ΣΠ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην αγροτική οικονομία
Μήνυμα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας να πάψει να είναι διστακτικό και φοβικό στις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, έστειλε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου αγροτεχνολογίας AgriBusiness Forum, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.
Στο διάλογο που έγινε μετά την ομιλία του ο κ. Λιβανός κάλεσε το τραπεζικό σύστημα να ανοιχτεί στον πρωτογενή τομέα και να εμπιστευθεί τον αγροτικό κόσμο ο οποίος κράτησε την οικονομία ψηλά. «Να αναλάβετε τις ευθύνες σας», συνέστησε στους εκπροσώπους των τραπεζών που ήταν παρόντες κι επισήμανε ότι αν το τραπεζικό σύστημα δεν κατανοήσει ότι το μέλλον της οικονομίας βρίσκεται στην αγροδιατροφή θα έχει διαπράξει ένα ιστορικό λάθος, σημειώνοντας ότι στον πρωτογενή τομέα είναι ανοικτό ένα τεράστιο παράθυρο με ευκαιρίες. Ανέφερε δε ως αρνητικά παραδείγματα το ότι για επενδυτικά δάνεια που ζητούν οι αγρότες, οι τράπεζες απαιτούν προσωπικές εγγυήσεις, με αποτέλεσμα από το πρόγραμμα Εγγυοδοσίας των 480 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα να έχουν εκταμιευθεί μόνο 10 εκατ. ευρώ καθώς και το κλείσιμο υποκαταστημάτων στις αγροτικές περιοχές.
ΣΠ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην αγροτική οικονομία
Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός είπε:
«Ο τραπεζικός χώρος είναι διστακτικός και φοβικός στο να κάνει αναπτυξιακή ουσιαστική δουλειά στον αγροτικό τομέα ενώ παρουσιάζει δυναμικότητα παγκοσμίως. Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως και ότι προϊόντα σαν τα δικά μας, που είναι ποιοτικά και ασφαλή, έχουν ακόμα καλύτερη τύχη. Παρ’ όλα αυτά οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι ακόμα φοβικές στο να βγουν δυναμικά να φτιάξουν προϊόντα και να εμπιστευτούν τους Έλληνες αγρότες. Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να πω ότι πρέπει πρώτον, να ανοιχτούμε πολύ πιο γρήγορα. Το τραπεζικό σύστημα να πάρει τις ευθύνες που του αναλογούν και να εμπιστευτεί τον ελληνικό αγροτικό κόσμο. Πρέπει -και εμείς δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση – να ξαναχτίσουμε τους συνεταιρισμούς μας. Είναι όμως απαράδεκτο να έχουμε δημιουργήσει το Ταμείο εγγυοδοσίας με 480 εκατ. ευρώ – 80 εκατ. βάζει το ελληνικό δημόσιο – και μέχρι τώρα να έχουν εκταμιευθεί 10 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γίνεται γιατί ακριβώς οι τράπεζες δεν προωθούν τόσο πολύ αυτό το προϊόν και δεύτερον όταν ζητάμε από τους αγρότες να βάλουν προσωπικές εγγυήσεις για να πάρουν επαγγελματικά δάνεια αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει. Πρέπει να ανοιχτούμε πολύ πιο γρήγορα να εμπιστευτούμε το business, να εμπιστευτούμε τον χώρο και να επενδύσουμε πραγματικά στην παραγωγή. Δηλαδή για να υπάρξει αύξηση της παραγωγής πρέπει να δώσουμε τις δυνατότητες να μπορέσουν οι άνθρωποι να παράξουν περισσότερα προϊόντα. Αυτά τα κονδύλια τα οποία έρχονται θέλουν παράλληλα ιδιωτικά χρήματα, θέλουνε παράλληλα χρήματα από τις τράπεζες. Το Ταμείο Ανάκαμψης, ας πούμε έχει 30% επιδότηση στα περισσότερα κομμάτια του και ζητάει μόχλευση. Η μόχλευση αυτή από που θα έρθει; Πρέπει να έρθει από τις τράπεζες. Αντιθέτως και θέλω να είμαι ειλικρινής, εγώ βλέπω μια στρατηγική των δικών μας τραπεζών ακόμα και να κλείνουν καταστήματα στις αγροτικές περιοχές. Και θέλω και να σας πω να αναλάβετε κι εσείς τις ευθύνες σας απέναντι σε αυτόν τον κόσμο διότι ιστορικά κράτησε την ελληνική οικονομία ψηλά. Και πιστεύω ότι αν δούμε και λίγο παραπέρα την ανάλυση που κάναμε πριν, είναι ο βασικός πυλώνας έμμεσα η άμεσα της ελληνικής οικονομίας για το μέλλον. Διότι η γαστρονομία, η εστίαση και ο τουρισμός που είναι οι δυναμικές πτυχές της ελληνικής οικονομίας, εν πολλοίς εξαρτώνται από τα ελληνικά προϊόντα. Αν αυτό δεν το κατανοήσουμε και δεν το κατανοήσει το τραπεζικό σύστημα θα έχει κάνει ένα ιστορικό λάθος. Όλοι οι state holders πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δουλέψουμε όλοι μαζί, γιατί πράγματι εδώ υπάρχει τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας».
«Η κλιματική κρίση επιβάλλει ένα μέλλον περισσότερο «πράσινο» και «υγιεινό». Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να μην έχουμε μέλλον»
Αναφερόμενος στον τίτλο του Συνεδρίου «Μετάβαση των αγροδιατροφικών συστημάτων στην ψηφιακή & πράσινη εποχή», τόνισε ότι οι δύο αυτοί άξονες, «η προσαρμογή στις ψηφιακές τεχνολογίες και η υιοθέτηση περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία μας στο μέλλον». Και πρόσθεσε: «Η κλιματική κρίση επιβάλλει ένα μέλλον περισσότερο «πράσινο» και «υγιεινό». Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να μην έχουμε μέλλον».
Η ανάγκη αυτή αναδείχθηκε, όπως είπε ο κ. Λιβανός, και μέσα από τις σημαντικές κρίσεις του κορωνοϊού και της κλιματικής κρίσης. «Η κλιματική κρίση, που εκδηλώνεται με συχνότερα και εντονότερα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, επιβάλλει ένα μέλλον περισσότερο «πράσινο» και «υγιεινό». Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να μην έχουμε μέλλον», σημείωσε ο ΥΠΑΑΤ και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, και για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης, επιβάλλεται να επανεξετάσουμε το παραγωγικό μας υπόδειγμα, τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε.. Να διαμορφώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Με βιώσιμη αντίληψη, σεβασμό στο περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα σε ρόλο πρωταγωνιστή».
ΣΠ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην αγροτική οικονομία
Όπως εξήγησε «η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ενσωματώνει τις βασικές κατευθύνσεις της Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, αλλά και των στρατηγικών για τη βιοποικιλότητα και «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Θέτει τις βάσεις για την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη μείωση του εριβαλλοντικού αποτυπώματος. Εισάγει ειδικά μέτρα στο πλαίσιο των πράσινων άμεσων ενισχύσεων, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών και τις φιλικές προς το κλίμα μεθόδους. Επιπλέον, θα εφαρμοστούν μέτρα για την αποφυγή της ερημοποίησης, την αποδοτικότερη διαχείριση του αρδευτικού νερού, τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και τη βελτίωση της διαχείρισης των κτηνοτροφικών αποβλήτων».
Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτεραιότητες της ΚΑΠ δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών αλλά και στη δια βίου μάθηση μέσω των Αγροτικών Συμβούλων.
«Η αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες μιας ευρύτερης, ολοκληρωμένης και συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής που διαμορφώνουμε και υλοποιούμε – για την Αγροτική Ανάπτυξη, με έμφαση στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας και στην προστασία της βιοποικιλότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός.
ΣΠ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην αγροτική οικονομία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους βασικούς άξονες της Εθνικής Στρατηγικής της χώρας μας στον αγροδιατροφικό τομέα. Όπως σημείωσε:
- Μετασχηματίζουμε ψηφιακά τον ελληνικό αγροτικό τομέα
- Επενδύουμε στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και της ενέργειας για τις αγροτικές καλλιέργειες
- Εντατικοποιούμε τους ελέγχους και την προστασία καταναλωτών και παραγωγών από παράνομες ελληνοποιήσεις και νοθείες
- Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα, τους συνεταιρισμούς και τα συλλογικά σχήματα
- Επενδύουμε στην εξωστρέφεια για την αύξηση των εξαγωγών χτίζοντας μια δυναμική αγροτική εξωτερική πολιτική
- Διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την «Ελληνική Διατροφή», δημιουργώντας ένα ισχυρό εθνικό brand name.
ΣΠ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην αγροτική οικονομία
«Με άξονά μας το τρίπτυχο τεχνολογία – περιβάλλον – εκπαίδευση, επιδιώκουμε τη διεύρυνση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών στον τομέα της αγροδιατροφής. Στόχος μας είναι η επίτευξη ενός διαφοροποιημένου παραγωγικού μοντέλου στην αγροδιατροφή, με έμφαση στους τομείς της «καθαρής – πράσινης» και της «έξυπνης» αγροτικής παραγωγής», σημείωσε ο κ. Λιβανός. Και κατέληξε:
«Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιοοικονομίας και της κυκλικής οικονομίας, καθώς και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στην γεωργική παραγωγή, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για το μέλλον της αγροδιατροφής».
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr