικολογείτε ή δίνεται οδηγίες. Εάν σας ζητηθεί απάντηση, να  απαντάτε με ερωτήσεις όσο πιο συχνά μπορείτε, όπως «Πώς σε έκανε να νιώσεις;» Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο πιθανό είναι να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι λαμβάνετε αυτό που σας λένε και το αντιλαμβάνεστε αντί να κρίνετε αυτό που λένε.

7) Διαβεβαιώστε τους ότι θα είστε εκεί να τους ακούτε πάντα. Όποτε θέλουν να μιλήσουν για αυτό ή για οποιοδήποτε θέμα . Μπορεί να σημαίνει ότι θα ξενυχτίσετε ή θα τρέξετε σε μια κλήση να παραλάβετε το παιδί σας από ένα πάρτι τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Κάνοντας αυτά τα πράγματα δείχνει ότι τα εκτιμάτε, και αυτό θα τους βοηθήσει να αισθάνονται ασφαλείς και θα τονώσει πολύ την αυτοεκτίμησή τους.

Πώς να μιλήσετε στους εφήβους για το πορνό (της Dr Linda Blair)

8) Μην αισθάνεστε ότι παραμελείτε τις ευθύνες σας εάν δεν αισθάνονται άνετα να σας μιλήσουν για αυτό το θέμα. Αντίθετα ρωτήστε εάν μπορείτε να τους βοηθήσετε να βρουν κάποιον άλλον για να μιλήσουν. Βοηθήστε τους να κλείσουν ένα ραντεβού, ας πούμε, με έναν γιατρό που θα τους μιλήσει για αυτά τα θέματα επιστημονικά. Μπορείτε να προτείνετε να μιλήσουν σε ένα μεγαλύτερο αδερφό/ή ή θεία ή θείο, ακόμα και με τον γονέα ενός φίλου, αν αυτό φαίνεται κατάλληλο. Θα μπορούσατε να τους βοηθήσετε να βρουν μια επαγγελματική υπηρεσία ενημέρωσης ή έναν ψυχοθεραπευτή, εάν αυτό πιστεύουν ότι θα λειτουργούσε καλύτερα.

9) Ζητήστε από το σχολείο σας να προσφέρει βραδιές γονέων με έναν επαγγελματία επικεφαλής (ίσως έναν γιατρό ή ψυχολόγο) να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαχείριση της έκθεσης σε πορνογραφία.

10) Ο χρυσός κανόνας. Για αυτό και για όλα τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσετε κατά την ανατροφή των παιδιών, να είστε το είδος του ανθρώπου που ελπίζετε ότι θα είναι. Ο σεβασμός και η καλοσύνη που δείχνετε στους άλλους, ο προσεκτικός και ήρεμος τρόπος που αντιμετωπίζετε τα διλήμματα και τα διαπροσωπικά ζητήματα, αυτές οι συμπεριφορές θα τους επηρεάσουν πολύ πιο βαθιά από οποιαδήποτε γονικό έλεγχο προσπαθήσετε να εγκαταστήσετε στα τηλέφωνά τους ή ακόμα και οτιδήποτε τους πείτε.

*Η Dr Linda Blair είναι κλινική ψυχολόγος και αρθρογραφεί για τον Guardian

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΗΓΗThe Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -