ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Κατεβάζουν ρολά τα ξενοδοχεία
Τις ζημιές μιας καταστροφικής σεζόν μετράει ο κλάδος του τουρισμού καθώς διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε σημαντικές απώλειες στα τουριστικά έσοδα, οδήγησε σε λουκέτο αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες ενώ βύθισε στην αβεβαιότητα αρκετούς εργαζόμενους.
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Oι ελπίδες για μια παρατεταμένη τουριστική σεζόν φαίνεται πως για πολλούς ξενοδόχους σβήνουν καθώς οι κρατήσεις για το μήνα Σεπτέμβριο κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Πρόωρα όπως φαίνεται έρχεται το τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν.
Οι κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων για το μήνα Σεπτέμβριο παραμένουν καθηλωμένες όπως αναφέρουν στο MEGA παράγοντες του τουρισμού. Πολλοί είναι οι ξενοδόχοι που θα λήξουν άδοξα τη τουριστική σεζόν μη μπορώντας να αντέξουν για ένα ακόμη μήνα τις χαμηλές πληρότητες.
Οι πληρότητες, κατά τον Αύγουστο κινήθηκαν για πολλούς προορισμούς εντός των προβλέψεων με το ποσοστό τους να κυμαίνεται στο 50%.
Η εικόνα των κρατήσεων ήδη έχει αλλάξει άρδην για το Σεπτέμβριο ενώ όπως αναφέρουν ξενοδόχοι δεν μπορούν να προβλέψουν τη πληρότητα των ξενοδοχείων τους ούτε για την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, τα τοπικά lockdown σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος και η Κρήτη, έσβησαν τις ελπίδες για μια παρατεταμένη τουριστική σεζόν.
Το ταμείο είναι… μείον
Ο πιο κρίσιμος μήνας της φετινής καλοκαιρινής σεζόν, ο Αύγουστος, εκτιμάται ότι έκλεισε με «ταμείο» 1,5 δισ. ευρώ συνολικά για όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για την ανεπίσημη εκτίμηση αυτή τη στιγμή των τουριστικών φορέων, σε σύγκριση με τα 4,1 δισ. ευρώ του αντίστοιχου Αυγούστου- ρεκόρ του 2019.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, όπως αναφέρει το newmoney κύλησε καλύτερα, ενώ από το δεύτερο δεκαπενθήμερο και μετά, η έξαρση των κρουσμάτων έφερε περιοριστικά μέτρα κι ακόμη και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.
Ενδεικτικά με βάση τα στοιχεία από το αεροδρόμιο της Ρόδου (ενός προορισμού που κινήθηκε, τηρουμένων των αναλογιών σχετικά καλά) από τη σύγκριση του δευτέρου 15νθημέρου του Αυγούστου σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, παρατηρείται μια κάμψη των διεθνών αφίξεων κατά 14%. Συγκεκριμένα, από την 1η – 15η Αυγούστου αφίχθησαν μέσω των διεθνών πτήσεων 102.046 επιβάτες ενώ κατά το διάστημα 16-31 Αυγούστου αφίχθησαν 88.891 επιβάτες. Όπως εκτιμούν στελέχη της τουριστικής αγοράς, η αύξηση των κρουσμάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχε αρνητική επίδραση στην ψυχολογία του τουριστικού κοινού, ενώ ταυτοχρόνως επηρέασε αρνητικά την εικόνα όλων των μεσογειακών προορισμών.
Τα έσοδα
Οσον αφορά τα έσοδα, με βάση τις εκτιμήσεις- δεδομένου ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος θα βγουν από το φθινόπωρο και μετά, ο πήχης για τον μέχρι στιγμής πρόωρο απολογισμό είναι στα 3 δισ. ευρώ: Ο φετινός Ιούλιος φαίνεται να έχει κλείσει με ένα νούμερο κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, στα 680 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του έτους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, επομένως, μέχρι τώρα, συνολικά για το 2020 έως και τον Αύγουστο τα τουριστικά έσοδα από το εξωτερικό είναι κοντά στα 3 δισ. ευρώ.
Από εδώ και πέρα, μένει να φανεί το τελικό «ταμείο», το οποίο θα διαμορφωθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αν τελικά τα έσοδα για το τελευταίο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου θα είναι στο 15%- 20% του αντίστοιχου περυσινού τετραμήνου. Πέρυσι πάντως για το τελευταίο τετράμηνο οι τουριστικές εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί στα πέριξ των 4,8 δισ. ευρώ.