fbpx
26.4 C
Serres
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήLIFEΥΓΕΙΑ: Η επιστήμη της περιέργειας - Γιατί πρέπει να συνεχίζουμε να ρωτάμε...

ΥΓΕΙΑ: Η επιστήμη της περιέργειας – Γιατί πρέπει να συνεχίζουμε να ρωτάμε «γιατί;»

ΥΓΕΙΑ: Η επιστήμη της περιέργειας – Γιατί πρέπει να συνεχίζουμε να ρωτάμε «γιατί;»

Τα παιδιά έχουν απίστευτα διερευνητικό μυαλό. “Γιατί;” ρωτούν συνεχώς. Εξερευνούν νέα πράγματα, όχι για κανέναν άλλο λόγο εκτός από το ότι θέλουν απλώς να μάθουν . Πόσο συχνά κάνουν ερωτήσεις τα παιδιά; Σύμφωνα με μια έρευνα κατά μέσο όρο τα παιδιά κάνουν 107 ερωτήσεις την ώρα!

Αλλά φαίνεται ότι, ως ενήλικες, η περιέργειά μας μειώνεται και βολευόμαστε στα γνωστά. Τα σχολεία επίσης δεν καλλιεργούν σχεδόν καθόλου την περιέργεια. Λοιπόν, τι συμβαίνει; Είναι άραγε ποτέ πολύ αργά για να ανακτήσουμε την περιέργειά μας; Από πού προέρχεται η περιέργεια και πώς εξελίσσεται στη διάρκεια της ζωή μας;

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η δραματική μείωση της περιέργειάς μας προκαλείται ίσως από την αύξηση της γνώσης μας καθώς μεγαλώνουμε. Μόλις αισθανθούμε ότι δεν υπάρχει κενό μεταξύ αυτών που γνωρίζουμε και αυτών που θέλουμε να μάθουμε, απλώς σταματάμε να είμαστε περίεργοι. Αλλά γιατί δεν θα έπρεπε να γίνεται αυτό;

Φαίνεται ότι οι περισσότεροι ενήλικες συνεχίζουν τη ζωή τους, χωρίς καμία προσπάθεια να καλλιεργήσουν την περιέργειά τους. Ίσως σκεφτείτε ότι αυτό δεν είναι τόσο κακό. Αλλά η περιέργεια έχει μαγικές ιδιότητες, που έχουν μελετηθεί εκτενώς από τους επιστήμονες.

  • Η περιέργεια σας κρατά νέους: έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση της αίσθησης του θαύματος σε όλη τη ζωή και η νοοτροπία που αναζητά καινοτομία, βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν νέοι. Μια μελέτη που παρακολουθούσε τα επίπεδα περιέργειάς ενός αριθμού ηλικιωμένων ατόμων, διαπίστωσε ότι εκείνοι που έδειχναν υψηλά επίπεδα περιέργειας ήταν πιο πιθανό να ζήσουν πέντε χρόνια περισσότερο από τους λιγότερο περίεργους.
  • Η περιέργεια σας βοηθά να μάθετε: υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η περιέργεια σας βοηθά να θυμάστε καλύτερα νέες πληροφορίες. Όσο πιο περίεργος είστε για ένα θέμα, τόσο πιο πιθανό είναι να το θυμάστε σε βάθος χρόνου.
  • Η περιέργεια ευνοεί τις καλύτερες σχέσεις: το γνήσιο ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους βοηθά στη δημιουργία πιο ισχυρών και ουσιαστικών σχέσεων, δείχνει σχετική έρευνα.

Πειστήκατε λοιπόν ότι πρέπει να κάνετε περισσότερα για να καλλιεργήσετε την περιέργειά σας; Το καλό είναι ότι το χαμηλό επίπεδο περιέργειας δεν σημαίνει ότι η περιέργειά σας έχει φύγει. Στους περισσότερους ενήλικες, ως επί το πλείστον, η περιέργεια απλά αναστέλλεται. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που πηγαίνετε για ύπνο και αρχίζετε να ονειρεύεστε, αφήνετε την περιέργειά σας να τρέξει.

Υπάρχουν μερικές απλές δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την περιέργειά σας και κατ’ επέκταση να αυξήσετε τη δημιουργικότητά σας. Δοκιμάστε κάποιες και δείτε ποια είναι πιο αποτελεσματική για εσάς προσωπικά.

  1. Κάντε ερωτήσεις: κάντε τυχαία στον εαυτό σας ερωτήσεις, όπως «γιατί;» και «πως;», όταν διαβάζετε κάτι ή συζητάτε με φίλους. Μπορείτε ακόμη να γράψετε μερικές από αυτές τις ερωτήσεις για να αφιερώσετε χρόνο για να βρείτε τις απαντήσεις αργότερα.
  2. Διαβάστε εκτός του πεδίου των ενδιαφερόντων σας: επιλέξτε ένα βιβλίου που δεν θα αγοράζατε ποτέ. Π..χ Ποίησης, λογοτεχνίας, μαγειρικής, γεωγραφίας κλπ. Διαβάστε το μόνο και μόνο για να το διαβάσετε, ακόμα κι αν δεν συμβάλλει άμεσα στη δουλειά σας.
  3. Να είστε περίεργοι με τους ανθρώπους: επιλέξτε κάποιον από το περιβάλλον σας που δεν έχετε δει εδώ και καιρό και καλέστε τον για καφέ. Βάλτε ως στόχο σας να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για τα ενδιαφέροντά του. Ακολουθήστε αυτήν την προσέγγιση κάθε φορά που συναντάτε ένα νέο άτομο.
  4. Εξασκηθείτε να λέτε λιγότερα: αυτό συνδέεται με το προηγούμενο. Προσπαθήστε να μιλάτε λιγότερο και να ακούτε περισσότερο.
  5. Μπείτε βαθειά σε ένα θέμα: επιλέξτε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει και σπρώξτε τα όρια της περιέργειάς σας πηγαίνοντας βαθιά. Αυτό σημαίνει να διαβάζετε πολλά άρθρα, βιβλία, να παρακολουθείτε διαλέξεις, online course, ομιλίες στο TED, να ακούτε podcast κ.α.
  6. Γράψτε: προχωρήστε το στο επόμενο βήμα γράφοντας για αυτό το θέμα.Έχετε μαζί σας ένα σημειωματάριο: θα σας διευκολύνει να θυμάστε θέματα για τα οποία είστε περίεργοι και θέλετε είτε να ερευνήσετε είτε να γράψετε αργότερα.
  7. Μάθετε για τον εαυτό σας: η περιέργεια δεν χρειάζεται να είναι μόνο εξωτερική. Εξερευνήστε τα συναισθήματά σας, αναρωτηθείτε για τους στόχους και τις συμπεριφορές σας ή ακόμα και ερευνήστε το παρελθόν και το οικογενειακό σας ιστορικό.
  8. Κάντε ένα διάλειμμα:

    η παραγωγικότητα μπορεί να είναι ο εχθρός της δημιουργικότητας. Αφιερώστε χρόνο για να αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί και να ξεπηδήσουν ερωτήσεις στο μυαλό σας.

  9. Κάντε παρέα με ένα παιδί: το παιχνίδι και η συζήτηση με ένα παιδί είναι πιθανώς μια από τις καλύτερες υπενθυμίσεις για τις δυνατότητές μας για περιέργεια.

Όλοι γεννηθήκαμε περίεργοι. Ως ενήλικες, είναι επιλογή μας να είμαστε περίεργοι ή όχι. Χρειάζεται όντως κάποια συνειδητή προσπάθεια, αλλά αξίζει να επενδύσουμε στην περιέργειά μας, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την περιορισμένη ζωή μας.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -