fbpx
9.3 C
Serres
Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΚΟΙΝΩΝΙΑΣΕΡΡΕΣ: Αναβιώνει το έθιμο της λαμπαδηφορίας στην Αλιστράτη

ΣΕΡΡΕΣ: Αναβιώνει το έθιμο της λαμπαδηφορίας στην Αλιστράτη

ΣΕΡΡΕΣ: Αναβιώνει το έθιμο της λαμπαδηφορίας στην Αλιστράτη

Την Δευτέρα 24 Μαρτίου και ώρα 18:30 το απόγευμα, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου Αλιστράτης θα αναβιώσει το έθιμο της Λαμπαδηφορίας με δάδες στα χέρια, παραμονές της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ως ανάμνηση του αντίστοιχου γεγονότος που συνόδεψε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Το σημείο έναρξης θα γίνει από το ηρώων  με την ακολουθία της Φιλαρμονικής και η πομπή θα επιστρέψει πάλι στο ίδιο σημείο όπου και θα σβηστούν οι δάδες.

Σημειώνεται, ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ελληνική Επανάσταση, και αποδίδεται στην «Πρώτη Ανάσταση του Έθνους», όπως ονομάστηκε η έναρξη της Επανάστασης του ’21 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, την οποία γιόρτασαν με αναμμένες λαμπάδες οι κάτοικοι της Δημητσάνας, τόπο καταγωγής του ιεράρχη, ενώ κατ’ άλλους δάδες χρησιμοποιήθηκαν για να διαδώσουν το μήνυμα της εξέγερσης σε όλα τα χωριά.

META MAGAZINO: Διαβάστε το πρόσφατο τεύχος
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
ΣΕΡΡΕΣ: Αναβιώνει το έθιμο της λαμπαδηφορίας στην Αλιστράτη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -