ΣΕΡΡΕΣ: Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Σε ανακοίνωσή της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών αναφέρει:
Τον τελευταίο καιρό στην ΠΕ Σερρών ακούμε για πληθώρα εγκρίσεων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Με τις επενδύσεις αυτές πολιτικοί παράγοντες και αστικά επιτελεία του Α΄ και Β΄ βαθμού της Τοπικής Διοίκησης, προσπαθούν να ντύσουν με οικολογικές ευαισθησίες το προφίλ τους. Όμως τελευταία, ακόμα περισσότερο τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αναδείχτηκε ότι όλη αυτή η προσπάθεια εντάσσεται σε έναν γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΕ να μειωθεί η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τους υδρογονάνθρακες που αναγκαστικά εισάγει από την Ρωσία. Από την άλλη η βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας για την παραγωγή ενέργειας, στόχο έχει την διοχέτευση λιμναζόντων κεφαλαίων με διασφαλισμένα κέρδη που θα πληρώσουν για ακόμη μία φορά τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
ΣΕΡΡΕΣ: Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Τον Δεκέμβριου του 2021 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση με κύριο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το ποιος είναι ο ειλικρινής υποστηρικτής της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδόθηκαν σε έναν διαγκωνισμό περί του ποιος προώθησε καλύτερα και με «σχέδιο» την πολιτική της απολιγνιτοποίησης. Με τη ΝΔ να επιδιώκει να καρπωθεί η ίδια την πολιτική στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου και τον ΣΥΡΙΖΑ να σπεύδει να υπενθυμίσει τις δικές του επιδόσεις στον τομέα κατά την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης.
Είναι αυτοί που τάζουν νέες θέσεις εργασίας και φτηνή ενέργεια για τα νοικοκυριά, όταν ξέρουμε ότι από όλη αυτή την διαδικασία θα προκύψουν 20.000 άνεργοι και 20 δις ευρώ χαμένο εισόδημα στις περιοχές αυτές ενώ η φτηνή τιμή της ενέργειας στα νοικοκυριά αποτελεί μέγα μύθο. Ακόμα και τα αντισταθμιστικά που δίνονται στην Τοπική Διοίκηση δεν θα αποδίδονται όταν η συμφωνία πώλησης του ρεύματος θα είναι μεταξύ ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων πλην της ΔΕΗ.
ΣΕΡΡΕΣ: Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ας δούμε τώρα λίγο αναλυτικότερα τι συμβαίνει στην ΠΕ Σερρών. Σύμφωνα με την στρατηγική μελέτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κλιματική αλλαγή, κύριο μορφολογικό στοιχείο της Περιφερειακής μας Ενότητας είναι η επιμήκης λεκανοειδής πεδιάδα της, που περικλείεται από βουνά και διαρρέεται από το Στρυμόνα. Προς τα βόρεια και κατά μήκος των συνόρων με την Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία εκτείνεται ο όγκος του όρους Κερκίνης ή Μπέλες, που φτάνει ως τα «στενά τη Κούλας» (Ρούπελ), τη στενή κοιλάδα που είχε διανοίξει ο Στρυμόνας, στην άλλη πλευρά της οποίας απολήγει το Άγκιστρο ή Τσιγγέλ, δυτική συνέχεια του Ορβήλου, ενώ παράλληλα βρίσκονται τα κατάφυτα Όρη τη Βροντούς τα οποία εισχωρούν στη πεδιάδα των Σερρών. Από τα βουνά που περικλείουν την πεδιάδα των Σερρών κατεβαίνουν πολλά μικρότερα υδάτινα ρεύματα, που καταλήγουν όλα σχεδόν στο Στρυμόνα, κύριο υδρογραφικό στοιχείο της ΠΕ που αρδεύει το μεγαλύτερο μέρος της σερραϊκής πεδιάδας. Στο βορειοδυτικό τμήμα της Π.Ε. βρίσκεται και η μοναδική λίμνη, η Κερκίνη.
ΣΕΡΡΕΣ: Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η ανάλυση αυτή σκοπό έχει να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από την χωρίς σχέδιο ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στους ορεινούς αυτούς όγκους, με την έγκριση πληθώρας μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Φωτοβολταϊκών και Αιολικών πάρκων, χωρίς συνάφεια και σύνδεση μεταξύ τους. Το βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας πέρα από τις περιοχές φυσικής ομορφιάς ΝATURΑ που διαθέτει, αποτελεί την φυσική αντιπλημμυρική ασπίδα της πεδιάδας των Σερρών και με τις εκατοντάδες πηγές του, τροφοδοτεί με πόσιμο νερό εκατοντάδες Τοπικές Κοινότητες και τον μεγάλο αστικό ιστό της πόλης των Σερρών. Αυτό λοιπόν που αποτελεί φιλέτο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τους επενδυτές στις ΑΠΕ, για τους κατοίκους των Σερρών αποτελεί πηγή ζωής.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή που θα ξεκινά από τους ορεινούς όγκους και θα καταλήγει στην πεδιάδα, στις κοίτες των χειμάρρων, των παραποτάμων, και φυσικά του Στρυμόνα και η αποσπασματική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων με περιστασιακά μέτρα μπορούν να επιφέρουν ανεπανόρθωτες καταστροφές σε υποδομές αρδευτικά δίκτυα, οδοποιία, γεωργικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες και νοικοκυριά..
ΣΕΡΡΕΣ: Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Αυτά πρέπει να αναλογιστούν όλοι αυτοί, που χωρίς δεύτερη σκέψη, εγκρίνουν τις Μελέτες αυτές. Ότι αύριο θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πολιτικές που στηρίζουν, πολιτικές που μόνο όφελος έχουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Θα πρέπει να λογοδοτήσουν που δίνουν την έγκριση τους στον αποχαρακτηρισμό εκατοντάδων στρεμμάτων γης, στην αλλαγή χρήσης της, στον αφανισμό βοσκήσιμων εκτάσεων φέροντας σε απόγνωση το σύνολο των κτηνοτρόφων του τόπου μας.
Με βάση όλα τα προηγούμενα, που τα περισσότερα είναι γνωστά, απορίας άξιον είναι πώς το Δημοτικό μας Συμβούλιο γνωμοδοτεί θετικά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Λαϊλιά και πώς από την άλλη κόπτονται ανερυθρίαστα υπέρ της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος. 27 Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ και 3 κατά. Μπορούσαμε άραγε να περιμένουμε τίποτα διαφορετικό από παρατάξεις που είναι δοσμένες στην υπηρεσία των μεγάλων ομίλων και όχι στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων;
ΣΕΡΡΕΣ: Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα της ενημέρωσης, της κινητοποίησης του λαού ενάντια στα σχέδια που θα του κάνουν μαύρη τη ζωή. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, στην εμπορευματοποίηση των βουνών μας. Παλεύουμε συγχρόνως και για τα άλλα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας (μισθό, εργασιακές σχέσεις, ανεργία, φορολογία κλπ). Επισημαίνουμε πως δεν υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος που να είναι ανεξάρτητη από τις σχέσεις και το κίνητρο της παραγωγής της τοπικής ή ευρύτερα της κοινωνίας. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δημοτικες παρατάξεις και τα ταξικά συμφέροντα που αναδεικνύουμε εμείς.
Η λύση βρίσκεται για εμάς στην αντίθετη κατεύθυνση από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Βρίσκεται στην πρόταση που η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Στην πρόταση για ενεργειακό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αξιοποιώντας όλες τις εγχώριες πηγές ενέργειας.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr