fbpx
2.5 C
Serres
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΗ ΧΑΣΕΤΕΣΕΡΡΕΣ: Νέες αίθουσες και διαδρόμους δείχνει μεταπτυχιακή έρευνα για το Σπήλαιο Αλιστράτης

ΣΕΡΡΕΣ: Νέες αίθουσες και διαδρόμους δείχνει μεταπτυχιακή έρευνα για το Σπήλαιο Αλιστράτης

ΣΕΡΡΕΣ: Νέες αίθουσες και διαδρόμους δείχνει μεταπτυχιακή έρευνα για το Σπήλαιο Αλιστράτης

Έγκοιλα πέρα από το γνωστό Σπήλαιο Αλιστράτης, τα οποία προδιαθέτουν για την ύπαρξη αιθουσών και διαδρόμων αγνώστων μέχρι σήμερα αναφύονται από την μεταπτυχιακή εργασία με θέμα την εξερεύνηση του Σπηλαίου Αλιστράτης με γεωφυσική μέθοδο στο τέλος του κυρίου διαδρόμου, που εκπόνησε ο μεταπτυχιακός φοιτητής Ιωάννη Γιαννόπουλος με επιβλέποντα Καθηγητή τον Δρ Ιωάννη Αλεξόπουλο.

Η έρευνα εκπονήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Σπηλαίου Αλιστράτης και του τμήματος Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Η έρευνα «δείχνει» κενά σημεία που ενδεχομένως μαρτυρούν άγνωστες διαδρομές και πτυχές του Σπηλαίου Αλιστράτης που μόλις ένα μικρό μέρος του έχει αποκαλυφθεί και αξιοποιηθεί.

«Εμείς μελετήσαμε το υπάρχον σπήλαιο και προσπαθήσαμε να δούμε με ενόργανες μετρήσεις εάν υπάρχει η πιθανότητα να συνεχίζεται. Και αυτό το θεωρούμε γιατί ουσιαστικά γνωρίζοντας όλο το σύστημα εδώ της περιοχής του Πετρωτού, με την ανάπτυξη και άλλων σπηλαίων εκτός της Αλιστράτης, φαίνεται ότι στην περιοχή αναπτύσσονται πολλά σπήλαια. Εμείς κάναμε ενόργανες μετρήσεις με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πάνω από το υπάρχον σπήλαιο και στην αναμενόμενη διεύθυνση ανάπτυξης αυτού του σπηλαίου, ώστε να δούμε κατά πόσο μπορεί να συνεχίζεται. Στην τελευταία αίθουσα του υπάρχοντος έχει γίνει μια κατακρήμνιση – έχει πέσει τμήμα της οροφής και δεν υπάρχει η δυνατότητα μέσα από το σπήλαιο να μπούμε σε άλλους χώρους που ενδεχομένως να αναπτύσσονται πέρα από αυτό, άρα κάνουμε ενόργανες μετρήσεις από την επιφάνεια του εδάφους» δήλωσε ο μεταπτυχιακός φοιτητής ο οποίος θεωρεί αναγκαία την επέκταση της έρευνας.

ΣΕΡΡΕΣ: Νέες αίθουσες και διαδρόμους δείχνει μεταπτυχιακή έρευνα για το Σπήλαιο Αλιστράτης

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε πως ουσιαστικά μιλάμε για ένα σύστημα που έχουμε πολλά καρστικά έγκοιλα , πολλούς κενούς χώρους που αυτές ενδεχομένως να ενώνονται γιατί είναι ουσιαστικά τα ίδια αίτια της δημιουργίας τους.

Τόσο ο Δήμαρχος Ν.Ζίχνης Παντελής Μπόζης , όσο και ο Επιστημονικός Διευθυντής του Σπηλαίου Νίκος Καρτάλης, έχοντας ούριο άνεμο από την Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας, δηλώνουν πως έχουν τη διάθεση για να κάνουν το επόμενο βήμα που είναι η συνέχιση και η επέκταση των ερευνών με προσπάθεια ένταξης, της όλης σημαντικής προσπάθειας, σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΗΓΗertnews.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -