fbpx
20.4 C
Serres
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΚΟΙΝΩΝΙΑΣΕΡΡΕΣ-ΕΡΓ.ΚΕΝΤΡΟ: Στο 35% η ανεργία

ΣΕΡΡΕΣ-ΕΡΓ.ΚΕΝΤΡΟ: Στο 35% η ανεργία

ΣΕΡΡΕΣ-ΕΡΓ.ΚΕΝΤΡΟ: Στο 35% η ανεργία

«Ανεργία, φτώχεια και μετανάστευση» είναι το τρίπτυχο… που χαρακτηρίζει τις περιοχές της Μακεδονίας-Θράκης όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων, τονίζοντας ότι η ανεργία μαστίζει τις πόλεις τη στιγμή που έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, οικονομικά και ενεργειακά, χωρίς να μπορούν να ανταπεξέλθουν χιλιάδες εργαζόμενοι και νοικοκυριά.

«Σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας-Θράκης η ανεργία έχει «χτυπήσει» κόκκινο, υπάρχει τεράστια έλλειψη θέσεων εργασίας, αλλά και απαράδεκτες συνθήκες, εκμεταλλευόμενοι οι εργοδότες την μαύρη και ανασφάλιστη δουλειά. Σοβαρό ζήτημα αποτελούν και τα εργατικά ατυχήματα τα οποία έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων. Παράλληλα, υψηλά ποσοστά σημειώνονται στη μετανάστευση με πολλούς να αναζητούν καλύτερη εργασία και ποιότητα ζωής στο εξωτερικό», υποστήριξαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας-Θράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου και παρουσίασαν τα στοιχεί ανεργίας ανά νομό με το βλέμμα στραμμένο στο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ.

ΣΕΡΡΕΣ-ΕΡΓ.ΚΕΝΤΡΟ: Στο 35% η ανεργία

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Σερρών, Άλκης Απιδόπουλος επισήμανε ότι αν και οι Σέρρες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος νομός σε παραγωγή, έχει φτάσει να είναι ο προτελευταίος στον τομέα της ανάπτυξης. «Το μεγάλο πρόβλημα στις Σέρρες είναι ότι δεν υπάρχουν δουλειές με αποτέλεσμα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να έχουν μεταναστεύσει στη Βουλγαρία και οι κάτοικοι να πηγαίνουν στη γείτονα χώρα για είδη πρώτης ανάγκης. Οι Σέρρες έχουν εγκαταλειφθεί και η εργασία είναι μαύρη και ανασφάλιστη. Η ανεργία κυμαίνεται στο 35%, ενώ πολλοί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Απιδοπουλος.

Πάνω από 30% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι πολλά και κάθε μέρα έρχονται αντιμέτωποι με αυτά, ιδίως με την ανεργία που ξεπερνά το 30%. «Η πραγματική εικόνα της ανεργίας που βιώνουμε καθημερινά στην πόλη είναι μεγάλη. Διπλάσιοι είναι σχεδόν οι άνεργοι από αυτούς που καταγράφονται με την ανεργία να ξεπερνά το 30%. Ένα νούμερο που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των μικρομεσαίων στρωμάτων, αναμένοντας έτσι και πολλά λουκέτα στις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Δυσοίωνο το μέλλον για την Κοζάνη»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Λευτέρης Αδάμ δήλωσε ότι η πόλη παρήγαγε το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας και απασχολούνταν 10.500 μόνιμοι εργαζόμενοι. «Ωστόσο, σήμερα έχουμε μόνο 2.000 μόνιμους με συνέπεια οι απώλειες από την απολιγνιτοποίηση στη δυτική Μακεδονία να είναι ισχυρές για την πόλη. Είχαμε απώλεια πληθυσμού 8,7% και σε ανθρώπινο δυναμικό 12.995. Παράλληλα, έχουμε 15.294 ανέργους. Δυσοίωνο είναι επομένως το μέλλον για την Κοζάνη, χωρίς μέτρα που θα δώσουν ”ανάσα” στους κατοίκους και τους νέους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αδάμ.

Από Φλώρινα στη Βόρεια Μακεδονία για είδη πρώτης ανάγκης

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Κωνσταντίνος Σιάκος παρουσίασε μια δυσάρεστη εικόνα για την πόλη καθώς πλέον ανήκει στην τελευταία θέση στον τομέα ανάπτυξης. «Φτώχεια, ανεργία και μετανάστευση» το τρίπτυχο της αποτυχίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Εκατοντάδες νέοι εγκατέλειψαν την περιοχή για να βρουν εργασία στο εξωτερικό, εταιρείες ενέργειας έκλεισαν και έμειναν χωρίς δουλειά χιλιάδες άτομα. Η Φλώρινα έχει χάσει το 28% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος το οποίο παρήγαγε και καμία ανάπτυξη δεν έχει σημειωθεί. Η φτώχεια είναι ένας δείκτης που μας ανησυχεί μιας και εκατοντάδες οχήματα περιμένουν καθημερινά στα σύνορα για να φτάσουν στη Βόρεια Μακεδονία και να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα. Οδεύουμε σ’ έναν χειμώνα στην πιο κρύα πόλη της χώρας και χρειαζόμαστε τέσσερις φορές περισσότερη ποσότητα για θέρμανση. Καμία προοπτική δεν υπάρχει, δυστυχώς, για την Φλώρινα», δήλωσε με δυσαρέσκεια ο κ. Σιάκος.

Στο 30% η ανεργία στη Δράμα

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, Γιώργος Σαβρίδης υποστήριξε ότι η ανεργία στην πόλη είναι περίπου στο 30% και ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 10%. «Σοβαρό πρόβλημα αποτελούν και τα εργατικά δυστυχήματα που συμβαίνουν στα λατομεία. Χάνονται ανθρώπινες ζωές από την πίεση των εργοδοτών και κανείς δεν τιμωρείται», τόνισε.

Άνεργες οι περισσότερες γυναίκες στην Πιερία

«Στον νομό Πιερίας οι άνεργοι σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας είναι 10.900, από τους οποίους 3.800 αντιστοιχούν σε άνδρες και 7.100 σε γυναίκες», ανέφερε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, Δέσποινα Κωνσταντίνου, ενώ παράλληλα έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τις πολλές κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό αλλά και για την όξυνση του προβλήματος την επόμενη χρονιά, αν δεν αλλάξουν οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. «Στον τουριστικό τομέα, αν και η Κατερίνη χαρακτηρίστηκε φέτος ως μια πόλη με αρκετή τουριστική κίνηση, δεν μεταφράστηκε αυτό στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Πολλές θέσεις παρέμειναν κενές και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη χρονιά καθώς θα αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα, αν δεν αλλάξουν οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας», επισήμανε.

Οι νέοι από Καστοριά στράφηκαν στο εξωτερικό

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς, Σάκης Παπανδρέου τόνισε ότι η πόλη είναι υπέροχη για να ζήσει κάποιος συνταξιούχος με τους υπόλοιπους κατοίκους, κυρίως τους νέους να έχουν στραφεί στο εξωτερικό. «Υπάρχει μεγάλη μείωση του ενεργού δυναμικού και εργατικού πληθυσμού στην πόλη αλλά μεγάλη αύξηση των συνταξιούχων», είπε.

Παρόμοια, και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Πτολεμαΐδας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Πέλλας και Βέροιας παρουσίασαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πόλεις λόγω της ανεργίας η οποία έχει συνεχώς ανοδική πορεία αλλά και λόγω της μετανάστευσης πολλών κατοίκων στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ποιότητας ζωής.

Όπως δήλωσαν στο τέλος ομόφωνα, το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα Βενιζέλου στις 18:00 προκειμένου με κεντρικό σύνθημα «Μηδενικές Αντοχές & Ανοχές» να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους με τα οποία κανένας αρμόδιος υπουργός δεν ασχολείται, αφήνοντας εργαζόμενους και μη στην τύχη τους και τους ίδιους να φωνάζουν ότι «Δεν αντέχουμε άλλο».

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -