Συνεχείς είναι οι αναφορές από την Κυβέρνηση αλλά και την επιστημονική κοινότητα για την αξία των self tests (τεστ αυτοδιάγνωσης) στην προσπάθεια ελέγχου κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα το “όπλο” αυτό τείνει να γίνει ισάξιο του εμβολιασμού χωρίς φυσικά να είναι. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 5 εκατομμύρια αποτελέσματα από self test έχουν καταγραφεί στη σχετική πλατφόρμα ενώ από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί νέα κρούσματα της τάξης των 15 χιλιάδων.
Σύμφωνα με αναφορές πολιτών, η όλη διαδικασία έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα τα οποία αφορούν στα εξής:
- Προβληματικό υλικό, δηλαδή συσκευασίες με τεστ στα οποία απουσίαζε το ειδικό υγρό για την ανάλυση του αποτελέσματος, δύσχρηστο στειλεό (μπατονέτα) ή πλακίδιο που δε λειτουργούσε σωστά.
- Ασαφές αποτέλεσμα το οποίο υποδείκνυε χρήστη του τεστ ως κρούσμα κορονοϊού, το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώνονταν από τον ακόλουθο μοριακό έλεγχο.
- Πρόβλημα στην πλατφόρμα καταγραφής του αποτελέσματος.
- Ανυπαρξία ελέγχου για το αν το αποτέλεσμα το οποίο καταγράφεται είναι αληθινό ή όχι.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι τα self test μπορούν να συνεπικουρήσουν στην προσπάθεια ελέγχου της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά η βοήθεια η οποία έχουν προσφέρει είναι μικρή. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να υπάρχει η εγγύηση για την ολοκλήρωση του με το σωστό τρόπο.
Η υποχρεωτική χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης για διάφορες δραστηριότητες, φαίνεται έως και πιεστική για τους πολίτες, οι οποίοι μετά από 6 μήνες περιορισμών λόγω του lockdown δεν φαίνονται ιδιαίτερα πεπεισμένοι να προβούν σε αυτή. Η διάθεση που καταγράφεται είναι απλά να είναι “τυπικοί” στην εφαρμογή του μέτρου και όχι ουσιαστικoί. Το αφήγημα της “ατομικής ευθύνης” φαίνεται να προκαλεί πλέον έντονο εκνευρισμό και αμφισβήτηση.
Τα επίσημα στοιχεία για τα self tests
Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έως 15 Μαΐου 2021 (από τις 11 Απριλίου που επιβλήθηκε το μέτρο), έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 5.331.757 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 141.516 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο. Για λόγους συγκρισιμότητας να σημειώσουμε από τι από πέρυσι το Φεβρουάριο έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.873.517 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας(μοριακοί έλεγχοι) και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 3.982.663 δείγματα και έχουν προκύψει 377.090 κρούσματα.
Όπως ανέφερε δε την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το κορονοϊό ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης, “Μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 5 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 14.172 μέχρι αργά χθες το βράδυ (Πέμπτη 13/5). Περίπου οι 1.400 καταγράφηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες (12-13/5).
Συγκρίνοντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ με τα αναφερόμενα του κ. Μαγιορκίνη, διαπιστώνεται ότι μόνο 1 στα 10 self test που υποδείκνυαν αποτέλεσμα που χρειάζονταν επανέλεγχο ανέδειξε κρούσμα κι αυτό σημαίνει πως πολλά ήταν είτε προβληματικά στη λειτουργία τους, είτε ψευδώς θετικά είτε οι πολίτες δεν τα χρησιμοποίησαν σωστά και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε άλλο έλεγχο προκειμένου να μπορούν να έχουν τη βεβαίωση πως δεν έχουν κορονοϊό και άρα να μπορούν να πάνε στη δουλειά τους ή στο θρανίο τους.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Εκείνο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πως 3 εκατομμύρια πολίτες αυτοελέγχθηκαν μόνο το 0,5% βγήκε θετικό στον ιό σε διάστημα ενός μήνα. Η θετικότητα αυτή είναι ιδιαίτερα χαμηλή και σε μεγάλο βαθμό αμφισβητείται. Μάλλον πολλά από μπορεί να μην έγιναν καν.
Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε την Παρασκευή ότι “Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν περισσότερα από 2.000.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και ο αριθμός….Κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή μεταξύ 3 και 9 Μαΐου, το 26,6% των νέων κρουσμάτων, δηλαδή 1 στα 4 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν χάρη σε αυτό το νέο εργαλείο”.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το εν λόγω διάστημα το οποίο αφορά την εβδομάδα μετά το Πάσχα, σημειώθηκαν 15.562 κρούσματα ενώ είχαν γίνει 1,34 self test. Δηλαδή εντοπίστηκαν το πολύ 4000 κρούσματα από το τεστ αυτοδιάγνωσης ήτοι θετικότητα μόλις 0,3%. Και πάλι ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό.