fbpx
13.2 C
Serres
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήLIFEFASHIONΤΖΙΝ: Η ιστορία του πιο φορεμένου ρούχου

ΤΖΙΝ: Η ιστορία του πιο φορεμένου ρούχου

ΤΖΙΝ: Η ιστορία του πιο φορεμένου ρούχου

Το πιο διαδεδομένο και συνηθισμένο ρούχο σε όλον τον κόσμο είναι το τζιν. Το έχουν φορέσει διάσημοι, η Μέριλιν Μονρόε έχει φωτογραφηθεί φορώντας το στο κορμί της, το ίδιο και ο Τζέιμς Ντίν.

Το φοράνε παντού, οι πάμπλουτοι άνδρες και γυναίκες που ζουν στις πλούσιες γειτονιές του Δυτικού κόσμου, μέχρι τα χαμίνια που προσπαθούν να επιβιώσουν στις φτωχογειτονιές της Ινδίας και του Πακιστάν.

Το τζιν και ο Κολόμβος

Το τζιν είναι πλέον κάτι περισσότερο από ρούχο. Είναι ένας τρόπος ζωής. Και μπορεί να φορεθεί σε κάθε περίσταση. Ο μύθος θέλει κάποιοι ναυτικοί των τριών πλοίων του Χριστόφορου Κολόμβου, όταν έφτασαν στις «Δυτικές Ινδίες» να έσκισαν τα πανιά των πλοίων τους.

Της Σάντα Μαρία, της Πίντα και της Νίνα. Τα πανιά αυτά επειδή ήταν περισσότερο ανθεκτικά από οποιοδήποτε ύφασμα τα χρησιμοποίησαν για ρούχα εργασίας. Χρειάστηκε να περάσουν τρεις αιώνες, και να φτάσουμε στο 1850. Τότε ένας Βαυαρός μετανάστης, 20 μόλις ετών με το όνομα Λίβαϊ Στράους (Θα γίνει διάσημος στη χώρα μας σαν «Λέβις Στράους»), ακολούθησε το όνειρο του για πλούτο και χρυσάφι και ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη για να φτάσει στην Καλιφόρνια.

Ο Λίβαϊ και το τζιν

Ο Λίβαϊ ακολούθησε τα καραβάνια των χρυσοθήρων στην τεράστια αυτή διαδρομή. Στην αρχή για να βγάζει τα προς το ζην άρχισε να πουλάει καραβόπανο (από το ίδιο υλικό που είχε χρησιμοποιήσει και ο Κολόμβος) στους χρυσοθήρες για να κατασκευάζουν τα σκέπαστρα στις άμαξες τους, ή να φτιάχνουν τις σκηνές τους.

Οι εποχές ήταν εξαιρετικά σκληρές και καθημερινά ολοένα και περισσότεροι χρυσοθήρες πλησίαζαν τον Λιβάϊ και του έλεγαν ότι χρειάζονται κάποιο ρούχο που να μην σκίζεται το οποίο να μπορούν να φοράνε στην καθημερινότητα τους. Ένα ρούχο που να αντέχει στις δυσκολίες της Άγριας Δύσης.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του 20χρονου Λιβάϊ βρισκόταν στα κόκκινα. Σταμάτησε να πουλάει καραβόπανα για τα βαγονέτα και προσέλαβε ράφτρες για να δημιουργήσουν από τα ανθεκτικά καραβόπανα παντελόνια. Στις 6 Ιουνίου του 1850, το πρώτο παντελόνι από καραβόπανο ήταν γεγονός. Το φόρεσε ο πρώτος πελάτης και ήταν περιχαρής που το αγόρασε.

Σαν παντελόνι δεν ήταν κάτι το τρομερό. Ένα από ρούχο ήταν το οποίο όμως όλο και περισσότερο το αγόραζαν. Σχεδόν αμέσως πήρε και την ονομασία του. Χάρη στην Γενοβέζικη καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου και προς τιμήν των καραβόπανων του, ονομάστηκε «Τζένοαν».

Τα προβλήματα

Σύντομα όμως άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα. Το χρώμα των παντελονιών «Τζένοαν» επειδή ήταν ανοιχτόχρωμο σαν τα καραβόπανα, λέρωνε εύκολα. Οι χρυσοθήρες ήθελαν κάτι που να μην λερώνεται και να φαίνεται. Τότε ο Λιβάϊ αποφάσισε να του αλλάξει χρώμα και από λευκό να το κάνει μπλε.

Ένα άλλο πρόβλημα ήταν ότι τα σκληρά καραβόπανα, προκαλούσαν με την τριβή και τη ζέστη, ερεθισμούς στο δέρμα εκείνων που τα φορούσαν. Και πάλι ο Λιβάϊ είχε τη λύση. Το αντικατέστησε με ένα γαλλικό βαμβακερό ύφασμα διαγώνιας ύφανσης και σχεδόν όμοιας αντοχής, που ονομαζόταν «Serge de Nimes». Το ύφασμα αυτό καθιερώθηκε με την ονομασία «Ντενιμ» και κατέκτησε τις αγορές τις Άγριας Δύσης.

Όμως το «Ντενιμ» είχε ένα πρόβλημα. Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όπως για παράδειγμα βαθιά στα ορυχεία που το φορούσαν, σκιζόταν. Και πάλι ο τετραπέρατος Λίβαϊ βρήκε τη λύση. Τοποθέτησε στις τσέπες και τις ραφές μεταλλικές κόπιτσες. Αυτές που υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε όλα τα τζιν παντελόνια.

ΤΖΙΝ: Η ιστορία του πιο φορεμένου ρούχου 

Το πρώτο τζιν παντελόνι με κόπιτσες για να μην σκίζεται πωλήθηκε στις 20 Μαΐου του 1874 στην τιμή των 13 δολαρίων η δωδεκάδα. Και τα χρόνια περνούσαν και συνεχώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι – κυρίως νέοι- φορούσαν αυτά τα παντελόνια που ξεκίνησαν σαν στολή εργασίας.

Μάλιστα μια έρευνα στις ΗΠΑ το 1958, έδειξε ότι 9 στους 10 νέους φορούσαν εκείνη την περίοδο τζιν και μόνο τζιν παντελόνια. Το μεγάλο «μπαμ» για να μπει το τζιν στα σαλόνια έγινε το 1970, όταν ο Υβ Σεν Λοράν έντυσε τα μοντέλα του με αυτό στις παριζιάνικες πασαρέλες.

Σήμερα το τζιν φοριέται παντού. Στη δουλειά στο γραφείο, στην έξοδο, στη διασκέδαση, ακόμη και με ένα σακάκι συνδυάζεται και αλλάζει την εικόνα εκείνου που το φοράει.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΗΓΗin.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -