fbpx
27.6 C
Serres
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήSTORIESΗ Γεωστρατηγική, η Θρησκευτική Διπλωματία, κι οι αφελείς της Ιστορίας! (του Μάρκου...

Η Γεωστρατηγική, η Θρησκευτική Διπλωματία, κι οι αφελείς της Ιστορίας! (του Μάρκου Μπόλαρη)

Είναι καίριο αξίωμα της πολιτικής επιστήμης ότι «η Πολιτική είναι διαχείριση Συμβόλων»!

Οι Λαοί στην ιστορική τους διαδρομή, εννοείται, οι λαοί που σημαδεύουν την ιστορία, σημαδεύουν αυτήν την πορεία τους στον χρόνο, την σηματοδοτούν, την οριοθετούν! Κι αυτά τα σημεία, τα όρια ή οι ακρώρειες καθίστανται Σύμβολα!

Αναγορεύονται σε λίθους φθεγγομένους σε σύμβολα της ψυχής ενός Λαού, σύμβολα Πολιτισμού, Γλώσσας, Ανδρείας, Αυτοθυσίας , Ανθρωπιάς, Ευλάβειας!

Ταυτίζονται με τον Λαό, αξεδιάλυτα, αχώριστα, γίνονται Ομοούσια!

Αυτή η συνύφανση των συμβόλων του ιστορικού πλού κάθε Λαού με το συλλογικό υποσυνείδητο του Λαού, η συνύφανση με το υποσυνείδητο κάθε πολίτη ως μέλους της μεγάλης συλλογικότητας του Λαού έχει τέτοια και τόση ισχύ και σημασία ώστε η Πολιτική, κάθε Λαού που έχει ρίζες, να μην είναι δυνατόν να ασκηθεί χωρίς ευθείες ή έμμεσες αναφορές σε αυτά.

Εξ ού και το ως άνω Αξίωμα, για την Πολιτική ως διαχείριση των Συμβόλων, ήγουν ως αναφορά στα σημεία οδοσήμανσης του κοινού υποσυνείδητου στη μακρά ή μικρότερη ιστορική διαδρομή του Λαού!

Κι είναι τα Σύμβολα αυτά, εκείνα που καθορίζουν κι αποδεικνύουν την Ποιότητα της Πολιτισμικής κι Ιστορικής Παρουσίας κάθε Λαού μέσα στην διαδρομή του ανθρώπινου γένους.

Χάριν παραδείγματος μνημονεύω τα Ομηρικά έπη, ως ένα μείζον Σύμβολο, που στο χάραγμα της Ελληνικής σκέψης μας πλουτίζουν με την ωραιότητα και τον πλούσιο κόσμο της αξεπέραστης Ελληνικής γλώσσας.

Θα μνημονεύσω τα τριακόσια παλικάρια από την Σπάρτη και τον ατρόμητο βασιλιά Λεωνίδα, που έγιναν τις Θερμοπύλες υπέρτατο Σύμβολο θυσίας για την Πατρίδα, ποτέ από το χρέος μη κινούντες, υπέρ της Ελευθερίας προμαχούντες κι άλλαξαν την μοίρα του κόσμου απέναντι στην ισοπέδωση του Μεγάλου Βασιλέως.

Σύμβολο αξεπέραστο ο Ναός της Παλλάδας Αθήνας, ο Παρθενώνας στην Αθηναϊκή Ακρόπολη, σε αρχιτεκτονική και γλυπτική, παρακαταθήκη στους αιώνες του Περικλέους, σημείο αναφοράς κάλλους από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτης, με όλο το πλέγμα των δορυφορούντων Μνημείων στο Ιερό Βράχο, δείγμα πολιτισμού και προσφορά ευσεβείας των Αθηναίων στην Προστάτιδα!

Σύμβολο η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ως κορυφαίο δείγμα της εξάπλωσης Ελληνικού πνεύματος, γλώσσας, φιλοσοφίας, πολιτισμού στην Ανατολή από τον μαθητή του μέγιστου Αριστοτέλη, τον Μεγάλο Αλέξανδρο τον Μακεδόνα. Κι ακρώρεια της πολιτισμικής αυτής πύκνωσης στην Αλεξάνδρεια, ως Σύμβολο του Ελληνικού Πνεύματος η περίφημη Βιβλιοθήκη της.

Κι η Αγιά Σοφιά τί άλλο είναι από το ύψιστο και μέγιστο Σύμβολο εις τους αιώνας της Ρωμιοσύνης, δηλαδή της Χριστιανικής Ρωμέικης Ελληνόφωνης Αυτοκρατορίας, με έδρα την Νέα Ρώμη, ήτοι την Πόλη του Κωνσταντίνου;

Διαχείριση Συμβόλων η Πολιτική!

Μα αυτό ακριβώς επιχειρεί αυτές τις ημέρες ο Πρόεδρος της Τουρκίας ο Ερντογάν, στον προσωπικό του δρόμο για το Σουλτανάτο και το Χαλιφάτο!

Διαχειρίζεται το αξεπέραστο Σύμβολο της Μεγάλης Εκκλησίας, του Ναού της του Θεού Σοφίας, δηλαδή του Καλλίστου και Μεγίστου Ναού του Χριστού!

Προσποιήθηκαν πολλοί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε Ανατολή κι Εσπερία, όπως και στο Βορρά ότι δεν κατάλαβαν. Πολλοί τω όντι ανέγνωσαν αλλά ου κατέγνωσαν!

Η ιστορία έτσι γράφεται!

Με τον Αλκιβιάδη που συμμάχησε με τους μέγιστους της Πατρίδας του εχθρούς χάριν του καπρίτσιο του,

Με τον Κατακουζηνό, που κάλεσε το πρώτον τουρκικές ορδές στην Ευρώπη για να τον βοηθήσουν να γίνει Αυτοκράτορας,

Με τον Πάπα που ήθελε στανικώς τους Ρωμιούς να αλλαξοπιστήσουν για να τους βοηθήσει contra στους Τούρκους,

Με τον Τσαμπερλαίν που επιχειρούσε να κανακέψει και να κολακέψει τον ψυχασθενή Χίτλερ.

Όποιος κατάλαβε!

Τώρα ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, τον οποίο εγκληματικά προχτές άδειασε η χωρίς πολιτική και άνευ σοβαρής στρατηγικής Ελληνική Κυβέρνηση, θέτοντας σε διακινδύνευση ζωτικά Εθνικά συμφέροντα, ο Πρόεδρος Μακρόν πήρε πρωτοβουλία για την σύγκληση μιας Συνόδου των Ευρωπαϊκών Κρατών του Νότου, της Μεσογείου για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ποιο είναι το κοινό αυτών των Κρατών Μελών της ΕΕ;

Ποιο είναι το κοινό των Κρατών Μελών του Βορρά που εναντιώνονται στο Μεσογειακό Νότο;

Τα Σύμβολα!

Η Πολιτική ως διαχείριση των Συμβόλων!

Οι βόρειοι, με προεξάρχοντες τους Γερμανούς, είναι Προτεστάντες!

Οι νότιοι, με τους Γάλλους να έχουν την πρωτοβουλία, είναι Παπικοί στην πλειοψηφία τους, πλην ημών.

Θα συνεχίζουμε αφελώς κι ανιστορήτως την πορεία μας ή λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σηματοδότηση και τα σύμβολα;

*Ο Μάρκος Μπόλαρης είναι Νομικός – Πρώην Υπουργός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -