fbpx
8.1 C
Serres
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣTHE GUARDIAN: Τι συμβαίνει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μπορεί να υπάρξει παγκόσμια...

THE GUARDIAN: Τι συμβαίνει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μπορεί να υπάρξει παγκόσμια κρίση

THE GUARDIAN: Τι συμβαίνει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μπορεί να υπάρξει παγκόσμια κρίση

Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα παρασύρεται από μια σειρά κραδασμών που συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα και που προκλήθηκαν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank της Καλιφόρνια. Φόβοι έχουν παρατηρηθεί ότι αυτή είναι η αρχή μιας άλλης τραπεζικής κρίσης, θέτοντας μεγάλα ερωτήματα για τις κεντρικές τράπεζες καθώς προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό διασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τι συμβαίνει στις χρηματοπιστωτικές αγορές;

Σοβαρές πιέσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έγιναν εμφανείς την περασμένη εβδομάδα. Στις ΗΠΑ, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) την περασμένη Παρασκευή ήταν το πρώτο ντόμινο που έπεσε, ακολουθούμενη από την Signature Bank της Νέας Υόρκης την Κυριακή. Οι μεγαλύτεροι δανειστές της Wall Street συνεργάζονται για να σώσουν την First Republic Bank μετά την κατάρρευση των μετοχών της, αντλώντας 30 δισ. δολάρια (25 δισ. £) σε αυτήν. Στην Ευρώπη, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αναγκάστηκε να προσφέρει ένα σωσίβιο 44,5 δισ. λιρών στην Credit Suisse. Αν και υπήρχαν συγκεκριμένα προβλήματα στην SVB και την Credit Suisse, υπάρχουν ενδείξεις ευρύτερης οικονομικής δυσφορίας.

Κάθε εβδομάδα, η Federal Reserve, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, παρέχει λεπτομέρειες για την επείγουσα βοήθεια που παρείχε στις αμερικανικές τράπεζες τις τελευταίες επτά ημέρες. Την τελευταία εβδομάδα, αυτό αυξήθηκε από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε 318 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ περισσότερο από τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή της πανδημίας του Covid-19 και όχι πολύ μακριά από τα 437 δισεκατομμύρια δολάρια στο αποκορύφωμα της τραπεζικής κρίσης μετά την πτώχευση της Lehman Αδέρφια το 2008.

Είμαστε λοιπόν μπροστά σε μια επανάληψη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008;

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε σε αυτό το στάδιο, αλλά υπάρχουν λόγοι να ελπίζουμε ότι μια επανάληψη μπορεί να αποφευχθεί. Πρώτον, οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό,τι ήταν το 2008, όταν πολλές λειτουργούσαν με μικρά μόνο κεφάλαια για να καλύψουν τις ζημίες που προέκυψαν από την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων sub-prime των ΗΠΑ.

Δεύτερον, το 2008 ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα πάγωσε επειδή κανείς δεν γνώριζε πόσο μεγάλες ήταν οι ζημίες και ποιες τράπεζες ήταν πιο εκτεθειμένες. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα σημάδι γι’ αυτό και οι τράπεζες αναγκάζονται να αναφέρουν τακτικά την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους, υποβάλλοντας επίσης σε αυστηρά stress tests.

Τέλος, κεντρικές τράπεζες όπως η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν δημιουργήσει πιστωτικές γραμμές σχεδιασμένες να παρέχουν βοήθεια σε τράπεζες με προβλήματα ταμειακών ροών. Η παγκόσμια οικονομική κρίση ή GFC, ξεκίνησε σε μικρή κλίμακα και γρήγορα κλιμακώθηκε. Επιπλέον, είναι σαφές ότι οι τράπεζες –και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα– έχουν σοβαρές απώλειες. Ένα μάθημα από το 2008 είναι ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να εξατμιστεί γρήγορα.

THE GUARDIAN: Τι συμβαίνει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μπορεί να υπάρξει παγκόσμια κρίση
Γιατί οι τράπεζες έχουν ζημιές;

Οι κεντρικές τράπεζες απάντησαν στο GFC με δύο τρόπους: μείωσαν τα επιτόκια και διοχέτευσαν χρήματα στο τραπεζικό σύστημα μέσω της διαδικασίας που είναι γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση (QE). Στην πραγματικότητα, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν ομόλογα –κυρίως εκδόθηκαν από κυβερνήσεις– και τα αντάλλαξαν με μετρητά που βρήκαν τον δρόμο τους στην οικονομία. Ένας ακόμη γύρος περικοπών επιτοκίων και QE σημειώθηκε στην αρχή της πανδημίας του Covid.κρίση αγορές

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αντιστρέψει την πορεία τους λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού. Αύξησαν τα επιτόκια και άρχισαν να πουλάνε ομόλογα. Οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων QE, αλλά μειώθηκαν απότομα τον περασμένο χρόνο καθώς το QE ξετυλίχθηκε. Η επιθετική ενέργεια των κεντρικών τραπεζών έχει αφήσει τις εμπορικές τράπεζες να υποστούν μεγάλες και απροσδόκητες ζημίες. Η SVB είχε επενδύσει πολλά σε μακροχρόνια κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, αλλά καθώς τα επιτόκια αυξάνονταν απότομα, η αξία των τιμών των ομολόγων της μειώθηκε. Όταν οι πελάτες άρχισαν να ζητούν τα μετρητά τους πίσω, αυτό ανάγκασε την SVB να πουλήσει ομόλογα με μεγάλη ζημία, ανοίγοντας μια τρύπα στον ισολογισμό της.  κρίση αγορές

Προβλέψεις για το μέλλον

Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε δεσμό επειδή υπάρχει μια ένταση μεταξύ των δύο βασικών λειτουργιών τους: να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα και να διατηρήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η αύξηση των επιτοκίων και η αντιστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης έχουν σχεδιαστεί για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και έτσι να μειώσουν τον πληθωρισμό, αλλά παρόλο που η ΕΚΤ προχώρησε σε προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη, το κόστος είναι ότι ορισμένες τράπεζες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις πιο δύσκολες συνθήκες .

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποθέτουν τώρα ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν νωρίτερα και σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν από την έκρηξη της κρίσης στην SVB και θα περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσουν η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας με τις αποφάσεις για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα. Η περίπτωση της μη περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού είναι απιθανη καθώς η αύξηση των επιτόκιων του περασμένου έτους έχει γίνει αισθητή. Μέχρι στιγμής  οι εμπορικές τράπεζες ήδη ανταποκρίνονται στα προβλήματα της SVB και των υπόλοιπων χρεωκοπημένων τραπεζών  μειώνοντας τον δανεισμό τους. Οι κίνδυνοι ύφεσης αυξήθηκαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΗΓΗThe Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -