Περισσότεροι από εκατό παραγωγοί φρέσκων τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν την πρωτοβουλία οργανισμών να επενδύσουν και να αναπτύξουν ακόμη πιο γρήγορα αυτοματοποιημένες λύσεις που θα δώσουν ανάσα στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στην Αγγλία, ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε περισσότερο με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται, φυσικά, τα ρομπότ, τα οποία θα συμβάλλουν στην συγκομιδή και την συσκευασία, με άλλες αυτοματοποιημένες λύσεις να ακολουθούν.
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Ο Simon Pearson, καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν είπε: «Έχουμε κάποιους πολύ καλούς εμπειρογνώμονες ρομποτικής και αυτοματισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο που αναζητούν λύσεις εδώ και αρκετό καιρό. Θέλουμε να τα μεταφέρουμε στη βιομηχανία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Οι παραγωγοί στην Αγγλία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εποχιακούς εργαζόμενους. Ετησίως χρειάζονται περίπου 70.000 άνθρωποι για να μαζέψουν και να συσκευάσουν φρέσκα προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που οφείλονται στην πανδημία του Covid-19 να δυσχεραίνουν την όλη προσπάθεια. Αξίζει να σημειώσουμε μάλιστα πως το Ηνωμένο Βασίλειο «χτυπήθηκε» σε αυτόν τον τομέα όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω του «Brexit».
Η πιο πρόσφατη κοινοπραξία λοιπόν επικεντρώνεται στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων του αγροτικού, ρομποτικού και μηχανολογικού τομέα για την εξασφάλιση επενδύσεων και την στρατολόγηση μηχανικών αποκλειστικά για την συνεισφορά στις τεχνικές συγκομιδής και συσκευασίας με παραγωγούς που εθελοντικά συμμετέχουν στην τελειοποίηση της κάθε τεχνολογίας.
Έξυπνα ρομπότ στην υπηρεσία των παραγωγών
Η βρετανική νεοφυής εταιρεία Dogtooth Technologies δραστηριοποιείται ήδη στον τομέα των οπωροκηπευτικών, δημιουργώντας έξυπνα ρομπότ για μαλακή συλλογή φρούτων. Τα μηχανήματά της λέγεται ότι είναι ικανά να πλοηγούνται αυτόνομα κατά μήκος των κορυφών εντοπίζοντας και μαζεύοντας ώριμα φρούτα, βαθμολογώντας τα επιλεγμένα μούρα και τοποθετώντας τα απευθείας σε τελάρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Duncan Robertson, επισημαίνει μάλιστα ότι τα οφέλη της «ρομποτικής» συγκομιδής υπερβαίνουν την επίλυση των ελλείψεων εργασίας.
Για παράδειγμα, δίνοντας στους παραγωγούς προβλέψιμη ικανότητα συγκομιδής, συνεπή απόδοση συλλογής – καθ ‘όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας και κατά τη διάρκεια χαμηλότερων θερμοκρασιών τη νύχτα – και δεδομένα για τη διαχείριση της συγκομιδής ακριβείας, όλα μπορούν να συμβάλουν στη βελτιστοποιημένη απόδοση και ποιότητα, καθώς και στη δυνατότητα μείωσης των αποβλήτων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.