Ένα νέο μεγάλο βήμα ετοιμάζεται να κάνει η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ, δημιουργώντας μια υπερσύγχρονη Μονάδας Παραγωγής Βιοαερίου και Συμπαραγωγής κοντά στο εργοστάσιό της εταιρείας στις Σέρρες, με τις επίσημες ανακοινώσεις και τα εγκαίνια να αναμένονται προσεχώς.
Πρόκειται για μια αναερόβια μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων της εταιρείας προς παραγωγή βιοαερίου, το οποίο στη συνέχεια θα αξιοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, με την ΚΡΙ ΚΡΙ να αναζητά ήδη τον Υπεύθυνο που θα αναλάβει την επίβλεψη και διασφάλιση της ορθής λειτουργίας και συντήρησης της Μονάδας.
Η εταιρεία είχε αποφασίσει ήδη από τα τέλη του 2018 την τροποποίηση του καταστατικού της, προκειμένου να προβλέπεται και η δυνατότητα δημιουργίας μονάδας παραγωγής βιοαερίου από τα υγρά λύματα της εταιρείας και παραγωγής και εμπορίας (εκμετάλλευσης) ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδίως βιομάζας.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Εξάλλου, στο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για την περίοδο 2019-2021, η Κρι Κρι προβλέπει επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ στον τομέα του βιοαερίου.
Η αξιοποίηση των λυμάτων από την παραγωγική διαδικασία ως πρώτη πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαερίου αποτελεί μια δραστηριότητα στην οποία έχουν επεκτείνει τις βλέψεις τους κι άλλες εταιρείες του κλάδου, καθώς τα περιθώρια ανάπτυξής της είναι ιδιαίτερα ευοίωνα.
Το συγκεκριμένο σχέδιο αναπτύχθηκε σε project για την εγκατάσταση μονάδας αναερόβιας επεξεργασίας ορού γάλακτος και υγρών αποβλήτων που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία παγωτού και γιαούρτης.
Ως αποτέλεσμα, θα προκύπτει εξουδετέρωση ρυπαντικού φορτίου, καθώς και παραγωγή βιοαερίου για χρήση στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Η ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η παραγόμενη θερμότητα θα αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου.
Το κόστος της επένδυσης για την υλοποίηση του project ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η αναερόβια επεξεργασία θεωρείται ως η πλέον ενδεδειγμένη τεχνολογικά λύση για τη διαχείριση αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, η ετήσια παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας θα αντιστοιχεί στην ενέργεια που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες 2000 νοικοκυριών. Επίσης, η ετήσια μείωση εκπομπών CO2 εκτιμάται σε 800 τόνους, λόγω κάλυψης θερμικών αναγκών εργοστασίου κατά 21% από θερμό νερό και ατμό της μονάδας. Ακόμα, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση κατανάλωσης 80000 λίτρων πετρελαίου ετησίως, από τη διακοπή μεταφοράς ορού γάλακτος με φορτηγά βυτία σε μονάδες τρίτων.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το 97% των αποβλήτων της εταιρείας ήδη ανακυκλώνεται, με 3000 τόνους να μετατρέπονται σε βιοαέριο.