ΣΕΡΡΕΣ: Στην κορυφή της λίστας με την μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού ο Δήμος Νέας Ζίχνης (BINTEO)
O Δήμος Νέας Ζίχνης Σερρών σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού πανελλαδικά σε ποσοστό 33,31% τη δεκαετία 2011 – 2021. Ψηλά στην λίστα της υπογεννητικότητας βρίσκονται και άλλοι δύο Δήμοι του Ν. Σερρών, πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Ηράκλειας κατέγραψε μείωση 25,69% χάνοντας στο διάστημα 2011-2021 5.432 κατοίκους ενώ ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά 3.079 κατοίκους παρουσιάζοντας μείωση 21%.
O Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης ΑΠΘ, Νίκος Καρανικόλας, σε δηλώσεις του στο κανάλι Mega ανέφερε πως οι δείκτες δημογραφίας δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει. “Έχουμε τεράστια υπογεννητικότητα. Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη, από τις πρώτες χώρες στην Κόσμο.”
Δείτε εδώ το βίντεο από την εκπομπή του Μega
@newsbreakgr«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για το δημογραφικό – Μειώνονται δραματικά οι δείκτες γονιμότητας και πληθυσμού Τι εξηγεί ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης ΑΠΘ, Νίκος Καρανικόλας Είναι γεγονός πως η δημογραφική οπισθοχώρηση είναι μια αργά εξελισσόμενη κρίση που απειλεί να ανατρέψει τις κοινωνικές και οικονομικές ισορροπίες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Παρά τις προειδοποιήσεις που ηχούν εδώ και χρόνια, η σοβαρότητα του προβλήματος συχνά υποτιμάται. Οι χαμηλοί δείκτες γεννητικότητας, σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη γήρανση του πληθυσμού, έχουν προκαλέσει ανατροπή στη δημογραφική πυραμίδα, θέτοντας προκλήσεις που επηρεάζουν την εργασία, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Αναμφίβολα, η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει την γήρανση του πληθυσμού. Αυτό οδηγεί και στην μείωση του εργατικού δυναμικού αλλά και στην επιβάρυνσης του ασφαλιστικού της χώρας, καθώς αυξάνονται οι συνταξιούχοι. «Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το δημογραφικό γιατί αλλάζει κοινωνικό πρόβλημα. Γιατί όταν φτάνουμε πια στην ηπειρωτική Ελλάδα, μνα χάνουν σε έναν χρόνο το 30% του πληθυσμού τους, εδώ ”χτυπάνε καμπανάκια”, ερημώνουν. Και ο δήμος Αθηναίων έχει μείωση βέβαια όμως μετακινούνται στα προάστια. Θα υπάρξει όμως ραγδαία μείωση του πληθυσμού», εξηγεί ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης ΑΠΘ, Νίκος Καρανικόλας και συνεχίζει: «Οι δείκτες δημογραφίας δείχνουν ότι χειροτερεύει η κατάσταση. Στην Ελλάδα από το 1940 και μετά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αστικοποίηση, μετανάστευση, είχαμε υψηλή γεννητικότητα και υπήρχε αυτή η ήπια αύξηση. Τώρα έχουμε τεράστια υπογεννητικότητα. Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη, από τις πρώτες χώρες στον κόσμο. ενώ πρέπει να ”γεννάμε” 2,3 παιδιά ανά γυναίκα, ”γεννάμε” 1,3». Τα οικονομικά επηρεάζουν την κατάσταση Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, ένας από τους λόγους είναι το οικονομικό. «Περάσαμε από την παραδοσιακή οικογένεια, στην αστική και τώρα έχουμε μία μεταμοντέρνα οικογένεια. Αλλάζει το ίδιο το μοντέλο της οικογένειας. Διαβάστε περισσότερα στο www.newsbreak.gr #newsbreak #newsbreakgr #news #nea #ellada #νεα #ελλαδα #greece #greek #greeknews #greekinsta♬ original sound – newsbreak
META MAGAZINO: Διαβάστε το πρόσφατο τεύχος
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr