fbpx
14.8 C
Serres
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΚΟΙΝΩΝΙΑΘΕΟΛΟΓΟΣ: "Αρνούμεθα τη λογική ότι η Εκκλησία είναι ένα κοσμικό ίδρυμα στο...

ΘΕΟΛΟΓΟΣ: “Αρνούμεθα τη λογική ότι η Εκκλησία είναι ένα κοσμικό ίδρυμα στο οποίο το Κράτος μπορεί να φέρεται με αυτό τον τρόπο”

ΘΕΟΛΟΓΟΣ: “Αρνούμεθα τη λογική ότι η Εκκλησία είναι ένα κοσμικό ίδρυμα στο οποίο το Κράτος μπορεί να φέρεται με αυτό τον τρόπο”

“Αρνούμεθα να δεχθούμε τη λογική αυτού του κόσμου ότι η Εκκλησία είναι ένα κοσμικό ίδρυμα στο οποίο το Κράτος και το κάθε κράτος μπορεί να φέρεται με αυτό τον τρόπο”. Η δήλωση ανήκει στον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του thetoc.gr ο Μητροπολίτης Σερρών συγκαταλέγεται μεταξύ των Ιεραρχών που τάσσονται ενάντια στα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για τις εκκλησίες.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής αναμένεται να υπάρξουν τα επόμενα 24ωρα μέχρι την Τρίτη που θα συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει να βρίσκονται σε κάθε εκκλησία μόνο 9 πιστοί και 25 στους Μητροπολιτικούς ναούς την ημέρα των Χριστουγέννων και τον Θεοφανίων, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ιεραρχίας.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ υπενθυμίζει πως κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων. Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει σε αρκετές περιπτώσεις πως σέβεται την εκκλησία, γι’ αυτό τον λόγο επέλεξε ο ίδιος να επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπος πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώσει τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν στις γιορτές των Χριστουγέννων. “Σε συνεννόηση με την Εκκλησία και με την Αρχιεπισκοπή, θα τηρηθούν αυτοί οι κανόνες απ’ όλους, ώστε να έχουμε καλά Χριστούγεννα και όχι μία εστία υπερμετάδοσης του ιού” τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Επιστολές διαμαρτυρίας στην Αρχιεπισκοπή

Ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Διαρκής Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να ισορροπήσει την κατάσταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και εκκλησία ώστε να μην έρθουν σε σύγκρουση οι δύο πλευρές. Γνωρίζει πως είναι δύσκολο να υπάρξει έλεγχος σε όλη την χώρα, ο ίδιος μπορεί να μην συμφωνεί απόλυτα με την κυβερνητική απόφαση, αλλά στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα οι δύο θεσμοί οφείλουν να είναι ενωμένοι και αυτό το μήνυμα αναμένεται να επιχειρήσει να περάσει στους Ιεράρχες.

Μητροπολίτες στο “αντάρτικο”

Με δημόσιες τοποθετήσεις τους Μητροπολίτες δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για την απόφαση της κυβέρνησης την οποία χαρακτηρίζουν εκτός πραγματικότητας και ζητούν την κυβέρνηση να την ανακαλέσει. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος υποστήριξε πως δεν είναι εφαρμόσιμα τα μέτρα. “Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι χειρίζονται τα θέματα χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητα ή θέλουν να μην τη βλέπουν. Δεν είναι εφαρμόσιμα τα μέτρα της πολιτείας”.

Στα ακραία μονοπάτια του προκάτοχό του φαίνεται να βαδίζει ο νέος Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος. “Δεν πρέπει να δεχτούμε την άλωση των ναών μας, χριστιανοί, από την Κερκόπορτα! απευθύνει ύστατη έκκληση και παράκληση προς τους αρμοδίους, ώστε να ανακαλέσουν την αψυχολόγητη αυτή απόφαση, επισημαίνοντας πως τα όρια στένεψαν επικίνδυνα. Κλήρος και λαός αισθάνονται “προδομένοι”.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας που είναι μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δήλωσε πως η εκκλησία στοχοποιείται. “Η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε. Στοχοποιείται η Εκκλησία”.
Ενάντια των αυστηρών περιοριστικών μέτρων τάχθηκε και ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος.”Αρνούμεθα να δεχθούμε τη λογική αυτού του κόσμου ότι η Εκκλησία είναι ένα κοσμικό ίδρυμα στο οποίο το Κράτος και το κάθε κράτος μπορεί να φέρεται με αυτό τον τρόπο”.
Στο ίδιος κλίμα και ο Μητροπολίτης Χαλκίδας Χρυσόστομος “Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι ανεκτό από τους Έλληνες ορθόδοξους χριστιανούς. Δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς την Εκκλησία. Τα Χριστούγεννα είναι μια εκκλησιαστική γιορτή”.
Τα σενάρια για την ΔΙΣ

Αρκετά είναι τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες από εκκλησιαστικούς κύκλους, ωστόσο θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο να υπάρξει απευθείας σύγκρουση με την κυβέρνηση, αν και ορισμένοι Ιεράρχες τάσσονται υπέρ της άποψης. Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο τονίζοντας πως θα σεβαστεί τα περιοριστικά μέτρα όπως έπραξε και κατά την πρώτη πανδημία.

Εκείνο που ανησυχεί τους περισσότερους Μητροπολίτες στην περίπτωση που κάποιοι δεν εφαρμόσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και οι ναοί γίνουν εστία διασποράς της νόσου, τότε η εκκλησία θα έχει υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα που δύσκολα θα επουλωθεί. Άλλωστε δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τα όσα έγιναν στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης και την έκρηξη της μετάδοσης του κορωνοϊού προκάλεσε την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην βόρεια Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -