ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ουρές στα φαρμακεία για κολχικίνη
Στα φαρμακεία της πόλης συρρέουν οι Θεσσαλονικείς για να την προμηθευτούν ακόμη και με…παρακάλια την κολχικίνη καθώς γνωρίζουν πως απαιτείται συνταγή γιατρού.
Η κολχικίνη αποτελεί μια θεραπευτική προσέγγιση για όσους ασθενείς έχουν διαγνωσθεί με κοροναϊό και παραμένουν στο σπίτι τους.
Η κολχικίνη που αποτελεί αντιφλεγμονώδες φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως σε ρευματικά νοσήματα (ουρική αρθρίτιδα) και σε καρδιολογικά προβλήματα (περικαρδίτιδα).
Μάλιστα όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό, λαμβάνει κολχικίνη.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Αν και η σημερινή ημέρα, δεν μοιάζει με τη χθεσινή όποτε καταγράφηκε αυξημένη ζήτηση για την κολχικίνη, όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές, εντούτοις δεν είναι λίγοι εκείνοι που και σήμερα αναζητούν το πολυπόθητο φάρμακο, προκειμένου να το… προμηθευτούν για παν ενδεχόμενο.
Τα άτομα που ζητούν το συγκεκριμένο φάρμακο είναι κυρίως 60 – 65 ετών, τα οποία αν και είναι ενημερωμένα για το ότι χρειάζεται συνταγή γιατρού, εντούτοις σπεύδουν σε φαρμακοποιούς, των οποίων είναι πελάτες, και σε κάποιες περιπτώσεις, καταφεύγουν, ακόμη και σε παρακάλια. Σε αυτό συμβάλει και η οικονομική του τιμή, που είναι στα 5,20 ευρώ το κουτί, ποσό που δεν είναι αποτρεπτικό για κάποιον που θέλει να το έχει… προληπτικά στο σπίτι του.
Σε καμία περίπτωση δεν δίνεται χωρίς συνταγή γιατρού
Όπως εξηγεί ο κ. Κιοσές σε καμία περίπτωση η κολχικίνη δεν δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή, η οποία μάλιστα φυλάσσεται για δυο χρόνια καθώς αποτελεί φάρμακο ελεγχόμενης διάθεσης, όπως τα ναρκωτικά και κάποια βαριά αντιβιοτικά.
Από το μικροσκόπιο πάντως των Θεσσαλονικέων, δεν έχει ξεφύγει και η αζιθρομυκίνη, που αποτελεί αντιβίωση για το αναπνευστικό. Η συγκεκριμένη αντιβίωση, για την οποία δεν απαιτείται συνταγή γιατρού, αναφέρεται πως ενδείκνυται στα σχετικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να έχει σημαντική ζήτηση από άτομα άνω των 50 ετών, που φαίνεται να είναι τα πιο αγχωμένα για το ενδεχόμενο νόσησης από κορωνοϊό.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγοι και εκείνοι που ρωτούν για το πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να μετατρέπονται και σε συμβούλους των πελατών τους.
ΕΟΦ: Υπό ποιες προϋποθέσεις χορηγείται η κολχικίνη
Στην οδηγία για τη χορήγηση της κολχικίνη που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) επισημαίνεται ότι «η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη πήρε έγκριση μετά από τα αποτελέσματα της πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς».
Η κολχικίνη χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, έπειτα από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και έπειτα από θετικό μοριακό τεστ κορωνοϊού. Θεραπεία με κολχικίνη μπορούν να λαμβάνουν ασθενείς άνω των 60 ετών- ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα- και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.