fbpx
19.7 C
Serres
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΚΟΙΝΩΝΙΑΣΕΡΡΕΣ-Θ.ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗΣ: Αρκετές φορές είπα «δεν αντέχω άλλο» αλλά πείσμωνα και έλεγα «θα...

ΣΕΡΡΕΣ-Θ.ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗΣ: Αρκετές φορές είπα «δεν αντέχω άλλο» αλλά πείσμωνα και έλεγα «θα τον κερδίσουμε»

ΣΕΡΡΕΣ-Θ.ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗΣ: Αρκετές φορές είπα «δεν αντέχω άλλο» αλλά πείσμωνα και έλεγα «θα τον κερδίσουμε»

Ο Θεόφιλος Καλλινικίδης, ο Προϊστάμενος COVID στο Νοσοκομείο Σερρών, σε συνέντευξή του meta magazino και στον Γρηγόρη Θωματίκο, μας δίνει μια διαφωτιστική εικόνα για το πώς βιώνουν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, τη πολύμηνη και άνιση μάχη με την πανδημία.

Διαβάστε τη συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στο σερραϊκό περιοδικό meta magazino

Ζούμε στη σκληρή εποχή που αναδεικνύει τους δικούς της ήρωες. Μπορεί ο εχθρός να είναι αόρατος, όμως αυτοί, οι ήρωες, καλούνται να τον αντιμετωπίσουν πρόσωπο με πρόσωπο, στην καθημερινότητά τους. 

Ζούμε στην πιο πολύπαθη περιοχή της χώρας από τον κορωνοϊό και εδώ η μάχη πολλές φορές αποδείχθηκε άνιση. Τέτοιες στιγμές, σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτούς που τους τελευταίους μήνες ζουν μέσα στη μάχη κι έχουν την πλήρη εικόνα.

Αυτή την εικόνα αποδίδει -όσο γίνεται με λέξεις- ο Θεόφιλος Καλλινικίδης, ο γιατρός που εν μέσω πανδημίας, κλήθηκε να αναλάβει προϊστάμενος COVID στο Νοσοκομείο Σερρών.

Συνέντευξη στον Γρηγόρη Θ. Θωματίκο
Κύριε Καλλινικίδη, αναλάβατε σε τοπικό επίπεδο επικεφαλής του πιο κρίσιμου και νευραλγικού τμήματος: Προϊστάμενος COVID στο Νοσοκομείο Σερρών. Η ευθύνη μεγάλη και οι απαιτήσεις τεράστιες. Πόσο άλλαξε η ζωή σας;

Πολύ. Και ενδοοικογενειακά (αποφεύγω την μητέρα μου και τις εγγονές μου, το μεσημεριανό οικογενειακό τραπέζι δεν υπάρχει εδώ και 2 μήνες περίπου) αλλά και κοινωνικά (πολλές νέες γνωριμίες, πολλά τηλεφωνήματα, πολλές υποχρεώσεις).

Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, πανηγυρίζαμε αντί να προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο. Κατά πόσο ισχύει;

Ισχύει απόλυτα. 

Έχει γίνει πολύς λόγος για τις δυνατότητες του Νοσοκομείου, τον εξοπλισμό, τις βάρδιες, υπήρξαν καταγγελίες για τη διαχείριση σε κεντρικό επίπεδο, από πλευράς Υπουργείου. Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα; Μήπως θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε περισσότερα;

Θα μπορούσαμε να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ προσλήψεις νέου προσωπικού (νοσηλευτικού και ιατρικού), τη στιγμή που ξέραμε ότι, αφ΄ενός μεν θα είχαμε πολλές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και αφ΄ετέρου δε ότι θα είχαμε και απώλειες λόγω νόσησης και του προσωπικού.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, συμπληρώνοντας ένα μήνα lockdown, βλέπαμε στις Σέρρες τα κρούσματα να μένουν σε υψηλό αριθμό και δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας να χάνουν τη μάχη. Τι δεν πήγε καλά στον νομό μας;

Απλά δεν τηρήθηκε σωστά το lockdown. Έτσι είχαμε ένα από τα μεγαλύτερα ιικά φορτία, που αναγκαστικά οδήγησαν σε πολλές εισαγωγές στο νοσοκομείο και δυστυχώς σε πολλές διασωληνώσεις και θανάτους.

Αν είχατε τη δυνατότητα να γυρίσετε τον χρόνο τρεις μήνες πίσω, θα αλλάζατε κάτι;

Σε 3 μήνες δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να αλλάξω εγώ. Άλλοι όμως θα μπορούσαν, όπως η πολιτεία για την αυστηροποίηση του lockdown και για τις προσλήψεις επί πλέον προσωπικού.

Σίγουρα, το «ευχαριστώ» στο προσωπικό του Νοσοκομείου Σερρών είναι λίγο. Υπερβάλατε εαυτούς ξεπερνώντας κάθε κόπωση σωματική, πνευματική, ψυχική. Υπήρξε στιγμή που να είπατε «δεν αντέχω άλλο»;

Ναι, αρκετές φορές. Αλλά σύντομα πείσμωνα και έλεγα «θα τον κερδίσουμε».

Ποια ήταν η πιο έντονη εικόνα που έχει χαραχθεί στο μυαλό σας, από όσα ζήσατε τους τελευταίους μήνες;

Όταν χάσαμε μια 45χρονη.

Σας ακούσαμε, αρχές Δεκεμβρίου, να λέτε συγκινημένος: «Σήμερα δώσαμε 15 εξιτήρια». Περιγράψτε μας τα συναισθήματά σας, όταν έχετε καλές ειδήσεις.

Χαρά και ικανοποίηση που δεν περιγράφονται.

Αντιθέτως, δεν κρύψατε την αγανάκτησή σας σε όσους μιλούν για «απλή γρίπη». Πολλοί μετά από όλα όσα ζήσαμε και ζούμε, εξακολουθούν να αμφισβητούν την εικόνα. Τι θα τους λέγατε σήμερα;

Ότι ένα μερίδιο ευθύνης για το 2ο κύμα και τα άσχημα αποτελέσματά του έχουν και αυτοί. Οι περισσότεροι είναι και λάτρεις των αρχαίων προγόνων μας. Τους υπενθυμίζω λοιπόν αυτό που είπε πριν 2.500 χρόνια περίπου ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Και η πρόληψη γίνεται μόνο με τον καθολικό εμβολιασμό.

Η ελπίδα στο μυαλό πολλών από εμάς, τους μη ειδικούς, είναι σχεδόν ταυτισμένη με το εμβόλιο. Ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες;

Όλες οι μεγάλες πανδημίες από ιούς που έπληξαν την ανθρωπότητα αντιμετωπίστηκαν κυρίως με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και δευτερευόντως με τα αντιιικά φάρμακα. 

Κλείνοντας, μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά ειδικά σε αυτή τη συνέντευξη έχει ιδιαίτερη σημασία: Τι εύχεστε για το 2021;

Να μην προκύψει 3ο κύμα, να συμμορφωθούν οι αμφισβητίες και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, ώστε το καλοκαίρι να έχουμε τελειώσει.

Διαβάστε ηλεκτρονικά το meta mafazino που κυκλοφορεί, το κάνοντας κλικ στο εξώφυλλο:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -