ΣΥΝΤΑΓΗ: Το ξεχασμένο σερραϊκό γλυκό μπακάλ ρεβανί
Το μπακάλ ρεβανί αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γλυκό που προέρχεται αποκλειστικά από τις Σέρρες και δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες περιοχές. Φαίνεται πως η ονομασία του αναφέρεται κάπως στο ρεβανί του μπακάλη.
Όσον αφορά την ιστορία του, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες. Κατά τα λεγόμενα, φημολογείται ότι πρωτοδημιουργήθηκε στο ζαχαροπλαστείο “Κρίνος” στην πλατεία εμπορίου των Σερρών, ενώ φαίνεται ότι ο τελευταίος που παρασκεύαζε αυτό το γλυκό ήταν ο κ. Κώστας Συμεωνίδης, ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου “Ελληνικόν”. Η συνταγή είναι του Νίκου Κουνταξή.
Υλικά:
- 1300 γρ. Νερό
- 1250 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
- 850 γρ. Σιμιγδάλι χοντρό
- 200 γρ. Αγελαδινό βούτυρο 82% λιπαρά
- 100 γρ. Αμύγδαλο λευκό ωμό
- 2 κρόκοι αυγού
- 2 Βανίλιες (0,4 γρ. Βανιλίνη)
Για το σιρόπι
- 850 γρ. Ζάχαρη
- 650 γρ. Νερό
- 500 γρ. Σιρόπι Γλυκόζης 85° brix
- 2 Βανίλιες (0,4 γρ. Βανιλίνη)
ΣΥΝΤΑΓΗ: Το ξεχασμένο σερραϊκό γλυκό μπακάλ ρεβανί
Δείτε επίσης: ΣΕΡΡΕΣ-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Το έθιμο του Χριστόψωμου
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr