ΣΕΡΡΕΣ: Μια ξεχωριστή εμπειρία στην Κερκίνη (ΦΩΤΟ)
Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου η ομάδα του olanea.gr παρεβρέθηκε στην ημέρα δραστηριοτήτων για bloggers στη λίμνη Κερκίνη. Την οργάνωση των δραστηριοτήτων ανέλαβε η ΔΟΜΗ Ανάπτυξης ΙΚΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ανάδειξης των Περιφερεικαών Ενοτήτων των Σερρών, του Κιλκίς, της Έδεσσας και της Καβάλας σε συνεργασία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τον Όμιλο Ξενοδόχων.
Η ημέρα ξεκίνησε με μια ενημερωτική παρουσίαση σχετικά με τη λίμνη της Κερκίνης. Η ιστορία της λίμνης αν και κρατά από την αρχαιότητα, η λίμνη όπως τη γνωρίζουμε σήμερα δημιουργήθηκε το 1932 με σκοπό να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που είχαν καταφθάσει στην περιοχή. Έτσι, δημιουργήθηκε τότε ένα φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα, το οποίο ανακαταστεκαυάστηκε το 1982. Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από 54.250 έως 72.110 στρέμματα ανάλογα με την εποχή και τροφοδοτείται κυρίως από τον Στρυμόνα και λιγότερο από τους Κερκινίτη και Κρούσια.
Η λίμνη Κερκίνη περιβάλλεται από το Όρος Μπέλες, το Όρος Κρούσσια, το Όρος Μαυροβούνι και το Όρος Άγκιστρο. Ο υδροβιότοπος της Κερκίνης αποτελεί τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων και προτατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και το Δίκτυο «Natura 2000». Η λίμνη φιλοξενεί πληθώρα χλωρίδας και πανίδας με πιο δημοφιλή είδη τον αργυροπελεκάνο, τα φλαμίνγκο, τον ασιατικό βούβαλο και τον κυπρίνο. Από είδη χλωρίδας ξεχωρίζουν τα νούφαρα και τα καλάμια. Βέβαια, οι εποχές και η στάθμη της λίμνης επηρεάζουν την πανίδα της περιοχής, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα φλαμίνγκο. Πιο σσυγκεκριμένα στη λίμνη συναντούνται 10 είδη αμφίβιων, 20 είδη ερπετών, 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια και τα γριβάδια. Στην παραλίμνια περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών από τα οποία έχουν βέβαια μόνο 115 τα τελευταία χρόνια.
Έπειτα από την ενημερωτική παρουσίαση ακολούθησε βαρκάδα στη λίμνη κατά την οποία παρατηρήσαμε από κοντά τον αργυροπελεκάνο και τα φλαμίνγκο. Ακόμη, παρατηρήσαμε το τεχνητό νησί της λίμνης το οποίο αποτελεί μία εκ των ελαχίστων ανθρωπίνων παρεμβάσεων που έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της αναπαραγωγής των αργυροπελεκάνων. Η ηλιόλουστη μέρα στη λίμνη σε συνδυασμό με τα ήρεμα νερά μας επέτρεψαν να παρατηρήσουμε καλύτερα και από πιο κοντά τα πτηνά της περιοχής, ενώ από μακριά παρατηρήσαμε και βουβάλια. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα στον Ξενώνα του Οικοπεριηγητή στο πλαίσιο της δράσης.
Διαβάστε επίσης: Β.ΜΗΤΛΙΑΓΚΑ: «κ. Χρυσάφη σταματήστε επιτέλους τις απ’ ευθείας αναθέσεις»
Αν και η λίμνη αποτελεί αδιαπραγμάτευτης ομορφιάς και αξίας τόσο περιβαλλοντικής όσο και οικονομικής λόγω της ανάπτυξης τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τη δεκαετία του 80′ και μετά παρατηρούνται αρκετά προβλήματα στη λίμνη. Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε την έλλειψη καλαμιών , τα οποία χάθηκαν σχεδόν ολοσχερώς μέσα στη πρώτη τριετία της του 80΄. Μέσα στα επόμενα χρόνια τα νούφαρα υπήρχαν σε αφθονία στη λίμνη, όμως λόγω των γυρισμάτων της ταινίας του Αγγελόπουλου, το “Το λιβάδι που δακρύζει”, το 2001 μειώθηκε η στάθμη της λίμνης. Όμως ήταν η πρώτη χρονιά που υπήρξε τέτοιος παγετός, με αποτέλεσμα η λίμνη να παγώσει για 40 μέρες συνεχόμενα. Η χαμηλή στάθμη του νερού, όμως, επέτρεψε ώστε να παγώσουν μέχρι και οι ρίζες των νουφάρων, ώστε εκείνη τη χρονιά να μην παρατηρηθούν σχεδόν καθόλου νούφαρα στη λίμνη.
Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί τα εξής προβλήματα:
- Άκρατη και ανεξέλεγκτη βουβαλοτροφία: Αν και η λίμνη έχει κριθεί ακατάλληλη για βοσκοτόπι σίτισης των ζώων , ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες δεν έχει παρατηρηθεί κάποια άμεση δράση για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος. Όπως ενημερωθήκαμε από τους κάτοικους της περιοχής αυτό συμβαίνει κυρίως καθώς παλαιότερα επιτρεπόταν ο κάθε κτηνοτρόφος να διαθέτει όσα βουβάλια ήθελε ανεξαρτήτως των στρεμμάτων που διέθετε. Η ανεξέλεγκτη βουβαλοτροφία επηρεάζει άμεσα τη χλωρίδα καθώς και την υπόλοιπη πανίδα της περιοχής.
- Ασταθής στάθμη νερού: Η ασταθής στάθμη νερού αποτελεί απαγορευτική για τη διαβίωση τόσο της χλωρίδα όσο και της πανίδας. Βασικό αίτιο αποτελούν τα μη σωστά δομημένα αρδευτικά κανάλια, με ακόμη και το βασικό αρδευτικό κανάλι να αποτελεί χωμάτινομε αποτέλεσμα να χάνεται 65 % του νερού. Την κατάσταση θα βελτίωνε σημαντικά η αντικατάσταση των χωμάτινων καναλιών με τσιμεντένια.
- Φερτές ύλες: Οι φερτές ύλες όπως η άμμος και τα κρόκαλα, αποτέλεσαν την αιτία της κατασκευής νέου φράγματος το 1982 και ακόμη αποτελούν βασικό παράγοντα μόλυνσης της λίμνης.
Αυτά αποτελούν ίσως και τα βασικότερα ζητήματα της λίμνης, τα οποία είναι επιλύσιμα ακόμη και στη διάρκεια ενός έτους. Διοργανώσεις όπως και αυτή πρέπει και πλέον οφείλουν να πραγματοποιούνται καθώς αναδεικνύονται τόσο τοπικές και περιβαλλοντικές ανάγκες όσο και αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικό να προστατεύουμε τη περιβαλλοντική μας κληρονομιά για ένα καλύτερο και πιο ευοίωνο μέλλον για τις επόμενες γενιές.
Ε.Κ.
ΣΕΡΡΕΣ: Μια ξεχωριστή εμπειρία στην Κερκίνη (ΦΩΤΟ)
Δείτε επίσης: ΣΕΡΡΕΣ: Τα εγκαίνια της νέας Ψυχιατρικής Κλινικής
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr