fbpx
15.3 C
Serres
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΚΟΙΝΩΝΙΑΣΕΡΡΕΣ: Στις 17.04.24 η 24ωρη γενική απεργία

ΣΕΡΡΕΣ: Στις 17.04.24 η 24ωρη γενική απεργία

ΣΕΡΡΕΣ: Στις 17.04.24 η 24ωρη γενική απεργία

Με βασικό μήνυμα «η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) πραγματοποιεί την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024, εικοσιτετράωρη γενική απεργία, θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Στις Σέρρες, το συλλαλητήριο για την απεργία της ΓΣΕΕ θα γίνει την Τετάρτη 17.04.24 και ώρα 18.30, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Οι διεκδικήσεις

Όπως ανακοινώθηκε, τα βασικά αιτήματα είναι τα εξής:

 • Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.
 • Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.
 • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
 • Διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά όσον αφορά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.
 • Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών».
 • Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).
 • Αυστηρός θεσμικός έλεγχος και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
 • Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.
Το Σωματείο Εργαζομένων των ΔΕΥΑ Ν. Σερρών

Το Σωματείο Εργαζομένων των ΔΕΥΑ Ν. Σερρών συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΣΕ, με βασικό σύνθημα «ακρίβεια στο θεό – μισθοί στα τάρταρα», διεκδικώντας πραγματικές αυξήσεις  στους μισθούς και τις συντάξεις, μειώσεις στις τιμές όλων των βασικών κοινωνικών ειδών πρώτης ανάγκης και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των καταργημένων επιδομάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας:

Όσον αφορά τις ΔΕΥΑ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου της υποχρεωτικής υπαγωγής στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Μάρτιος 2023), στον έλεγχο και την εποπτεία κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού, η κυβέρνηση φέρνει στα μέσα του 2024 και νέο νομοσχέδιο συγχωνεύσεων – συνενώσεων, καταργήσεων στην ουσία των ΔΕΥΑ.

Ως εργαζόμενοι οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε στις τοπικές κοινωνίες ότι τα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης και οι βιολογικοί σταθμοί αποτελούν περιουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν πρέπει να χαριστούν σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Οι ΔΕΥΑ είναι δημοτικές επιχειρήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ιδρυτικός νόμος 1069/1980), έχουν κοινωφελή σκοπό, λειτουργούν ανταποδοτικά και παρέχουν υπηρεσίες σε πάνω από 4,5 εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

Αυτές οι υπηρεσίες, με ένα νόμο θα καταργηθούν και θα συσταθούν νέες ανώνυμες περιφερειακές εταιρείες με σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), στα πρότυπα σύστασης και λειτουργίας του οργανισμού διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας.

Το νερό, ο φυσικός πόρος ύψιστης για τη ζωή σημασίας και δημόσιο αγαθό, θα μετατραπεί σε εμπορικό είδος  και αντικείμενο χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί.

Όλοι μαζί, πολίτες και εργαζόμενοι, να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη, για να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό με προσιτή τιμή για όλο τον κόσμο.

Ανθρώπινο δικαίωμα, ισότιμα προσβάσιμο από όλους.

Η ΟΕΒΕΣ

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ν. Σερρών δηλώνει πως θα συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, δίνοντας το παρών στο συλλαλητήριο, που έχει οριστεί για τις 17 Απριλίου 2024 και ώρα 18.30, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Σερρών και διαμαρτυρόμενη για την άδικη απόφαση περί αύξησης των διοδίων.

Καλούμε τα μέλη όλων των Σωματείων που εκπροσωπούνται από την ΟΕΒΕΣΣ να δώσουν δυναμικό παρών, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. 

Στο συλλαλητήριο της πλατείας Ελευθερίας

Σε κοινή τους ανακοίνωση πέντε σύλλογοι ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων της Π.Ε Σερρών, αναφέρουν ότι θα συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση σωματείων και φορέων της Π.Ε Σερρών, την Τετάρτη 17.04.24 στις 10:30 πμ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Αναλυτικά, επισημαίνουν:

Τα προβλήματα για τους μη οικονομικά προνομιούχους ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειες μας έχουν γίνει εκρηκτικά. Η πολιτική της κυβέρνησης για την αναπηρία και τα παχιά λόγια περί «συμπερίληψης» καταλήγουν προπέτασμα καπνού, το οποίο πυροδοτεί κάλπικες προσδοκίες στην κοινότητα μας, κρύβει την πορεία και τον προορισμό των διαχρονικά εφαρμοζόμενων πολιτικών για την αναπηρία και λειτουργεί ως ψηφοθηρικό/επικοινωνιακό εργαλείο. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Η ακρίβεια κατατρώει το πενιχρό εισόδημα μας. Οι υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουμε είναι ανεπαρκείς, δυσεύρετες, εμπορευματοποιημένες και πάρα πολύ ακριβές. Η ικανότητα αυτόνομης ανταπόκρισης στις ανάγκες της καθημερινότητας μας συρρικνώνεται καθημερινά και η εξάρτηση μας από τρίτα πρόσωπα μεγαλώνει. Αναμενόμενα, η ποιότητα ζωής μας καταρρακώνεται με άμεσες ή έμμεσες συνέπειες ακόμη και στην ίδια τη βιολογική μας ύπαρξη.

Επισημαίνουμε ότι, η αναπηρία και τα χρόνια προβλήματα υγείας είναι «ακριβό σπορ» με ανελαστικά  έξοδα. Το άτομο και η οικογένεια του είναι «υποχρεωμένα» να αναζητούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες, τροφές, ρούχα, υπηρεσίες βοήθειας-μετακίνησης-φροντίδας-υγιεινής, εξοπλισμό-συσκευές-οχήματα, συμπληρωματικά προς τη βλάβη που μας ταλαιπωρεί φάρμακα-εξετάσεις-θεραπείες, ψυχολογική στήριξη, υπηρεσίες εκπαίδευσης. Σε μία εποχή ωστόσο έντονου πληθωρισμού, τα κρατικά μέτρα προστασίας μας από την ακρίβεια και ενίσχυσης του εισοδήματος μας είναι επί της ουσίας ανύπαρκτα -κορυφαίο και επαίσχυντο παράδειγμα αποτελεί η διαμάχη κυβέρνησης και εταιρειών πώλησης ειδών αναπηρίας για το περίφημο “clawback” η οποία επιβαρύνει τελικά τη τσέπη των καταναλωτών συναδέλφων.

Παράλληλα, η πρόληψη, θεραπεία/αποκατάσταση ή επιβράδυνση/διακοπή της εξέλιξης της βλάβης που προκαλεί την αναπηρία απαιτεί συγκεκριμένα ζητήματα. Η ορθή αντιμετώπιση/διαχείριση της καθιστά απαραίτητη τη συχνή παρακολούθηση της από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, εξετάσεις, φάρμα και θεραπείες, φυσικοθεραπείες, υπηρεσίες παροχής υγείας και νοσηλείας. Όμως, το κράτος συνεχίζει να εμπορευματοποιεί και να ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και να περικόπτει τις δαπάνες γι’ αυτό το σκοπό -Η υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών και των δημόσιων δομών στην Π.Ε Σερρών και η λειτουργία πανελλαδικά των δημόσιων δομών υγείας ως επιχειρήσεις σε σύμπραξη με ιδιώτες/επιχειρηματίες αποτελούν κραυγαλέο παράδειγμα.

Δείτε επίσης: ΣΕΡΡΕΣ: Υπό διάλυση γνωστό καφέ – μπαρ της πόλης (ΦΩΤΟ)

Αντίστοιχα, η κάλυψη βασικών ανθρώπινων αναγκών μας είναι αδύνατη δίχως την αναπλήρωση της απώλειας στην αυτονομίας μας που προκαλεί η βλάβη. Τα εμπόδια στην προσβασιμότητα ξεκινούν για εμάς από καθοριστικές/αυτονόητες για την ανθρώπινη ποιότητα ζωής λειτουργείες. Η προσβασιμότητα σε σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή,  στη χρήση κρίσιμων εξοπλισμών (πρόσβαση στο αναπηρικό μας αμαξίδιο), αντικειμένων της εργασίας/ψυχαγωγίας μας, προσωπικών μέσων μεταφοράς μας (πρόσβαση του ατόμου στη χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου του) δεν είναι δεδομένη. Ωστόσο, τα κρατικά μέτρα για το ξεπέρασμα των εμποδίων σε αυτές τις λειτουργείες παραμένουν έτη φωτός μακριά από τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη/τεχνολογία, ενώ ευνοούν την εμπορευματοποίηση τους, μεταφέροντας το βάρος εκπλήρωσης τους σε τρίτα πρόσωπα (αν θέλουν/μπορούν) ή στην τσέπη μας (αν το σηκώνει) ώστε να αποφευχθεί η περιθωριοποίηση μας, ο εγκλεισμός, κτλ. -Η υποστελέχωση/διάλυση των προγραμμάτων «βοήθεια στο σπίτι» και άλλων δομών έστρωσε το έδαφος για τον πολλαπλασιασμό των ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας, ενώ η μόνο μερική κάλυψη των αναγκών του ωφελούμενου στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός», η ταχύτητα της πιλοτικής εφαρμογής του και η συμμετοχή εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες επίλυσης του προβλήματος.

Σε αυτά τα πλαίσια, η διαχρονική προσέγγιση της αναπηρίας από το κράτος ως προσωπικό/οικογενειακό  ζήτημα του ΑμεΑ και της οικογένειας του δείχνει ακλόνητη. Η κρατική στήριξη αντιμετωπίζεται ως δημοσιονομικό βαρίδι, το οποίο πρέπει να περιορίζεται στο ύψος του ανταποδοτικού οφέλους που προσφέρει στην οικονομία (τις μεγάλες εταιρείες), δηλαδή τη λειτουργία του ΑμεΑ ως καταναλωτή και εργαζόμενου. Ο χαρακτήρας και το επίπεδο της αντιστοιχεί σε ελεημοσύνη και ως τέτοια δε προξενεί καμία έκπληξη το γεγονός της προκλητικής και χυδαίας αξιοποίησης της για την εξαγορά συνειδήσεων και συμπεριφορών από κάθε λογής κρατικούς αξιωματούχους μέχρι και τις ίδιες τις συμβιβασμένες ηγεσίες της κοινότητας των ΑμεΑ. Την ίδια ώρα εξωφρενικά ποσά δίνονται ή πρόκειται να δοθούν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή στις «δουλείες» του σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, για τη χρηματοδότηση της «Πράσινης» και «Ψηφιακής» μετάβασης και τη στήριξη της «Ανάπτυξης», δηλαδή για την επιχορήγηση των σχεδίων των οικονομικά ισχυρών.  Τίποτα ουσιωδώς θετικό δεν αναμένεται σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι ΑμεΑ και οι οικογένειες μας οφείλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η ανάπτυξη της επιστήμης/τεχνολογίας επιτρέπει πλέον την ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών μας με ισότιμους ή σχεδόν ισότιμους όρους με την υπόλοιπη κοινωνία. Η ισότιμη ή σχεδόν ισότιμη πρόσβαση μας στην εκπαίδευση, στην εργασία, στον έρωτα και στο σχηματισμό οικογένειας, στην κοινωνική ζωή, η αυτόνομη διαβίωση μας, είναι επιστημονικά/τεχνολογικά εφικτές. Η ιατρική βάση της αναπηρίας είναι δυνατό να συρρικνωθεί μέσω της ακύρωσης των εμποδίων που θέτει στην καθημερινότητα μας. Η ουσιαστική κοινωνική ισοτιμία είναι ώριμο και ρεαλιστικό να κατακτηθεί. Μαζί με τους εργαζόμενους και όσους πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική οφείλουμε να παλέψουμε γι’ αυτό που είναι το συμφέρον μας. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας βάσει αποκλειστικά και μόνο όσων δύναται να προσφέρει η εποχή!

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση σωματείων και φορέων της Π.Ε Σερρών, την Τετάρτη 17/04 στις 10:30 πμ στην Πλατεία Ελευθερίας.
Διεκδικούμε:
 • Κατάργηση φόρων στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν σε βασικά είδη. 
 • Γενναία αύξηση όλων των αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων.
 • Προστασία της πρόσβασης σε κάθε ΑμεΑ στην απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας, θέρμανση.
 • Προσωπικό βοηθό για όλους τους ΑμεΑ που δε μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα. Ενταγμένο σε δημόσια δομή, όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι». Καμία εμπλοκή εταιρειών. 
 • Δημιουργία ανοιχτής δωρεάν και πλήρως στελεχωμένης δομής φιλοξενίας ΑμεΑ στην Π.Ε. Σερρών με ευθύνη της πολιτείας.
 • Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, φυσικοθεραπείες, εξετάσεις, τεχνικά και ιατρικά βοηθήματα. 
 • Δημιουργία πλήρως στελεχωμένου δημοσίου κέντρου αποκατάστασης και παροχή δωρεάν υπηρεσιών στην Π.Ε. Σερρών με ευθύνη της πολιτείας.
 • Καμία πληρωμή για τα απαραίτητα είδη για την αντιμετώπιση της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησης.
 • Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας -Όχι στο νέο ΕΣΥ. Όχι στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία
 • Δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία αναπήρους.

Σύλλογος Διαβητικών Ν. Σερρών

Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Σερρών

Σύλλογος θαλασσαιμικών Ν. Σερρών

Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών

Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΦΨΥ) Ν. Σερρών

Καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, το Σωματείο εργαζομένων επεξεργασίας απορριμμάτων Ν. Σερρών, το Σωματείο εργατών επεξεργασίας μετάλλου Ν. Σερρών, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Σερρών και το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Π.Ε. Σερρών, καταγγέλλουν τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρο για απεργοσπασία.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

Ντράπηκε και η ντροπή. Ο κατήφορος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σερρών δεν έχει σταματημό. Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους των Σερρών τους εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου, αφού τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας στις 17 του Απρίλη καλούν ουσιαστικά σε απεργοσπασία, αποφασίζοντας συγκέντρωση για τις 6:30 το απόγευμα!

Η κατρακύλα τους δεν έχει πάτο. Από την υπονόμευση των αγώνων περνάνε στη ανοιχτή απεργοσπασία.

Αφού στήριξαν την απόφαση της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ να μην πάρει απόφαση για απεργία στις 28 Φλεβάρη, ενάντια στη θέληση των εργαζόμενων, έρχονται τώρα να υπονομεύσουν και την ίδια τους την απόφαση για τις 17 Απρίλη. Δεν το κρύβουν πλέον. Είναι απέναντι από τους εργαζόμενους που τους θέλουν υποταγμένους στους καπιταλιστές. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός εν δράσει.

Καλούμε τους εργαζόμενους να τους γυρίσουν την πλάτη. Έχουν συνταχθεί με το κεφάλαιο ενάντια στους εργάτες και πλέον δεν το κρύβουν.

Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρει θέση απέναντί τους και να τους καταδικάσει. Καμία στήριξη στα ναυάγια της ταξικής συνεργασίας και υποταγής.

Έρχεται ο καιρός που θα βρείτε μπροστά σας, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Ένα κίνημα με μακρά ιστορία και κατακτήσεις στους αγώνες της εργατικής τάξης του νομού μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ  17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 10:30 Π.Μ. ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Δείτε επίσης: ΣΕΡΡΕΣ: Η ανήλικη ξυλοκοπήθηκε έξω από το προαύλιο σύμφωνα με τη διεύθυνση του σχολείου
 • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
ΣΕΡΡΕΣ: Στις 17.04.24 η 24ωρη γενική απεργία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -