Την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, παράλληλα με τη λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας προτείνει υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση έως τις 19 Ιανουαρίου. Ειδικότερα, η προωθούμενη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες παραγωγών (νομικά πρόσωπα) να μπορούν να εγκαταστήσουν σε γεωργικές εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλής παραγωγικότητας σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έως 500 kW (κιλοβάτ), παράλληλα με μονάδες αποθήκευσης, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων κλπ.
Μονάδες ΑΠΕ θα επιτρέπονται σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, παράλληλα και με τη λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων. Οι δυνατότητες αυτές ισχύουν σήμερα αλλά για μεμονωμένους παραγωγούς (φυσικά πρόσωπα). Επιπλέον, ως προς τις ομάδες παραγωγών στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι θα εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σχετικά με την απαλλαγή τους από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ως προς την ηλεκτροδότησή τους με αγροτικό ρεύμα.
Για τη σύσταση μιας Ομάδας Παραγωγών απαιτούνται τουλάχιστον πέντε άτομα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία πρέπει να έχουν την ιδιότητα του παραγωγού και να είναι μέλη (εταίροι, μέτοχοι, κλπ) του νομικού προσώπου που αιτείται την αναγνώριση. Οι Ομάδες Παραγωγών εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, το οποίο τηρείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Παράλληλα, αναμένονται αλλαγές ως προς τις ταρίφες των μικρών φωτοβολταϊκών έως 500 kW. Στις σκέψεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι να προωθηθεί ρύθμιση ώστε να μπορούν να λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση μόνο μέσω διαγωνισμών νωρίτερα από ότι προβλέπει σήμερα η νομοθεσία. Ειδικότερα, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και αναμένεται σύντομα να συμπεριληφθεί σε κάποιο νομοσχέδιο, επιδιώκει τα φωτοβολταϊκά έργα κάτω των 500 kW, να μην μπορούν να υπογράφουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΠΕΠ, χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει μέρος σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Από την υποχρέωση θα εξαιρούνται τα μικρά συστήματα των 6 kW του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων για κτιριακές εγκαταστάσεις. Η ισχύουσα νομοθεσία δίνει περιθώριο έως και τον Ιανουάριου του 2025.
Όσο για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς κάτω του 1 μεγαβάτ που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες θα προταθεί επίσης να μην μπορούν να πάρουν «ταρίφα» εκτός διαγωνισμών. Σήμερα, χωρίς προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία ο νόμος δίνει προθεσμία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2024 για περισσότερες από δύο συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκά συστήματα έως 0,5 μεγαβάτ το καθένα.
Όσο για εκείνα που έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΠΕΠ (ή θα υπογράψουν έως και το τέλος του 2023), αλλά δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα έως τα τέλη Αυγούστου πρέπει για να πάρουν ταρίφα να συμμετέχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία. Σήμερα η λειτουργική ενίσχυση ανά παραγόμενη μεγαβατώρα για φωτοβολταϊκά συστήματα έως 500 κιλοβάτ είναι στα 65,74 ευρώ και για φωτοβολταϊκά έως 1 μεγαβάτ στα 68,87 ευρώ.
ΥΠΑΙΘΡΟΣ: Φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας από ομάδες παραγωγών
Δείτε επίσης: META MAGAZINO: Διαβάστε το νέο τεύχος
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr