fbpx
25.9 C
Serres
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣΕΡΡΕΣ-ΚΚΕ: Φιλολαϊκά μέτρα από την ανάποδη

ΣΕΡΡΕΣ-ΚΚΕ: Φιλολαϊκά μέτρα από την ανάποδη

Για “φιλολαϊκά μέτρα από την ανάποδη” κάνει λόγο η οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει:

Αλήθεια, πόση αυτοπεποίθηση απέκτησαν, άραγε, οι εργαζόμενοι από τότε που ανακοινώθηκε με κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες το πακέτο μέτρων «αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης» που συνοδεύτηκε με το σύνθημα «δίνουμε αυτοπεποίθηση στην Ελλάδα»; Πρώτο τρικ, που προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι τα μέτρα απευθύνονται σε «όλες τις παραγωγικές τάξεις». Δηλαδή μέτρα που στηρίζουν και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Θα κερδίζουν όλοι. Όπερ άτοπον στον καπιταλισμό για τους εργαζόμενους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ τη μεριά του άσκησε κριτική στα κυβερνητικά μέτρα χαρακτηρίζοντάς τα αποσπασματικά και πως δεν αρκούν: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του συνεχίζουν να εθελοτυφλούν και να πιστεύουν ότι αποσπασματικά μέτρα, δάνεια και αναστολές αρκούν για να γυρίσουν την εικόνα.»

Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Το πακέτο μέτρων δεν έχει φιλολαϊκό περιεχόμενο. Το πρόβλημά του δεν είναι πρόβλημα αποσπασματικότητας, πρόβλημα «μέτρων» που δεν επαρκούν. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει περιθώρια στη λογική ότι μπορούν τα μέτρα να βελτιωθούν και να γίνει πιο ανθρώπινος ο καπιταλισμός. Πράγμα αδύνατο.

Ας δούμε αναλυτικά τα μέτρα.

Η «εμβληματική» μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν ωφελεί τους εργαζόμενους. Στόχος του μέτρου είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ασφαλιστικό σύστημα, και τελικά συνιστά επιβάρυνση των εργαζόμενων. Η επιδότηση των θέσεων εργασίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιδότηση των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Αντίστοιχο χαρακτήρα έχουν και τα προγράμματα που η κυβέρνηση με περισσό θράσος τα χαρακτηρίζει ως προγράμματα στήριξης της εργασίας. Η αναστολή συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, αφού επιτρέπουν στο κεφάλαιο να βάζει τους εργαζόμενους στην κατάψυξη για να τους χρησιμοποιήσει στη συνέχεια κατά το δοκούν, και οδηγούν σε νέα βίαιη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζόμενων. 

Η αναβολή πληρωμής για τους αυτοαπασχολούμενους δεν αλλάζει το γεγονός πως θα κληθούν να αποπληρώσουν, σε μερικούς μήνες, το σύνολο των υπέρογκων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που παραμένουν στο ακέραιο, και γίνεται μόνο και μόνο γιατί δεν είναι σε θέση να τις αποπληρώσουν τώρα, χωρίς να αλλάζει η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν –των ελάχιστων εισοδημάτων και των τεράστιων δυσκολιών που έχουν μπροστά τους.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Η «προστασία» για 3 μήνες της πρώτης κατοικίας καθόλου δεν αλλάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό να εξαναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε «πτώχευση» διευκολύνοντας το κεφάλαιο να τα αφαιμάξει και να μετατρέψει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές. Τέλος, η επιλογή της κυβέρνησης να εμφανίζει ως μέτρο, ως «παροχή», την υποχρεωτική υλοποίηση της δικαστικής απόφασης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι τουλάχιστον προκλητική.

Αυτά είναι στην πραγματικότητα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου που η κυβέρνηση ελπίζει να τα εκλάβει ο λαός σαν δικής του στήριξης και να παρατείνει την θητεία της στην εξουσία. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια προσποιούμενος ότι προτείνει διορθωτικές αλλαγές για το λαό αλλά στην ουσία στηρίζει άλλους ομίλους, με διαφορετικά συμφέροντα, με το λαό πάλι στη γωνία. Την φιλολαϊκή του πολιτική άλλωστε τη γνωρίσαμε πολύ καλά στα χρόνια που ήταν κυβέρνηση.

Στο λαό τον ίδιο απομένει να δει την ουσία των μέτρων, να τη συγκρίνει με την ίδια του τη ζωή και να αποφασίσει να οργανώσει την αντεπίθεσή του και την ανατροπή όλης αυτής της ψεύτικης παρουσίασης της πραγματικότητας.  Να εμπιστευτεί το ταξικό τους κριτήριο και να δει ότι τα μέτρα δεν είναι γενικά για όλους αταξικά αλλά έχουν αποδέκτες βοήθειας τους μεγάλους επιχειρηματίες και αποδέκτες βαρών και πληρωμών το λαό. Στο χέρι του είναι αν θα τα αφήσει να τον ισοπεδώσουν ή θα τα ανατρέψει με την πάλη του σε σωστή ταξική κατεύθυνση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -