fbpx
18.7 C
Serres
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήART+FUNOSCARS 2025: Το φιάσκο με την επιλογή της ελληνικής ταινίας

OSCARS 2025: Το φιάσκο με την επιλογή της ελληνικής ταινίας

OSCARS 2025: Το φιάσκο με την επιλογή της ελληνικής ταινίας

Με σχετική ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) αλλά και από κοινού οι ενώσεις των ΕΣΠΕΚ, ΣΑΠΟΕ, ΕΕΝ και PACT ζητούν από τη Δευτέρα 19 Αυγούστου επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για τον λόγο που η πρόσκληση συμμετοχής, η οποία εστάλη από το υπουργείο προς τέσσερις επαγγελματίες του χώρου προκειμένου να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Γνωμοδότησης για την επιλογή της ελληνικής ταινίας για το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας, ανακλήθηκε, ενώ οι ίδιοι είχαν αποδεχθεί την πρόσκληση και είχαν ήδη δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Την ημέρα, μάλιστα, της ανάκλησης της πρόσκλησης, στις 13 Αυγούστου, ανακοινώθηκαν τα μέλη της νέας Επιτροπής στην Διαύγεια.

Το χρονικό της αντικατάστασης της επιτροπής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΚ, στις αρχές Αυγούστου, το ΥΠΠΟ προχώρησε στη σύσταση της επταμελούς επιτροπής με αρμοδιότητα την επιλογή της φετινής πρότασης της Ελλάδας για το Βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Το Τμήμα Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στην γνωμοδοτική επιτροπή στα μέλη της ΕΑΚ, σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο, κριτικό κινηματογράφου Λήδα Γαλανού και ηθοποιό Κόρα Καρβούνη, καθώς και στη σεναριογράφο Κάλλια Παπαδάκη, την οποία και οι τέσσερις αποδέχθηκαν.

Στις 11 Αυγούστου, η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟ απέστειλε email στους επαγγελματίες που είχε αρχικά προσκαλέσει, με το οποίο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή τους στην επιτροπή, ορίζοντας μάλιστα ως πρόεδρο τον Βασίλη Κεκάτο (βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Καννών με Χρυσό Φοίνικα για τη μικρού μήκους ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»). Στο ίδιο email τους κοινοποιήθηκαν οι σύνδεσμοι των ταινιών (links) προκειμένου να δουν και να αξιολογήσουν τα υποψήφια έργα εν όψει διαδικτυακής σύσκεψης όπου θα διαβουλεύονταν για την τελική απόφαση.

Όπως σημειώνει η ΕΑΚ, δύο μέρες μετά, στις 13 Αυγούστου, οι τέσσερις επαγγελματίες έλαβαν email από την προϊσταμένη του Τμήματος Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων που τους ενημέρωνε ότι “εκ παραδρομής σάς ανακοινώθηκε η συμμετοχή σας στην Επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει όσον αφορά στην ελληνική υποψηφιότητα για την 97η διοργάνωση των βραβείων  OSCAR, συμμετοχή η οποία, δυστυχώς, δεν οριστικοποιήθηκε”.

«Το παραπάνω περιστατικό θίγει το πρόσωπο και το κύρος των εν λόγω συναδέλφων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΑΚ, η οποία κάνει, επίσης, λόγο για «πλήγμα στην αξιοπιστία και την αξιοκρατία της νεοσύστατης επταμελούς επιτροπής που ανακοινώθηκε στην Διαύγεια στις 13 Αυγούστου, λίγες μόνο ώρες μετά τις “διορθωτικές επιστολές”.»

Η νέα επιτροπή και οι αντιδράσεις

Τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής επιλογής της ελληνικής πρότασης για το Βραβείο ΟΣΚΑΡ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους που δημοσιεύτηκαν στην Διαύγεια είναι οι Έβαν Σπηλιωτόπουλος (σεναριογράφος), Δημήτρης Δανίκας (κριτικός κινηματογράφου), Χριστίνα Λαζαρίδη (σεναριογράφος), Ασημίνα Προέδρου (σκηνοθέτης), Παναγιώτης Ράππας (σκηνοθέτη-animator), Σπύρος Ταραβήρας (σκηνοθέτης) και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (ηθοποιός).

«Ζητάμε από το Υπουργείο να δώσει άμεσα και δημόσια εξηγήσεις για όλα τα παραπάνω προκειμένου να απαντηθούν οι εύλογες απορίες του συνόλου της κινηματογραφικής κοινότητας για τα κίνητρα και τα αίτια αυτής της αντικατάστασης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο πνεύμα, θέτει ερωτηματικά ως προς το αδιάβλητο της διαδικασίας του ΥΠΠΟ και η ανακοίνωση των ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου), ΣΑΠΟΕ (Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων), ΕΕΝ (Ένωση ΕλληνικούΝτοκιμαντέρ) και ΠΑΚΤ (Ένωση Παραγωγών Έργων Επικοινωνίας). Και οι δύο ανακοινώσεις επαναφέρουν το αίτημα να αναθέσει η Ελληνική Πολιτεία στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου την ευθύνη επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για το βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας κατ’ αντιστοιχία με άλλες Ακαδημίες, όπως της Μ. Βρετανίας και της Ισπανίας.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η σκηνοθέτης Ασημίνα Προέδρου υπέβαλε την παραίτηση της από την νέα γνωμοδοτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού κοινοποιώντας το σκεπτικό της παραίτησής της στο Facebook.

«Μετά την ενημέρωσή μου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) για τις παλινωδίες και ανεπίτρεπτες διαδικασίες συγκρότησής της από πλευράς του Υπουργείου – διαδικασίες τις οποίες αρνούμαι να νομιμοποιήσω – δεν επιθυμώ να παραμείνω μέλος της» ανέφερε η σκηνοθέτης, τονίζοντας ότι συμφωνεί με το πάγιο αίτημα της ΕΑΚ να αποφασίζει η ίδια η Ακαδημία μέσα από ψηφοφορία των εκατοντάδων μελών της την ταινία που θα εκπροσωπεί την χώρα στα βραβεία Όσκαρ.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων, ο Βασίλης Κεκάτος τοποθετήθηκε πάνω στο ζήτημα με σχετική ανάρτηση στο Facebook, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο πολιτισμού οφείλει να είναι στο σπίτι μας και στο σπίτι σου οφείλεις να αισθάνεσαι ασφάλεια. Εφόσον αυτή η ασφάλεια δε φαίνεται να μας παρέχεται, έχει σημασία η εκλογή των ταινιών που εκπροσωπούν τη χώρα στα Όσκαρ να περάσει στα χέρια των ανθρώπων που ζουν από και για το σινεμά και η ψηφοφορία να πραγματοποιείται από τα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.»

META MAGAZINO: Διαβάστε εδώ το καλοκαιρινό τεύχος
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
OSCARS 2025: Το φιάσκο με την επιλογή της ελληνικής ταινίας
ΠΗΓΗtovima.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -