ΥΠΑΑΤ: Θέλει αύξηση του περιβαλλοντικού μπόνους στο βαμβάκι
Στα 40 ευρώ/στρέμμα/έτος επιδιώκει το ΥΠΑΑΤ να αυξήσει το ποσό ενίσχυσης για τους βαμβακοπαραγωγούς που θα ενταχθούν στη νέα Παρέμβαση του ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027 «Μείωση αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες». Αυτό, εξάλλου, ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης που είχε με αγρότες από τους Σοφάδες.
Όπως είπε, το υπουργείο θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για τους βαμβακοπαραγωγούς που θα υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον καλλιεργητικές πρακτικές, στοχεύοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του άνθρακα, ενώ παράλληλα οι παραγωγοί θα μπορούν να εξασφαλίσουν μια «σημαντική ενίσχυση που εκτιμάται στα 40 ευρώ ανά στρέμμα».
Παρέμβαση
Η Π3-70-5.1 «Μείωση αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες» είναι μία πιλοτική Παρέμβαση σχετικά με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα όχι μόνο στην καλλιέργεια βάμβακος, αλλά και στις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας και κινόας με τριετείς δεσμεύσεις για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20% από το πρώτο έτος δεσμεύσεων μέχρι και το τρίτο έτος αυτών.
Δικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι κατέχουν γεωργική εκμετάλλευση και καλλιεργούν βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα και κινόα, σύμφωνα με ΕΑΕ του έτους που θα καθορίζεται στη σχετική πρόσκληση. Οι πόροι της νέας Παρέμβασης προέρχονται από τον κουμπαρά των Βιολογικών (Π3-70-2.1 – Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους), από τον οποίο πρόκειται να αφαιρεθούν συνολικά 81,6 εκατ. ευρώ. Αυτό προβλέπει η 2η τροποποίηση του ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027, που ενέκρινε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την τροποποιητική πρόταση, η ενίσχυση προσδιορίζεται με βάση την απώλεια εισοδήματος, το πρόσθετο κόστος και το κόστος συναλλαγής, ανά τύπο καλλιέργειας, που αναλαμβάνει ο δικαιούχος για να επιτύχει το αποτέλεσμα που ζητείται και έχει υπολογιστεί βάσει μελέτης, που έχει διεξαχθεί για τον σκοπό αυτόν.
Ποσά στήριξης
- Βαμβάκι: 31,7 ευρώ/στρέμμα/έτος (317 ευρώ/ha/έτος)
- Βιομηχανική ντομάτα: 70,4 ευρώ/στρέμμα/έτος (704 ευρώ/ha/έτος)
- Κινόα: 42,2 ευρώ/στρέμμα (422 ευρώ/ha/έτος)
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 20% το πρώτο έτος (ή δεν διατηρηθεί για τα επόμενα έτη), θα υπάρξει ποσοστιαία μείωση του ποσού ενίσχυσης, η οποία θα εξειδικευθεί στην πρόσκληση.
Γεωργικές πρακτικές
Για την επίτευξη του στόχου μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20%, οι δικαιούχοι πρέπει να εφαρμόσουν, ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες γεωργικές πρακτικές:
- Μειωμένη/εναλλακτικές μεθόδους εδαφικής κατεργασίας.
- Ορθολογική χρήση λίπανσης: Με τη χρήση νέας τεχνολογίας και τεχνικών, όπως η γεωργία ακριβείας, και με την εφαρμογή νέου τύπου λιπασμάτων που περιέχουν παρεμποδιστές για την αργή αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων, με αποτέλεσμα τη μειωμένη εξάτμιση και έκπλυσή τους.
- Βελτιστοποίηση της χρήσης νερού και μείωσης της άρδευσης.
- Μείωση της χρήσης αγροχημικών.
- Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εκμετάλλευσης με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο).
META MAGAZINO: Διαβάστε εδώ το χριστουγεννιάτικο τεύχος
Η μείωση του αποτυπώματος σε κάθε μία από τις καλλιέργειες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται, υπολογίζεται με τη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών (ενδεικτικά αναφέρονται Cool Farm Tool, Agrecalc, Farm Carbon Calculator, Umberto LCA+ κ.ά.).
Ο δικαιούχος υποχρεούται να τηρεί φάκελο εκτίμησης της μείωσης αποτυπώματος άνθρακα, με την πιστοποίηση της εγκυρότητας/ορθότητας από γεωργικό σύμβουλο, όπου θα περιλαμβάνονται τα βασικά στοιχεία της εκμετάλλευσης, το λογισμικό που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της παρέμβασης, ο υπολογισμός της τιμής βάσης, ημερολόγιο εργασιών και η περιγραφή των τρόπων μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα. Ο φάκελος θα συνοδεύεται από τα σχετικά παραστατικά (ενδεικτικά: τιμολόγια αγοράς σπόρων, λιπασμάτων και αγροχημικών, δεδομένα για τις υποδομές ενέργειας και τα μηχανήματα).
Υπενθυμίζεται ότι η Παρέμβαση στηρίζεται στη μελέτη που συντάχθηκε από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Μπιλάλη, με πρωτοβουλία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) και του ΥΠΑΑΤ.
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr