fbpx
15.9 C
Serres
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΚ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Τα κριτήρια για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα είναι τα αυστηρότερα σε...

Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Τα κριτήρια για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα είναι τα αυστηρότερα σε όλη την Ευρώπη

Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Τα κριτήρια για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα είναι τα αυστηρότερα σε όλη την Ευρώπη

Διευκρινίσεις για την σύνδεση της εγγραφής στα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τις Πανελλαδικές εξετάσεις διαμηνύοντας ότι τα κριτήρια για τις νέες ακαδημαϊκές οντότητες θα είναι τα αυστηρότερα σε όλη την Ευρώπη έδωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, η λογική του υπουργείου Παιδείας είναι «όπως κάποιος μέσω της ΕΒΕ δεν μπορεί να μπει στα δημόσια πανεπιστήμια, το ίδιο να μην μπορεί να κάνει και στα μη κρατικά. Αυτός είναι ο κόφτης».

«Η λογική αυτή έχει οριοθετηθεί, επειδή υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε σχετικά με τη συνταγματική αποτύπωση του πώς λειτουργεί η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας» πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.

Εξηγώντας έτι περαιτέρω τι θα ισχύσει για τις εγγραφές και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για μια «ειδική ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα προκύπτει ως εξής: έχουμε 4 επιστημονικά πεδία. Στο κάθε ένα βγαίνει ένας μέσος όρος επιδόσεων και από αυτόν παίρνουμε τον μικρότερο και τον πολλαπλασιάζουμε με το 0,8 και βγαίνει ένας και μόνο βαθμός. Χονδρικά αυτός αντιστοιχεί σε ένα πλαφόν κάτω από το οποίο δεν μπορείς να μπεις στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Άρα κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο κάτω από ένα όριο, δεν θα μπορεί να πάει στα μη κρατικά πανεπιστήμια».

«Εμείς έχουμε ένα κεκτημένο και ένα υφιστάμενο εθνικό σύστημα. Κρίναμε ότι αυτή η διασύνδεση πρέπει να γίνει, αλλά δεν είναι αυτό το μόνο κριτήριο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια» συνέχισε ο υπουργός Παιδείας και εξήγησε ότι «αυτά που περιέχει ο νόμος είναι τα ελάχιστα. Κάθε σχολή θα βάζει τα δικά της κριτήρια που θα πρέπει να είναι ίδια με αυτά που έχει το μητρικό. Τα κριτήρια αυτά, όμως, θα πρέπει να τα κρίνει και η ελληνική ανεξάρτητη αρχή, άρα είναι ένα σύστημα πλήρες».

Δεν θα υπάρχουν πανεπιστήμια του πρώτου ορόφου

Απαντώντας, δε, στην κριτική αν αυτός που θα μπει στο μη κρατικό πανεπιστήμιο με χαμηλότερη βαθμολογία από αυτόν που θα μπει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, θα είναι το ίδιο καταρτισμένος επαγγελματικά, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό με κριτήρια των ξένων πανεπιστημίων. Από τη στιγμή που υπάρχει αναγνώριση μέσω ΔΟΑΤΑΠ, αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα. Έχουμε πάνω από 30 κολέγια και η Ελλάδα έχει συρθεί με νομολογία να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων χωρίς ισχυρούς κανόνες».

«Εμείς λέμε ότι εκτός από το επαγγελματικό υπάρχει και το ακαδημαϊκό δικαιώμα και ορίζουμε πολύ αυστηρά κριτήρια. Είναι τα αυστηρότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.

Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Τα κριτήρια για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα είναι τα αυστηρότερα σε όλη την Ευρώπη
Δείτε επίσης: ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Πώς θα γίνεται η εισαγωγή των υποψηφίων
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -