fbpx
14.3 C
Serres
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήSTORIESΣΕΡΡΕΣ-ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 100 Χρόνια της Κοινότητας Κερκίνης Σερρών (Μπούτκοβο)

ΣΕΡΡΕΣ-ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 100 Χρόνια της Κοινότητας Κερκίνης Σερρών (Μπούτκοβο)

ΣΕΡΡΕΣ-ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 100 Χρόνια της Κοινότητας Κερκίνης Σερρών (Μπούτκοβο)

Η Κερκίνη Σερρών είναι αγροτικός οικισμός που υπάγεται στον Δήμο Σιντικής της περιφερειακής ενότητας Σερρών. Σαν σήμερα στις 14 Απριλίου 1923, το Μπούτκοβο όπως λεγόταν κατά την οθωμανική περίοδο, πήρε επίσημα το όνομα Κερκίνη.

Χτισμένη πλάι στις δυτικές όχθες της λίμνης, το χωριό Κερκίνη με τα χαμηλά σπίτια του, όλα τους με κεραμιδένιες στέγες και καταπράσινες αυλές, παραμένει ζωντανό και φιλόξενο.

Oι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν το 1510, από το Μαυροβούνι που βρίσκεται στη νότια μεριά της σημερινής λίμνης και βρέχεται από αυτήν. Κατοικούσαν στην τοποθεσία Γενή Μαχαλά (Μεγάλο Ρέμα), περίπου 6χλμ. από τη σημερινή Κερκίνη, κατέβηκαν στην πεδιάδα και έχτισαν καλύβες κοντά στη λίμνη, τις οποίες κατασκεύαζαν με λάσπη, ψαθιά και καλάμια, όπως άλλωστε και στην αρχαιότητα.

Ήταν Χριστιανοί με κύρια ασχολία το ψάρεμα και ονόμασαν το νέο οικισμό που προέκυψε από όλες τις συνενώσεις Πόντοβο. Οι επόμενοι πληθυσμοί Χριστιανών που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ το 1790, ήταν προβατάρηδες προερχόμενοι από το όρος Καλπάκι της Ηπείρου, για να βοσκήσουν τα ζωντανά τους μιας και η γη εδώ ήταν πλούσια σε πεδιάδες και νερά.

ΣΕΡΡΕΣ-ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 100 Χρόνια της Κοινότητας Κερκίνης Σερρών (Μπούτκοβο)

Το 1820 ήρθαν κατα την οθωμανική περίοδο αλλάχτηκε το όνομα του χωριού και το ονόμασαν Μπούτκοβο (τόπος λάσπης). Όλοι αυτοί που παρέμειναν μέχρι και σήμερα ονομάστηκαν Ντόπιοι (γηγενείς ).

Το 1919 το Ελληνικό Κράτος αναγνωρίζει την κοινότητα Μπούτκοβου με τότε πληθυσμό 1780 κατοίκους και αποτελούμενη από 18 μικρούς περιμετρικούς οικισμούς. Η μεγάλη εμπορική δραστηριότητα το τόπου οδήγησε εδώ νέους κατοίκους από τα χωριά της Καστοριάς, με κύρια ασχολία το εμπόριο. Οι τωρινοί κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τις αγροτικές εργασίες, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

Εδώ βρίσκεται το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου της λίμνης Κερκίνης και λειτουργούν όλο τον χρόνο ξενώνες, ταβερνάκια με καλό φαγητό και αγορά. Ιδανική βάση διαμονής για να ανακαλύψει κάποιος τα μυστικά της λίμνης. Η περιοχή έχει όλες τις προδιαγραφές για ανάπτυξη του αγροτουρισμού με απαραίτητη προϋπόθεση το σεβασμό στο περιβάλλον.

ΣΕΡΡΕΣ-ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 100 Χρόνια της Κοινότητας Κερκίνης Σερρών (Μπούτκοβο)

Η περιοχή της Κερκίνης εντάσσεται στους 10 Υγρότοπους Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας (γvωστoί και ως Υγρότoπoι Ramsar) και περιλαμβάνεται στις 196 Σημαvτικές Περιoχές για τα πoυλιά της Ελλάδας ως Περιοχή Ειδικής Πρoστασίας. Στα παραλίμνια λιβάδια της Κερκίνης καταγράφεται o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα, τα οποία είvαι ζώα πρoσαρμoσμέvα vα ζoυv ελεύθερα σε υγρότoπoυς. Από νωρίς το πρωί στο μικρό λιμανάκι του χωριού Κερκίνη μικροπαραγωγοί στήνουν τους πάγκους τους με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Οι βαρκάρηδες περιμένουν επισκέπτες για μία ξενάγηση στα πιο απόμακρα σημεία της λίμνης με τις παραδοσιακές βάρκες, τις πλάβες. Ακολουθήστε τους χωματόδρομους στα αναχώματα (βατοί ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα) καθώς οδηγούν κοντά στις όχθες της λίμνης. Εκτυλίσσονται μαγευτικές εικόνες, που σε τίποτα δεν θυμίζουν τα ελληνικά τοπία, όπως τουλάχιστον τα έχουμε συνηθίσει στο νότο.

Φωτογραφία: Αντώνης Ηλιάδης
Πληροφορίες: wikipedia, youtube/traveling to Greece with…
Η.Τ.
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -