Κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Μπούμπας ανέφερε:
Κύριε Υπουργέ, ελπίζω να μην είναι σισύφειος η προσπάθεια, για μία ακόμη φορά, από τα πολλά νομοθετήματα, τα οποία έρχονται στο χώρο του αθλητισμού και από τη δική σας πλευρά, αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Το να λέμε ότι «ο αθλητισμός είναι ένα ιδεώδες», καλά ακούγεται ως φιλοσοφία, ως έκθεση ιδεών. Αλλά, για να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές, είναι πολλά τα λεφτά στον αθλητισμό. Είναι μία εμπορευματοποίηση, ένα μάρκετινγκ, μια προβολή, μία διαφήμιση και πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες. Αυτοί οι κανόνες, ενδεχομένως, να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά. Αλλά, ας μην κρυβόμαστε, είναι πολλά τα επαγγέλματα που σχετίζονται γύρω από τον αθλητισμό. Είναι το «ΣΤΟΙΧΗΜΑ», είναι ο ηλεκτρονικός τζόγος, είναι μια σειρά επαγγελμάτων που «τρώνε ψωμί» από τον αθλητισμό, άσχετα αν κάποια από αυτά ωθούν στον εθισμό -και θέλει μεγάλη προσοχή- όπως είναι το τζόγος του αθλητισμού.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Εδώ ήμασταν, κύριε Υπουργέ, με την Επίκαιρη Ερώτηση που καταθέσαμε, ως ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, για τα ολυμπιακά έργα. Κάνετε μια προσπάθεια για την αξιοποίηση των ολυμπιακών έργων. Έχουν τη σημασία τους αυτά. Διότι και το χρέος είναι μεγάλο, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 προς την ελληνική οικονομία και ότι αυτό συνεπάγεται και έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου γύρω από τον αθλητισμό. Δηλαδή, όταν βλέπουν μία εμπορευματοποίηση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αυτό στοιχίζει στον Προϋπολογισμό του κράτους και όταν βλέπουν ότι από την τσέπη τους, από τη φορολογία τους, έχουν πληρωθεί όλα αυτά τα ολυμπιακά έργα που χορταριάζουν, καταρρακώνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στον αθλητισμό, σε όλα τα αθλήματα –κυρίως, βέβαια, στον «βασιλιά των σπορ» που είναι το ποδόσφαιρο, στο οποίο έχουμε και τις περισσότερες συμμετοχές ή στην καλαθοσφαίριση και σε άλλα αθλήματα.
Αυτή η περιβόητη «παράγκα» του ποδοσφαίρου, η οποία δεν φεύγει από το μυαλό των ανθρώπων. Να κάνουμε μια προσπάθεια να φύγει από «παράγκα», να μην γίνει προκάτ, αλλά να γίνει, τουλάχιστον αρχικά, ένα σπίτι που θα έχει κάποια θεμέλια, τα οποία θα δώσουν τα περιβόητα αντιγόνα-αντισώματα στις επόμενες γενεές, αν θέλουν να ασχοληθούν ουσιαστικά με τον αθλητισμό.
Τα ερασιτεχνικά Σωματεία, δυστυχώς, είναι δορυφόροι κάποιων ανωνύμων εταιρειών, αυτήν τη στιγμή. Είναι στο περιθώριο. Υπάρχουν «πηγαδάκια», ίντριγκες, κυκλώματα, μέσα στα ερασιτεχνικά Σωματεία, που λυμαίνονται το χώρο. Υπάρχουν ερασιτεχνικά «Σωματεία-σφραγίδες». Υπάρχουν, όμως, και ερασιτεχνικά Σωματεία, τα οποία κάνουν μια φιλότιμη προσπάθεια, παρά τις αντίξοες συνθήκες, για να μπορέσουν να δώσουν το ευ αγωνίζεσθαι και να αναδείξουν αθλητές.
Μιλάτε, μέσα, για τον «ΠΕΛΟΠΑ». Θα έχουμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε αναλυτικά και επί των άρθρων.
Σε ότι αφορά αθλητικές εγκαταστάσεις, που ανήκουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τις οποίες, αυτήν τη στιγμή, πολλές έχουν χίλια μύρια προβλήματα στεγαστικού και κατασκευαστικού χαρακτήρα και είναι εγκαταλελειμμένες. Το θέμα είναι, πέραν της καταγραφής, υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια, προκειμένου αυτές οι εγκαταστάσεις να μπορούν να χρησιμοποιηθούν; Θα μπορούσαμε να δώσουμε μια πλειάδα παραδειγμάτων, πέρα από τα ολυμπιακά έργα. Υπάρχει το κολυμβητήριο, στην εκλογική μου περιφέρεια στις Σέρρες, που είναι στα μπετά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν εκμεταλλευτήκαμε όπως θα έπρεπε το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004». Εδώ, περάστηκε ταρτάν, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το 2006 και το 2007 κατόπιν εορτής. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε τα προπονητικά κέντρα, δεν έχουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να μυήσουμε σε αυτό που λέγεται αθλητισμός τους νέους και δη στο μαζικό- σχολικό αθλητισμό.
Εγώ θα ήθελα να φέρετε ένα νομοθετικό πλαίσιο, κύριοι της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αθλητισμού, προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε να παίξει έναν πιο ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο και να έχει ένα χαρακτήρα, απέναντι στη νεολαία και όχι μόνο.
Για παράδειγμα, στη Σουηδία, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δίνει κατευθύνσεις στη νεολαία. Μάλιστα, υπάρχει ακόμη και εγχειρίδιο απαγορευμένων ουσιών, που το διανέμει. Μια και είχαμε μιλήσει, πριν από μήνες, για το αντιντόπινγκ, εδώ. Γιατί, πάντα, το ντόπινγκ είναι ένα βήμα μπροστά από το αντιντόπινγκ.
Τώρα, επί της αρχής, αυτό που λέμε εμείς, ως ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, είναι ότι απέναντι στην εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου πρέπει να μπουν κανόνες. Αυτή η «παράγκα» και αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης να φύγει. Και μόνο που έχουμε ξένους διαιτητές, στη μεγάλη κατηγορία, σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, αυτό αντικατοπτρίζει πολλά για την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο δίκαιο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο.
Υπάρχουν υπερβολικές νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις προς τον Υπουργό Αθλητισμού, που μας βρίσκει αντίθετους. Δηλαδή, υπάρχει μια συγκέντρωση εξουσιών.