fbpx
24.3 C
Serres
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για την αλιευτική πολιτική (ΒΙΝΤΕΟ)

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για την αλιευτική πολιτική (ΒΙΝΤΕΟ)

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για την αλιευτική πολιτική (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ομιλία του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Προτάσεις – Δράσεις στο πλαίσιο της νέας αλιευτικής πολιτικής περιόδου 2021- 2027», ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Μπούμπας ανέφερε:

Καλησπέρα σας, κ. Πρόεδρε και κ. Υπουργέ. Καλησπέρα και σε όλους τους συναδέλφους που παρίστανται σε αυτή την σημαντική Επιτροπή, την Επιτροπή Περιφερειών,της οποίας ηγείστεκαι είστε επικεφαλής,κύριε Πρόεδρε.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα, διότι απέναντι σ΄αυτό το εθνικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης με χρονικό ορίζοντα το 2027 δίνεται μία βαρύτητα ως γνωστόν στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στο κομμάτι της αλιείας, που και αυτή στον πρωτογενή τομέα είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε ό,τι αφορά τον εθνικό μας πλούτο, αλλά είναι και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διευθετηθεί το πρόβλημα, για να ελεγχθεί, αν θέλετε, η όλη κατάσταση.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για την αλιευτική πολιτική (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεκινώντας για παράδειγμα θα έλεγα για την ιχθυοκαλλιέργεια. Οι τελευταίες μελέτες λένε ότι το επισιτιστικό πρόβλημα θα το βιώσουμε και λόγω της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού αλλά και λόγω έλλειψης ειδών στα ψάρια, όπως λένε τουλάχιστον κάποιοι επαΐοντες επιστημονικοί φορείς. Άρα η ιχθυοκαλλιέργεια, λένε οι ειδικοί, θα αποτελέσει από δω και πέρα, μελλοντικά, το 70% της διατροφής των καταναλωτών και στην Γηραιά Ήπειρο.

Άρα εκεί πρέπει να δοθεί μία βαρύτητα στην ιχθυοκαλλιέργεια και στις σχολές ιχθυοκαλλιέργειας.

Το λέω αυτό διότι η Σχολή Ιχθυοκαλλιέργειας στη Νέα Μηχανιώνα αλλά και στο Μεσολόγγι του νομού Αιτωλοακαρνανίας είχε ένα πρόβλημα με τις συγχωνεύσεις σχολών. Δεν δεχόταν το Πανεπιστήμιο Πατρών την Σχολή Ιχθυοκαλλιέργειας του Μεσολογγίου κ.ο.κ.. Είναι και θέμα καθαρά του Υπουργείου Παιδείας να δώσει μια βαρύτητα, η κυρία Κεραμέως και η ηγεσία, στο θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης των σχολών.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για την αλιευτική πολιτική (ΒΙΝΤΕΟ)

Νομίζω το έθιξε και ο συνάδελφος ο κ. Δημοσχάκης και είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως μιλάμε για το κομμάτι της κτηνοτροφίας, για τις λεγόμενες τυροκομικές σχολές ή τις λεγόμενες γεωργικές σχολές ή της τράπεζας σπόρων, αν θέλετε, στον αγροτικό τομέα,παράλληλα θα έπρεπε να μιλάμε και για αντίστοιχες σχολές αλιείας, δηλαδή, να εκπαιδευτούν με ένα άλλο επίπεδο, με μια άλλη κουλτούρα οι νέοι αλιείς, οι οποίοι και γνώσεις έχουν και ευαισθησία θα έχουν γύρω από το περιβάλλον.

Σε σχέση με τις αλιευτικές ζώνες θα ήθελα να θυμίσω πως με τον επικεφαλής μας, τον Κυριάκο Βελόπουλο, ως Ελληνική Λύση, πέρυσι, ακριβώς τέτοιον καιρό, είχαμε καταθέσει μια επίσημη ερώτηση για τις αλιευτικές ζώνες η οποία έπρεπε να κατατεθεί με καταληκτική ημερομηνία, κύριε Υπουργέ, κ. Κεδίκογλου μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2021,γιατί είναι πολύ σημαντικές οι αλιευτικές ζώνες, διότι κατοχυρώνουν και τα αλιευτικά μας και τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Η γειτονιά μας, όμως, δεν είναι καλή και το γνωρίζετε. Για παράδειγμα να θυμίσω μια μελέτη του κυρίου Καμενίδη, που είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, αναφορικά με το κόλπο του Αλί Αγά που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη, όπου εκεί οι Τούρκοι διαλύουν το 2% του παγκόσμιου στόλου. Δεν είναι μικρό το ποσοστό, κύριοι, αν αναλογιστούμε τα χιλιάδες καράβια που διαλύονται, τις αμμοβολές που γίνονται και μάλιστα λέγεται ότιστην Τουρκία και στον συγκεκριμένο κόλπο του Αλί Αγά, σύμφωνα με την έκθεση του πανεπιστημιακού καθηγητή, το 10% παραγωγής scrap είναι από την διάλυση των πλοίων.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για την αλιευτική πολιτική (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτό το λέω αυτό διότι οι Τούρκοι παραβιάζουν τη Συνθήκη της Βασιλείας, όπως για παράδειγμα παραβιάζεται και η φιλανδική συνθήκη για το θέμα του πυρηνικού αντιδραστήρα Ακούγιου στη Μερσίνα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Αυτά τα τοξικά και τα βαρέα μέταλλα ρέουν στη Μεσόγειο. Οι ειδικοί λένε ότι θα διαταραχθεί γενικότερα όλο το οικοσύστημα και ο θαλάσσιος πλούτος και αυτό, αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας,να γίνουν οι καταγγελίες που πρέπει να γίνουν, να παρθούν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το Ενωσιακό Δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα οικοσυστημάτων τα επόμενα χρόνια με αφορμή και τον Κόλπο του Αλί Αγά, αλλά κι άλλες που γίνονται στην περιοχή γενικότερα του Αιγαίου, του Ιονίου και γενικότερα της Μεσογείου.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -