fbpx
24.2 C
Serres
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: Κούρεμα ενοικίων, χαμηλότοκα δάνεια, νέα ρύθμιση χρεών στην εφορία

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: Κούρεμα ενοικίων, χαμηλότοκα δάνεια, νέα ρύθμιση χρεών στην εφορία

Κλειδώνει το πακέτο των μέτρων στήριξης μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ρίξει στην αγορά την μεγαλύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς το διαθέσιμο χρήμα θα ξεπεράσει τα 1,2 δις. ευρώ. Ήδη προωθείται νέα αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τον Δεκέμβριο αλλά και περίοδος χάριτος για τις εποχικές-τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι το Πάσχα του 2021.

Τα αναδρομικά στους συνταξιούχους θα δοθούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά ενώ θα υπάρξει ευρύ πακέτο στήριξης των εργαζόμενων, ειδικά των εποχικών υπαλλήλων που έμειναν χωρίς εισόδημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στο πακέτο αυτό θα συμπεριληφθεί από την επέκταση των επιδομάτων αναστολών και ανεργίας μέχρι τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης. Κρατική αποζημίωση θα προβλέπεται, τέλος, για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αποδεχτούν μείωση ενοικίου ύστερα από σχετική συμφωνία με τον ενοικιαστή.

Ο 3ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Και τα χρήματα θα είναι περισσότερα –σ.σ ο προϋπολογισμός της 3ης φάσης αναμένεται να ανέλθει στα 1,2 δις. ευρώ τουλάχιστον- και ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι αυξημένος.

 

Στην υπουργική απόφαση της 3ης φάσης προγραμματίζονται αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες των δύο προηγούμενων φάσεων καθώς ο στόχος είναι να μπορούν να ενταχθούν και επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από τις προηγούμενες δύο φάσεις. Τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν υπόψη και τα έσοδα του Αυγούστου ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η συμμετοχή επαγγελματιών με ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή.

Η ανάγκη να συνεχιστεί η μείωση των ενοικίων κρίνεται πλέον επιτακτική. Με νομοθετική ρύθμιση, προγραμματίζεται να ισχύσει ένα διπλό πλαίσιο.

Το πρώτο θα αφορά στις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται εξαιτίας των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας που λαμβάνει η κυβέρνηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κούρεμα –το οποίο θα εξακολουθήσει να κινείται στο επίπεδο του 40%- θα είναι υποχρεωτικό για τον ιδιοκτήτη ο οποίος βέβαια θα δικαιούται και την ανάλογη έκπτωση φόρου μετά την υποβολή της σχετικής δήλωσης στην πλατφόρμα του Taxis.

Για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται εξαιτίας της ύφεσης, προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει τη δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης του ιδιοκτήτη με τον ενοικιαστή για το ποσοστό μείωση του ενοικίου. Εφόσον υπάρξει συμφωνία –και υποβληθεί το τροποποιημένο συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ το οποίο μάλιστα προβλέπεται να έχει συγκεκριμένη διάρκεια π.χ μέχρι το τέλος του χρόνου- το κράτος θα έρχεται να αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη για ένα μέρος του εισοδήματος που θα χάνει εξαιτίας της μείωσης του μισθώματος. Είναι πιθανό το ποσοστό της αποζημίωσης να είναι και πιο “γενναιόδωρο” συγκριτικά με το 30% που ισχύει σήμερα ώστε η “ζημιά” να μοιράζεται ανάμεσα στον ιδιοκτήτη, στον ενοικιαστή και στο κράτος.

Η εφορία

Για όλες τις τις υποχρεώσεις προς την εφορία, έχει αποφασιστεί να υπάρξει επιπλέον αναστολή μέχρι και το τέλος του χρόνου. Στη συνέχεια, οι πληγέντες από τον κορωνοίό θα έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε 12 ή 24 δόσεις με τη νέα ρύθμιση που προωθείται. Η ρύθμιση θα είναι η εξής:

1. Για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες 12μνης λειτουργίας θα προβλέπεται η δυνατότητα πληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης θα εκπνέει στο τέλος ιανουαρίου του 2021.

2. Για τις εποχικές επιχειρήσεις, σχεδιάζεται να δοθεί μεγαλύτερη περίοδος χάριτος ώστε η αποπληρωμή να ξεκινήσει από τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2021. Και πάλι οι δόσεις θα είναι 12 ή 24 με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗthetoc.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -