ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Πού οφείλεται η παγκόσμια βουτιά στην παραγωγή
H παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από σχετικές επιχειρηματικές έρευνες, καθώς η υποτονική ζήτηση στην Κίνα και την Ευρώπη θολώνουν τις προοπτικές για τις εξαγωγές.
Ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο καθώς οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζουν οικονομικά τα νοικοκυριά, ενώ στη Βρετανία ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής επιταχύθηκε εν μέσω υποχώρησης της αισιοδοξίας.
Στην Ασία, η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε οριακά στην Κίνα, ενώ μειώθηκε στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, με την ανάκαμψη της ασιατικής οικονομίας να δυσκολεύεται να διατηρήσει τη δυναμική της.
Στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα αναμένεται να δείχνουν περαιτέρω συρρίκνωση της βιομηχανίας και στις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης
«Δεν υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις για ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα φέτος. Συνολικά, συνεχίζουμε να μιλάμε για μία αρνητική αξιολόγηση», δήλωσε οικονομολόγος της Oxford Economics μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την Ευρωζώνη.
Τα στοιχεία που συλλέγει η S&P Global έδειξαν ότι ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 43,4 μονάδες από 44,8 τον Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού και σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την αύξηση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Μείωση της μεταποιητικής δραστηριότητας καταγράφηκε και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης τον Ιούνιο. Στη Βρετανία, ο αντίστοιχος δείκτης μειώθηκε στις 46,5 από 47,1 μονάδες, το χαμηλότερο φετινό επίπεδο.
Ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας
Τα στοιχεία από την Ασία δείχνουν τον αντίκτυπο που έχει η ασθενέστερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, με τις βιομηχανίες της περιοχής επηρεάζονται αρνητικά και από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
«Τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για τις ασιατικές βιομηχανίες αλλά η δραστηριότητα δεν έχει δυναμική λόγω της υποχώρησης των προοπτικών για ισχυρή ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας… Η Κίνα δυσκολεύεται να προσφέρει στήριξη. Η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα υποστεί τον αντίκτυπο από τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Ολοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν τους Ασιάτες βιομήχανους απαισιόδοξους για τις προοπτικές», δήλωσε αναλυτής του ινστιτούτου Dai-ichi Life Research.
Ο δείκτης PMI της Caixin/S&P Global για την Κίνα μειώθηκε τον Ιούνιο στις 50,5 μονάδες από 50,9 τον Ιούνιο, δείχνοντας μία οριακή ανάκαμψη. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με εκείνα της επίσημης έρευνας της Παρασκευής που έδειξαν περαιτέρω μείωση της δραστηριότητας, ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η κινεζική οικονομία έχασε τη δυναμική της στο δεύτερο τρίμηνο.
Ο αντίκτυπος έγινε αισθητός στην Ιαπωνία όπου ο αντίστοιχος δείκτης PMI μειώθηκε στις 49,8 μονάδες και επανήλθε σε φάση συρρίκνωσης.
Στη Νότια Κορέα, ο PMI μειώθηκε στις 47,8 μονάδες, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του για 12ο μήνα λόγω της ασθενούς ζήτησης στην Ασία και την Ευρώπη.
Με πληροφορίες από Reuters
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr