Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Τζώνυ Θεοδωρίδης στην εφημερίδα Espresso και τον δημοσιογράφο Ηλία Μαραβέγια. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συμμετοχή του στην ιστορική καθημερινή σειρά «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου, αλλά και για τη μακρόχρονη νομική διαμάχη που αφορά τα συγγενικά δικαιώματα των ηθοποιών.
Η υπόθεση της «Λάμψης» εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή, καθώς ο Τζώνυ Θεοδωρίδης έχει προσφύγει σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, διεκδικώντας δικαίωση για ένα ζήτημα που, όπως υποστηρίζει, αφορά συνολικά τον κλάδο των ηθοποιών. Ο ίδιος δηλώνει απολύτως βέβαιος για την έκβαση της προσπάθειάς του στο εξωτερικό και χαρακτηρίζει ιδιαίτερα άδικη την απόφαση που εκδόθηκε στην Ελλάδα.
Η υπόθεση της «Λάμψης» και η προσφυγή στο εξωτερικό
Αναφερόμενος στην πορεία της νομικής του προσπάθειας, ο Τζώνυ Θεοδωρίδης εξήγησε ότι η υπόθεση έχει πλέον προχωρήσει εκτός Ελλάδας. Όπως ανέφερε, έχουν γίνει κινήσεις στις Βρυξέλλες και στη Χάγη, ενώ η αίτηση έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Το θέμα έχει ήδη προχωρήσει στο εξωτερικό, στις Βρυξέλλες και στη Χάγη, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχω κάνει αίτηση για να δικαιωθώ εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ηθοποιός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία στο εξωτερικό δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ όσο η αντίστοιχη δικαστική πορεία στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε, χρειάστηκαν περίπου 22 χρόνια μέχρι η υπόθεση να φτάσει στον Άρειο Πάγο, γεγονός που, όπως υπογράμμισε, επιβάρυνε σημαντικά όλους όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση.
«Συνήθως, στο εξωτερικό, αυτές οι υποθέσεις δεν παίρνουν πολύ χρόνο για να εκδικαστούν. Σίγουρα δεν θα πάρει 22 χρόνια, όσο δηλαδή πήρε στην Ελλάδα μέχρι να φτάσει στον Άρειο Πάγο», ανέφερε.
Τζώνυ Θεοδωρίδης: «Η απόφαση για τη Λάμψη ήταν πολύ άδικη»
Ο Τζώνυ Θεοδωρίδης δεν έκρυψε την έντονη απογοήτευσή του για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το σκεπτικό της απόφασης δεν ανταποκρίνεται στην ουσία της υπόθεσης και πως η οικονομική αμοιβή που λάμβανε ένας ηθοποιός στο παρελθόν δεν θα έπρεπε να αποτελεί λόγο αποκλεισμού από τη διεκδίκηση συγγενικών δικαιωμάτων.
«Την απόφαση του Αρείου Πάγου, εντάξει, τη θεωρώ κοροϊδία. Δεν γίνεται να λες ότι, επειδή ένας άνθρωπος ήταν ακριβοπληρωμένος εκείνη την εποχή, δεν μπορεί να πληρωθεί τα δικαιώματά του», τόνισε.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι έχει αποστείλει την απόφαση σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας πως η αντιμετώπιση της υπόθεσης στην Ελλάδα έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις.
«Έχω στείλει αυτή την απόφαση στο εξωτερικό, σε ανθρώπους που κινούνται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και γελάνε», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η υπόθεση θα εξεταστεί διαφορετικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Είμαι 100% σίγουρος ότι θα δικαιωθώ»
Όταν ρωτήθηκε αν το ένστικτό του τού λέει ότι θα δικαιωθεί στο εξωτερικό, ο ηθοποιός ήταν απόλυτος: «Είμαι 100% σίγουρος».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να αδικήσει συλλήβδην τους ανθρώπους που υπηρετούν τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται ορισμένες υποθέσεις, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει γενικότερη δυσπιστία απέναντι στην ελληνική δικαιοσύνη.
«Προσωπικά, δεν θέλω να αδικήσω ανθρώπους εδώ, αλλά γενικώς υπάρχουν πολλά παράπονα από την ελληνική δικαιοσύνη», σημείωσε. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει μελετήσει τον σχετικό νόμο και θεωρεί πως η απόφαση που εκδόθηκε στην Ελλάδα δεν ήταν άδικη μόνο για τον ίδιο, αλλά για το σύνολο των ηθοποιών.
Η διεκδίκηση αφορά όλους τους ηθοποιούς
Για τον Τζώνυ Θεοδωρίδη, η υπόθεση της «Λάμψης» δεν περιορίζεται σε μια προσωπική οικονομική διεκδίκηση. Όπως υποστήριξε, το ζήτημα αφορά όλους τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στη σειρά και γενικότερα τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι συχνά δεν έχουν σταθερή εργασία ή επαρκή εισοδήματα.
«Όχι για μένα μόνο, αλλά για όλους τους ηθοποιούς», τόνισε, αναφερόμενος στην απόφαση. Στη συνέχεια επισήμανε ότι αρκετοί ηθοποιοί της «Λάμψης» δεν εργάζονται εδώ και χρόνια και αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
«Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ηθοποιοί της “Λάμψης” που δεν δουλεύουν εδώ και χρόνια, δεν ξέρουν πώς να ζήσουν και θα μπορούσαν να ζουν ακριβώς από αυτά τα λεφτά», ανέφερε, θέτοντας στο επίκεντρο τις συνέπειες που μπορεί να έχει η μη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.
Η έκκληση προς το ΣΕΗ
Ο ηθοποιός αναφέρθηκε και στον ρόλο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη κινητοποίηση και ουσιαστικότερη στήριξη προς τους καλλιτέχνες. Όπως είπε, το ΣΕΗ θα πρέπει να κατανοήσει καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί στην Ελλάδα και να βρίσκεται πιο ενεργά στο πλευρό τους.
«Το ΣΕΗ πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει τι γίνεται ακριβώς στην Ελλάδα», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η τοποθέτησή του δεν έχει συνδικαλιστικό ή επαναστατικό χαρακτήρα, αλλά πηγάζει από την ανάγκη για πρακτική υποστήριξη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Σπύρο Μπιμπίλα, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο που έχει σταθεί διαχρονικά δίπλα στους ηθοποιούς. Σύμφωνα με τον Τζώνυ Θεοδωρίδη, η παρουσία ενός προσώπου με αντίστοιχη δράση και ουσιαστικό ενδιαφέρον μέσα στο σωματείο θα μπορούσε να είχε βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση.
Η υπόθεση για τη «Λάμψη» παραμένει σε εξέλιξη και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες κινήσεις των ευρωπαϊκών δικαστικών θεσμών. Ο Τζώνυ Θεοδωρίδης επιμένει ότι η απόφαση που πάρθηκε στην Ελλάδα ήταν άδικη και δηλώνει 100% σίγουρος πως θα δικαιωθεί στο εξωτερικό, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τους συναδέλφους του.











