ΣΕΡΡΕΣ: Εκδρομή στη Φιλιππούπολη για τους Περιπατητές της Κοιλάδας (ΦΩΤΟ)
Αν προεκταθεί νοερά η Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων των Σερρών, φτάνει μέχρι τη Μακεδονική Φιλιππούπολη, Plovdiv με το σημερινό της βουλγαρικό όνομα. Μια καταπράσινη πόλη με 343.500 κατοίκους. Βουτηγμένη κυριολεκτικά μέσα στα πλατάνια, τις φλαμουριές, τις ακακίες και τριανταφυλλιές. Ανάμεσα στους πεντακάθαρους δρόμους της και κάτω από τις πολλές γέφυρες, τρέχουν τα νερά στις ρίζες και φλέβες του ποταμού Έβρου, πριν φτάσουν στα δικά μας χώματα και χυθούν στο Αιγαίο.
Αυτός ήταν ο προορισμός της πρόσφατης τριήμερης απόδρασης, 26-28/Μαϊου 2023, των μελών και φίλων του Συλλόγου Περιπατητών της Κοιλάδας Αγ. Αναργύρων Σερρών – ΣΥ.ΠΕ.Κ.Α.Α.Σ. Φιλοξενηθήκαμε στο μεγαλοπρεπές, πολυόροφο και αχανές Grand Hotel με τα εκατοντάδες δωμάτια και τις πολλές αίθουσες εκδηλώσεων.
Περπατώντας, γνωρίσαμε τους θαυμάσιους πεζόδρομους, τις πλατείες, τα σοκάκια και τις γωνιές, μια πετυχημένη σύνθεση εμπορικής αγοράς, ψυχαγωγίας, προβολής αρχαιοτήτων, σημείων εστίασης, επιβλητικών κλασικών αλλά και μοντέρνων κτηρίων καθώς και τεράστιων πάρκων χαλάρωσης και αναψυχής. Το απόγευμα της πρώτης μέρας επισκεφθήκαμε το μοναστήρι της θεομήτορος Πετριτσονίτισας στο Μπάσκοβο, σημαντικό μνημείο χριστιανικής αρχιτεκτονικής, ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα ορθόδοξα μοναστήρια της Ευρώπης. Ευλάβεια, δέος, ιστορία, μοναστισμός, ψηφιδωτά και αγιογραφίες, λατρεία και πίστη, όλα ‘’κεντημένα’’ σε αφηγηματικές παραστάσεις στις τοιχογραφίες και στο διάκοσμο.
ΣΕΡΡΕΣ: Εκδρομή στη Φιλιππούπολη για τους Περιπατητές της Κοιλάδας (ΦΩΤΟ)
Την επόμενη μέρα, ξεναγηθήκαμε στα θεματικά τμήματα του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης, τα πλούσια εκθέματα των οποίων διαπερνούν το χρόνο από την προϊστορική περίοδο 7000 χρόνων πριν, τη μετέπειτα λίθινη εποχή, τις περιόδους χαλκού, τους κλασικούς χρόνους, τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, την ελληνική του Φιλίππου πολιτιστική παρουσία και τέλος τους βυζαντινούς και Οθωμανικούς χρόνους.
Η ξενάγηση στην πόλη, με πριβέ ξεναγό, κάλυψε την παλιά πόλη χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους, εξού και το όνομα Trimontium. Εκεί, εντυπωσιάζουν τα παλιά αρχοντικά πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε μουσεία ή σε γκαλερί και βιβλιοθήκες. Εκεί και η εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης με το μπαρόκ εικονοστάσι φιλοτεχνημένο στη Βιέννη. Εκεί και το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο, το αρχαίο στάδιο, το τζαμί Τζουμαγιάς. Μα, πάνω από όλα, η ξενάγηση μελών του συλλόγου στην Επισκοπική Βασιλική. Κτήριο μοναδικό σε μέγεθος και σε ψηφιδωτή διακόσμηση, η ιστορία του οποίου κρατάει από τα πρώιμα χριστιανικά χρόνια.
Φιλιππούπολη, μια πανέμορφη πόλη, καθαρή, χωρίς ίχνος ρύπανσης από graffiti και αφισοκολλήσεις, πόλη με μεγάλη ιστορία, πολλά μουσεία και μνημεία, εκκλησιές και μοναστήρια, πόλη με πολλά πρόσωπα, παλιά και σύγχρονα.
Το ταξίδι τις επιστροφής μας, πέρασε για λίγες ώρες από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια. Περπατήσαμε στον τεράστιο και φαρδύ πεζόδρομο, ανάμεσα στα επιβλητικά κτήρια όπως αυτό των δικαστηρίων της πόλης, τους χρυσοσκέπαστους τρούλους ναών, τη σύγχρονη τουριστική αγορά στα σοκάκια ένθεν και ένθεν.
Ήταν μια ακόμη δυνατή απόδραση του ΣΥ.ΠΕ.Κ.Α.Α.Σ., με πολύ περπάτημα, μα και πολλές ανεξίτηλες στη μνήμη εικόνες. Εικόνες ιστορίας, πολιτισμού, τέχνης, φυσικού κάλλους και περιπέτειας των αισθήσεων.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr