ΣΕΡΡΕΣ: Ο Έλληνας που κατασκευάζει μικροτσίπ για δορυφόρους της NASA
Τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα ξεκινούν με την ενατένιση του έναστρου ουρανού. Στο Ακριτοχώρι Σερρών ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, συνάντησε τον Dr. Νικόλαο Πασχαλίδη, ο οποίος στόχευε πολύ ψηλά… Στα άστρα.
Ο κ. Πασχαλίδης, επιστημονικός συνεργάτης της ΝΑSA, ζει τα τελευταία 35 χρόνια στις ΗΠΑ, όπου τα όνειρα του βρήκαν γόνιμο έδαφος για να υλοποιηθούν.
Εργάζεται ως Senior Project Scientist για την Πρόοδο της Τεχνολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Ηλιοφυσικής του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της ΝΑΣΑ στην Ουάσιγκτον. Με Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών και Διδακτορικό στην Διαστημική Επιστήμη και Τεχνολογία από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, απέδειξε ότι ο έχων επιμονή, ανάγκη για γνώση και υπομονή μπορεί να πετύχει τους πιο άπιαστους στόχους.
Αφοσιωμένος στην κατασκευή μικροτσίπ, τα οποία ανέπτυξε στην δεκαετία του΄90, ο κ. Πασχαλίδης δεν πίστευε ότι αυτά θα αποτελούσαν αναγκαία προϋπόθεση για τις κάθε είδους διαστημικές αποστολές.
Συστήματα παρακολούθησης του ήλιου και της σελήνης φέρουν την υπογραφή του. Με την τάση επιστροφής στο φεγγάρι, το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΗΣ, αποτελεί τον επόμενο στόχο της ΝΑΣΑ. Οι υπεύθυνοι φιλοδοξούν η πρώτη ανθρώπινη παρουσία στην σελήνη, έπειτα από το Apollo 11 το 1969, να είναι μια γυναίκα, αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης.
Μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που είναι το μόνο που υπάρχει αυτήν την στιγμή στο διάστημα και κινείται σε χαμηλή τροχιά γύρω από την γη, οι φιλοδοξίες για έρευνα ανοίγουν νέους δρόμους. Η επιστροφή στην Σελήνη για επιστημονικές ανακαλύψεις, οικονομικά οφέλη και έμπνευση αφορά μια νέα γενιά εξερευνητών: την Γενιά της “Άρτεμης”, αδελφής του Απόλλωνα, θεού του φωτός.
Στόχος είναι η κατασκευή ενός στρατοπέδου βάσης, του “ΑΡΤΕΜΙΣ”, στην επιφάνεια της σελήνης και μιας πύλης εισόδου, που θα βρίσκεται σε σεληνιακή τροχιά. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η συλλογή στοιχείων από ανθρώπους και ρομπότ για την κατανόηση του αγνώστου. Κι όμως αυτά αποτελούν ένα μικρό βήμα σε κάτι που δεν μπορεί να συλλάβει ο νούς. Στο Σύμπαν.
Ποιος ήξερε ότι η ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, σε ένα ηλεκτρισμένο στρώμα αερίου ψηλά πάνω από τα κεφάλια μας, που ονομάζεται ιονόσφαιρα, είναι σαν σούπα αλφαβήτου; Ή ότι τα κύματα που ταξιδεύουν κάτω από τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης στην πολική ατμόσφαιρα, επιταχύνουν τα ηλεκτρόνια, τα οποία «σερφάρουν» κατά μήκος του ηλεκτρικού πεδίου του κύματος; Η ανώτερη ατμόσφαιρά του πλανήτη, στο όριο του διαστήματος δεν παύει να μας εκπλήσσει. Ο κ. Πασχαλίδης, είναι άλλος ένας Έλληνας που ανέλαβε να μας ταξιδέψει στα όρια του σύμπαντος. Αυτό που ο αμερικανός αστρονόμος Κάρλ Σαγκάν αποκαλούσε COSMOS.
META MAGAZINO: Διαβάστε εδώ το καλοκαιρινό τεύχος
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr