fbpx
14.1 C
Serres
Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΚΟΙΝΩΝΙΑΣΕΡΡΕΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους αιολικούς σταθμούς

ΣΕΡΡΕΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους αιολικούς σταθμούς

ΣΕΡΡΕΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους αιολικούς σταθμούς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Δευτέρα, 14/3 στις 6 μ.μ. μπροστά στ’ “ΑΣΤΕΡΙΑ” όπου θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών για το θέμα των αιολικών σταθμών, οργανώνει η Επιτροπή κατοίκων Σερρών, Ξηροτόπου, Οινούσας, Αχλαδοχωρίου

Σε ανακοίνωσή τους, με θέμα “Όχι  στην  καταστροφή  του  Λαϊλιά  και  του  Μενοικίου”, τα μέλη της επιτροπής αναφέρεουν:

Το κρατικοδίαιτο παρασιτικό κεφάλειο έχει βάλει στο μάτι την πολυτιμότερη κληρονομιά μας: το φυσικό μας περιβάλλον. Ο Λαϊλιάς και το Μενοίκιο έχουν μπει στο στόχαστρο της πιο επιθετικής μερίδας του. Σχεδιάζουν λατομεία και βιομηχανικά συγκροτήματα ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών που τα βάφτισαν Α.Π.Ε..

ΣΕΡΡΕΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους αιολικούς σταθμούς

Αφού τα πεδία κερδοφορίας τους συρρικνώνονται όλο και περισσότερο, θεωρούν ότι μπορούν να παρέμβουν με τον πιο βίαιο τρόπο στα μέρη όπου  ακόμα ο άνθρωπος συμβιώνει αρμονικά με τη φύση, για να αυγατίσουν τα βαλτωμένα κεφάλαια τους. Προφανώς και θα μείνουν με την όρεξη. Ακόμα και αν το πολιτικό τους προσωπικό (δήμοι, περιφέρεια, κυβέρνηση) αποδεχτεί το έγκλημα, θα βρουν το λαό απέναντι τους.

Διαφημίζοντας ότι οι “ΑΠΕ” είναι οικολογικός/πράσινος τρόπος παραγωγής ενέργειας, ενώ είναι το ακριβώς αντίθετο, θέλουν να ασελγήσουν στη φύση και στην κοινωνία. Οι συνέπειες που έχουν οι “ΑΠΕ” τους είναι ολέθριες και μη αναστρέψιμες για χλωρίδα, την πανίδα και το μικροκλίμα της περιοχής. Επιπλέον, θα υπάρχει κίνδυνος έντονων πλημμυρικών φαινομένων στα κοντινά χωριά και στη πόλη των Σερρών λόγω της διάβρωσης τους εδάφους που θα προκληθεί αλλά και του αυξημένου κινδύνου ξεσπάσματος πυρκαγιών.

Σε μια περίοδο κρίσης κατά την οποία ο λαός μας βυθίστηκε στην ενεργειακή φτώχεια η αιτία και ο ένοχος είναι οι ΑΠΕ και η απολιγνιτοποίηση. Σε συνδυασμό με την διαχείριση της ενέργειας με αγοραίους όρους και χρηματιστηριακό τζόγο στο παγκόσμιο παζάρι αγοράς αέριων ρύπων,  οι λογαριασμοί εδώ και 15 περίπου χρόνια  αυξάνονται συνεχώς.

ΣΕΡΡΕΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους αιολικούς σταθμούς

Ταυτόχρονα στις περιοχές που θέλουν να σαρώσουν συμπεριφέρονται, στους κτηνοτρόφους και τους βιοπαλαιστές που ζουν και εργάζονται εκεί συνεισφέροντας στο κοινωνικό σύνολο,  σαν να είναι απολίτιστοι πρωτόγονοι τάζοντάς τους “αντισταθμιστικά οφέλη”. Λες και τους ζήτησαν 30 αργύρια, για να κλείσουν το στόμα τους και να γίνουν ξένοι στον τόπο τους.
Συνάμα, οι  “επενδυτές” διευκολύνονται στο επιθετικό τους έργο, με κυβερνητικά νομοθετήματα και άλλες πολιτικές αποφάσεις  που αδρανοποιούν τις αρμόδιες για την προστασία του περιβάλλοντος δημόσιες/δημοτικές  υπηρεσίες. Το είδαμε να συμβαίνει και στο Δήμο Σερρών.

Παρατηρήσεις επί των τριών μελετών

Στις ΜΠΕ παρατηρείται επανάληψη στοιχείων που αφορούν σε γενικά θέματα για το νομό Σερρών (γεωλογικά, γεωγραφικά κ.ά.) τα οποία παρατίθενται αποσπασματικά και γενικόλογα.

Αντιθέτως, απουσιάζουν στοιχεία και δεδομένα σημαντικά για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής του έργου. Ειδικότερα:

α.    Για τη γεωμορφολογία της περιοχής – γεωτεκτονικά – σεισμοτεκτονικά στοιχεία

β.    Υδρογραφικά συστήματα εντός των οποίων τοποθετείται η κατασκευή του έργου

ΣΕΡΡΕΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους αιολικούς σταθμούς

Η εν λόγω περιοχή είναι γεωλογικά ενεργή με ενεργοποίηση όλων των διεργασιών και σχηματισμό ή καταστροφή αντίστοιχων φαινομένων του αναγλύφου, όπως διάβρωση και απόθεση υλικών, αλλαγή στη διεύθυνση ρεμάτων, δημιουργία υπολειμματικών επιφανειών επιπέδωσης.

Η περιοχή “Σιδερόπετρα” βρίσκεται και διαμορφώνεται πάνω στον υδροκρίτη μεταξύ λεκανών απορροής και υδρογραφικών δικτύων (Ρέμα Φουντουκιάς, που καταλήγει στην Αγία Βαρβάρα – Εθνικό Στάδιο)

Η περιοχή “Μυτερό” βρίσκεται στη λεκάνη απορροής του Ρέματος Καπετανούδι, στη χαμηλή ζώνη της οποίας σχηματίζονται τα γνωστά “Χωμάτινα Μετέωρα” (ανάλογους σχηματισμούς η γειτονική μας Βουλγαρία φρόντισε να τους εντάξει στα προστατευόμενα από την UNESCO φυσικά μνημεία).

Στις 3 μελέτες τα δύο αυτά ρέματα και οι λεκάνες απορροής τους αγνοούνται παντελώς. Ειδικά η λεκάνη απορροής του ρέματος “Καπετανούδι”, όπου θα κατασκευαστεί και ο δρόμος πρόσβασης στα 3 έργα.

ΣΕΡΡΕΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους αιολικούς σταθμούς

Τι θα συμβεί σε όλο αυτό το ζωντανό, εύθραυστο τοπίο με τις διαπλατύνσεις – διανοίξεις δρόμων και τις θεμελιώσεις 14 ανεμογεννητριών – τεράτων ύψους 200 μέτρων;

Τίποτε ή σχεδόν τίποτε δεν αναφέρεται στις 3 μελέτες για όλα τα παραπάνω.
Και μόνο από τις διανοίξεις των δρόμων, για να κινηθούν φορτηγά με τεράστιες πλατφόρμες, φορτωμένες με τεράστια βάρη, τα φαινόμενα διάβρωσης θα αυξηθούν στο έπακρο. Σαν συνέπεια θα έχουμε αύξηση του όγκου των πλημμυρικών παροχών στα χαμηλά. Οι διαβρωτικές διεργασίες θα επιταχυνθούν και θα επιδεινωθούν και από την κοπή πολλών δέντρων. Φαύλος κύκλος.

Επίσης, οι περισσότερες α/γ προβλέπεται να πακτωθούν σε γήπεδα επιφανειών επιπέδωσης, που δημιουργήθηκαν από και υπόκεινται σε συνεχιζόμενες διαβρωτικές διαδικασίες. Είναι, συνεπώς,  ασταθείς. Τι θα συμβεί σε αυτές τις εδαφικές επιφάνειες, όταν δεχτούν τα τεράστια βάρη των α/γ;

Καμία αναφορά γι’ αυτά τα ζητήματα στις μελέτες. Καμία πρόβλεψη, καμία απάντηση.

ΣΕΡΡΕΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους αιολικούς σταθμούς

Άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα:

  1. Η λειτουργία των 14 α/γ, με ύψος 180-200 μ. και με διάμετρο πτερυγίων 150 μ. θα αλλάξει δραστικά το μικροκλίμα της περιοχής με τα ρεύματα αέρος του τεράστιου έλικά τους.
  2. Πολλά ζώα βγαίνουν το βράδυ  σε γυμνές επιφάνειες – ξέφωτα. Τέτοια είναι και τα γήπεδα- βάσεις των α/γ. Τι επίδραση θα έχει πάνω τους ο θόρυβος και μόνο από τη λειτουργία των α/γ;
  3. Επίσης, για τα ζώα των κτηνοτρόφων που κινούνται στην περιοχή;
  4. Πόσα είδη της πτηνοπανίδας θα αποκεφαλιστούν ή θα τραυματιστούν σοβαρά από τα πτερύγια των α/γ; Δεν ξέρουμε. Ξέρουμε όμως πόσα εξοντώνονται σε άλλες ορεινές περιοχές με α/γ.
  5. Οπτική όχληση. Οι α/γ θα είναι ορατές από χιλιόμετρα μακριά (στις μελέτες το πρόβλημα αυτό υποβαθμίζεται εντελώς (είναι “ικανοποιητική”, λέει, “η απόσταση του έργου από κατοικημένες περιοχές.) Και αφού δεν ενοχλούνται οι μακρινοί μέτοχοι και διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών, κανένα πρόβλημα. Οι “ιθαγενείς” δε θα πάθουν και τίποτε σοβαρό με λίγα φουρφούρια από πάνω τους!
ΣΕΡΡΕΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους αιολικούς σταθμούς

Σχετικά με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά από 25 χρόνια, όταν οι α/γ θα είναι πια όρθια κουφάρια, ανάγλυφη εικόνα μας δίνει ο γκρεμισμένος από τους αέρηδες ανεμολογικός ιστός, ύψους 35-40 μέτρων, που έστησαν το φθινόπωρο του 2020 στην περιοχή Λυκόλοφου για να μετρήσουν τους ανέμους. Εδώ και ένα χρόνο αποτελεί σκουπίδι πάνω στο βουνό, βλαβερό για το οικοσύστημα.

Καμιά εταιρεία δεν το απομάκρυνε. Καμιά υπηρεσία δε νοιάστηκε. Καμιά ευθύνη για κανέναν.

Έτσι ακριβώς θα κάνουν περιβαλλοντική “αποκατάσταση” με τo τέλος ζωής του έργου. Είναι, βλέπετε, πολύ δαπανηρή και αν ήταν δυνατό να γίνει, θα χαλούσε την “ελκυστικότητα” της επένδυσης. 

Όχι στη λεηλασία του τόπου μας

Δείτε την αφίσα της εκδήλωσης:

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -