fbpx
19.8 C
Serres
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣΕΡΡΕΣ-ΣΥΡΙΖΑ: Απαραίτητη πλέον η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για τον νομό Σερρών...

ΣΕΡΡΕΣ-ΣΥΡΙΖΑ: Απαραίτητη πλέον η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για τον νομό Σερρών όπως εγκρίθηκε το 2018

ΣΕΡΡΕΣ-ΣΥΡΙΖΑ: Απαραίτητη πλέον η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για τον νομό Σερρών όπως εγκρίθηκε το 2018

«Απαραίτητη πλέον η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού όπως εγκρίθηκε το 2018 στο Σχέδιο Κινδύνων Πλημμύρας για το Νομό Σερρών», είναι ο τίτλος ανακοίνωσης της θεματικής Αγροτικού της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Κλιμάκιο της οργάνωσης Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενο από τον Λευτέρη Αβραμάκη, Βουλευτή Σερρών, την Παρθένα (Θένια) Χαραλαμπίδου, Γεωπόνο, Δημοτική Σύμβουλο Δήμου Σερρών και Υπεύθυνη Θεματικής Αγροτικών Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ και τον Δημήτρη Αγγελακόπουλο, μέλος της ως άνω Νομαρχιακής Επιτροπής επισκέφτηκε την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, τις πληγείσες από τις πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας περιοχές και συνομίλησε με τοπικούς παράγοντες και πολίτες. Η περιοδεία του κλιμακίου ξεκίνησε από το Πεθελινό, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Χρήστο Γούλα, τον Γραμματέα του ΤΟΕΒ, Βασίλη Παπαδόπουλο και αγρότες της περιοχής, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που δημιουργούνται μετά τα καταστροφικά φαινόμενα που μετέτρεψαν το αγρόκτημα της περιοχής σε λίμνη, ενώ προκάλεσαν και σημαντικές υλικές ζημιές στα οικιστικά συγκροτήματα των κοινοτήτων της περιοχής. 

Στη συζήτηση κυριάρχησε η αγωνία των αγροτών για την αποζημίωση των  καλλιεργειών που καταστράφηκαν, καθώς και για την αποζημίωση τους για τις καλλιέργειες του επόμενου χρόνου, αφού είναι βέβαιο πως ακόμη κι αν προλάβουν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις αυτές, θα έχουν τελικά χαμηλότερη απόδοση. Επιπλέον, τέθηκε υπόψιν του κλιμακίου το ζήτημα της αποστράγγισης των υδάτων, το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συνδρομή της Περιφέρειας και του Υπουργείου, καθότι απαιτείται η προμήθεια μεγάλων αντλιών που θα απομακρύνουν τα λιμνάζοντα νερά από τα χωράφια, ώστε να καταστούν έτοιμα προς καλλιέργεια για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Ακολούθως, στην Τοπική Κοινότητα Ψυχικού το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ , Θεόδωρο Αλιατίδη, και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ψυχικού, Θέμη Βουδουρίδη, με τους οποίους έλαβε χώρα μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση σχετικά με την ανάγκη της υλοποίησης αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων στην περιοχή, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Μετά το Δήμο Εμμ. Παππά το κλιμάκιο επισκέφθηκε την τοπική κοινότητα του Αχινού, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο, Ανέστη Κεμανιτζόγλου, και μέλη του τοπικού συμβουλίου. Έπειτα από μια επίσκεψη στο Αγρόκτημα της κοινότητας ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες, αποστράγγισης των υδάτων με την προμήθεια μεγάλων αντλιών καθώς και την άμεση έναρξη υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, ώστε να αποτραπεί στο μέλλον η υπερχείλιση του Στρυμόνα.

Η περιοδεία τελείωσε στην τοπική κοινότητα της Ευκαρπίας, η οποία δέκα μέρες μετά την καταστροφή θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. 

Οι κάτοικοι στην πλατεία του χωριού ακόμη προσπαθούν να αποτραβήξουν τις φερτές ύλες μέσα από τα σπίτια και τα καταστήματα, ενώ ο εξοπλισμός έχει σχεδόν καταστραφεί. 

Το κλιμάκιο συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Χρυσόστομο Τσιάκαλο, και τον δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Βισαλτίας, Κωνσταντίνο Γκανιόπουλο, οι οποίοι ζήτησαν την επιτάχυνση της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών για την αποζημίωση των καταστροφών που υπέστησαν οι περιουσίες των κατοίκων.

Επιπλέον, ανέφεραν πως υπεύθυνο για την καταστροφή είναι το μπαζωμένο ρέμα, που περνά μέσα από την κοινότητα, το οποίο και δεν μπόρεσε να απορροφήσει τον τεράστιο όγκο του νερού. Στάθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα στο έργο της Περιφέρειας που αφορούσε την αντιπλημμυρική προστασία της Ευκαρπίας ύψους 2,8 εκ ευρώ και δεν πραγματοποιήθηκε λόγω καθυστέρησης των διαδικασιών από το Δήμο Βισαλτίας, οπότε το έργο απεντάχθηκε και χάθηκε η χρηματοδότησή του. Το έργο αυτό είχε ενταχθεί και εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του το 2017 μαζί με άλλα τρία, του Γαζώρου, του Καστρόλακκα και της Σησαμιάς. Από τα τέσσερα συνολικά έργα που είχαν ενταχθεί το 2017, τα δύο ολοκληρώθηκαν και τα άλλα δύο (Ευκαρπίας, Σησαμιάς) απεντάχθηκαν και χάθηκε η χρηματοδότησή τους.

Παρά την ομολογουμένως άμεση παρουσία των υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας στις πληγείσες περιοχές, διαπιστώθηκε η διάχυτη δυσαρέσκεια των παραγόντων και των κατοίκων των περιοχών αυτών, η απουσία προς το παρόν σχεδιασμού για την αποστράγγιση των υδάτων από τα χωράφια, ενώ η διαδικασία καταγραφής των ζημιών κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς κατά τις μαρτυρίες των ανθρώπων. 

Είναι αναγκαία, λοιπόν, η άμεση εκπόνηση ενός συνολικού σχεδιασμού σε τρεις άξονες: Πρώτον αναφορικά με την αποστράγγιση των υδάτων, αίτημα που έθεσαν όλοι οι παράγοντες με τους οποίους υπήρξε επαφή τον τελευταίο καιρό και ειδικότερα στην αγορά ειδικών αντλιών μεγάλης ισχύος που θα μπορέσουν να απομακρύνουν τα στάσιμα νερά και θα επιτρέψουν την καλλιέργεια των χωραφιών. Δεύτερον αναφορικά με την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, μέσα από μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν την άμεση και πληρέστερη αποκατάσταση των πληγέντων. Τρίτον, η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού όπως εγκρίθηκε το 2018 με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και με σαφή στόχευση ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -