fbpx
30.2 C
Serres
Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
No menu items!
Αρχική STORIES Το πρόβλημα της ανεργίας είναι μεγαλύτερο από ότι δείχνει η στατιστική ιδίως...

Το πρόβλημα της ανεργίας είναι μεγαλύτερο από ότι δείχνει η στατιστική ιδίως στην Περιφέρεια της χώρας (του Λευτέρη Αβραμάκη)

Το πρόβλημα της ανεργίας είναι μεγαλύτερο από ότι δείχνει η στατιστική ιδίως στην Περιφέρεια της χώρας (του Λευτέρη Αβραμάκη)

Η ελληνική περιφέρεια εξακολουθεί να αδειάζει, να μειώνονται οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας και να φτωχοποιείται. Τα αποτελέσματα του 2021 είναι αποκαλυπτικά για το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία. Ο οικονομικός συγκεντρωτισμός που επιδιώκει η κυβέρνηση στην Περιφέρεια της Αττικής είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, κυρίως για τις ακριτικές περιοχές της χώρας ιδίως όταν αυτές δεν εντάσσονται στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, όπως ο Νομός Σερρών. 

Το 2021, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχειά καταγράφηκε ανάπτυξη 8,2%. Η ανάπτυξη αυτή όμως δεν συνοδεύτηκε από την αναμενόμενη σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς αυτές ανήλθαν μόλις σε 133.000, με περίπου τις μισές να είναι μερικής απασχόλησης (46,55%). Ο αριθμός του συνολικού αριθμού των ανέργων παραμένει πέριξ του ενός εκατομμυρίου συνολικά, παρά τις στατιστικές αλχημείες που εξαιρούν μεγάλο μέρος των ανέργων από τον χαρακτηρισμό τους ως άνεργο πληθυσμό. 

Πέραν όμως αυτών πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται αφορούν στην Περιφέρεια Αττικής. Τον περασμένο Δεκέμβριο που η χώρα είχε αρνητικές ροές απασχόλησης (μείωση θέσεων εργασίας κατά 2.600 άτομα πανελλαδικά), η Αττική κατέγραψε θετικό ρυθμό με συν 9.308 θέσεις εργασίας. Ακόμα και εκεί όμως οι θέσεις εργασίας που προκύπτουν είναι χαμηλής ή μέσης εξειδίκευσης. Υπάλληλοι γραφείου, βοηθοί λογιστών, σερβιτόροι,  πωλητές–ταμίες, υπάλληλοι καθαριότητας και διανομείς ήταν οι ειδικότητες που κυριάρχησαν καλύπτοντας τους εργαζόμενους με το βασικό μισθό με συνηθέστερη όμως τη μερική απασχόληση ορισμένου χρόνου.

Η ανάπτυξη που επιτυγχάνεται δυστυχώς, έγκειται κυρίως στον αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων που δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας ούτε αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ούτε βέβαια πρόκειται να επιτρέψουν την ισόρροπή ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας. 

Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμα και εκπρόσωποι φορέων του τόπου μας επιλέγουν να παραβλέψουν αυτό το πρόβλημα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν το αφήγημα των πολιτικών τους προϊσταμένων. 

Ως κάτοικοι του Νομού Σερρών, οφείλουμε επιτέλους να διεκδικήσουμε περισσότερα. Κατά την άποψη μου ο τόπος μας είναι διαρκώς και διαχρονικά αδικημένος και οφείλουμε όλοι μαζί από κοινού να αντιδράσουμε. Δεν μας ταιριάζει να θεωρούμαστε δεδομένοι ούτε να μπαίνουν οι ανάγκες άλλων μόνιμα σε προτεραιότητα έναντι των αναγκών των Σερραίων. 

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, τα νοικοκυριά των Σερρών δεν μπορούμε να μένουμε ικανοποιημένοι από τα «καθρεφτάκια» που χαρίζουν στους ιθαγενείς οι εν Αθήναις ιθύνοντες. Οφείλουμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε περισσότερα, να πετύχουμε ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, να εξασφαλίσουμε τους όρους που θα δημιουργήσουν νέο πλούτο και νέες θέσεις εργασίας προσελκύοντας τους Σερραίους και όχι μόνο πίσω στον τόπο τους. 

Είναι σαφές ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος και οι κάτοικοι των Σερρών δεν μπορεί να προκύψει από ανθρώπους που είναι ικανοποιημένοι από τη σημερινή κατάσταση. Αντίστοιχα η αναγκαία κοινωνική και οικονομική αλλαγή που έχει ανάγκη συνολικά η χώρα, δεν μπορούν να προκύψουν από όσους είναι βολεμένοι στην υπάρχουσα κατάσταση. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να προκύψει βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη με την επανάληψη από τη ΝΔ όλων των πολιτικών που οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα Μνημόνια τη χώρα. 

Η χώρα, η κοινωνία, ο Νομός Σερρών έχουν ανάγκη από μια ρεαλιστική πολιτική οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουμε να αγωνιστούμε και να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι είναι εφικτό ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Οι Σερραίοι που βιώνουν ήδη την οικονομική κρίση και των οποίων οι καταθέσεις και το διαθέσιμο εισόδημα διαρκώς μειώνονται τα τελευταία χρόνια, οφείλουν να δώσουν την απάντησή τους σε όλους αυτούς που ανερυθρίαστα ισχυρίζονται ότι αίφνης οι Σερραίοι έγιναν πλουσιότεροι τα τελευταία 2,5 χρόνια.

*Ο Λευτέρης Αβραμάκης είναι βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

FACEBOOK: 10 πράγματα που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να δημοσιεύσεις

FACEBOOK: 10 πράγματα που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να δημοσιεύσεις Social Media. Ο πιο εύκολος τρόπος να… φλεξάρεις (σ.σ Φλεξάρισμα: Είναι η επίδειξη διαφόρων υλικών αγαθών...

ΣΕΡΡΕΣ: Μία γιορτή των λουλουδιών στην Πλατεία Ελευθερίας

ΣΕΡΡΕΣ: Μία γιορτή των λουλουδιών στην Πλατεία Ελευθερίας Με χρώματα και αρώματα θα γεμίσει και εφέτος η Πλατεία Ελευθερίας, όπου θα πραγματοποιηθεί από τις 27...

ΣΕΡΡΕΣ: Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του δήμου

ΣΕΡΡΕΣ: Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του δήμου Η 29η Τακτική Μεικτή Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σερρών θα γίνει δια ζώσης και ταυτόχρονα με...

ΣΕΡΡΕΣ-ΟΕΒΕΣ: Έτοιμο το ψηφοδέλτιο της “Νέας Ομοσπονδιακής Πορείας” (ΦΩΤΟ)

ΣΕΡΡΕΣ-ΟΕΒΕΣ: Έτοιμο το ψηφοδέλτιο της "Νέας Ομοσπονδιακής Πορείας" Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣ Σερρών και των...
- Advertisment -