fbpx
10.4 C
Serres
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΣΑΡΙΑ: Τι είναι ο ισλαμικός νόμος και τι σημαίνει για τις γυναίκες

ΣΑΡΙΑ: Τι είναι ο ισλαμικός νόμος και τι σημαίνει για τις γυναίκες

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, κάθισε την Τρίτη, για πρώτη φορά μπροστά στις κάμερες με σκοπό να “καθησυχάσει” τη διεθνή κοινότητα, διαβεβαιώνοντας φαινομενικά, πως η κατάληψη της εξουσίας από τους τζιχαντιστές στο Αφγανιστάν θα γίνει “με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Συγκεκριμένα ο Zabihullah Mujahid δήλωσε πως “μετά από 20 χρόνια αγώνα, απελευθερώσαμε τη χώρα και διώξαμε τους ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος”. Στη συνέχεια μιλώντας για τα δικαιώματα των γυναικών, για τα οποία εύλογα ανησυχεί η διεθνής κοινότητα, διαβεβαίωσε πως “κανείς δεν θα πάθει κακό”, αλλά πως όλα θα γίνουν βάσει της Σαρίας.

“Δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών από τη Σαρία (Ισλαμικός Νόμος). Θα συνεργαστούν μαζί μας”, είπε συγκεκριμένα ο Zabihullah Mujahid.

Τι είναι όμως η Σαρία που “διαφυλάττει” τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν;

Ο όρος Σαρία είναι ουσιαστικά ένας ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης. Εμπνέεται από το Κοράνιο και χρησιμοποιείται ως αναφορά στο ισλαμικό δίκαιο, αλλά και τον ισλαμικό τρόπο ζωής γενικότερα. Κυριολεκτικά σημαίνει “το καθαρό” δρόμο που οδηγεί προς τη “πηγή του ύδατος”.

Ο νόμος της Σαρία, σύμφωνα με το BBC, λειτουργεί ως κώδικας ζωής που πρέπει να τηρούν όλοι οι Μουσουλμάνοι, συμπεριλαμβανομένων προσευχών, νηστείας και δωρεών προς τους φτωχούς.

Η Σαρία ουσιαστικά υποτίθεται πως “βοηθά” τους μουσουλμάνους να καταλάβουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε κάθε πτυχή της ζωής τους σύμφωνα με τις επιθυμίες του Θεού.

Τι σημαίνει η Σαρία στη πράξη;

Στα φονταμενταλιστικά κράτη, όπως αναφέρει το BBC, ένας μουσουλμάνος που αναρωτιέται τι να κάνει εάν οι συνάδελφοί του τον καλέσουν στην παμπ μετά τη δουλειά, μπορεί να απευθυνθεί σε έναν ειδικό μελετητή της Σαρία για συμβουλές, για να βεβαιωθεί ότι οι πράξεις του είναι εντός του νομικού πλαισίου της θρησκείας του.

Όσον αφορά τις γυναίκες, ο παραδοσιακός ισλαμικός νόμος δέχεται πολλές ερμηνείες. Συγκεκριμένα οι Ταλιμπάν ερμηνεύουν την Σαρία, με ακραίο τρόπο και καταπατούν τα δικαιώματα των γυναικών.

Σύμφωνα με το skynews, οι Ταλιμπάν καταδικάστηκαν διεθνώς για την επιβολή μιας αυστηρής και ακραίας εκδοχής του νόμου της Σαρία κατά τη διακυβέρνησή τους από το 1996 έως το 2001, η οποία περιελάμβανε τιμωρίες όπως δημόσιους λιθοβολισμούς, μαστιγώσεις και απαγχονισμούς.

Υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν στο παρελθόν, οι γυναίκες τέθηκαν ουσιαστικά σε κατ ‘οίκον περιορισμό καθώς δεν τους επιτρεπόταν να εργαστούν ή να έχουν εκπαίδευση.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Οι γυναίκες και τα κορίτσια που ήταν άνω των οκτώ ετών έπρεπε να φορούν μπούρκα και έπρεπε να συνοδεύονται από έναν άντρα συγγενή εάν ήθελαν να βγουν έξω από το σπίτι τους. Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια απαγορεύονταν σε περίπτωση που “ενθουσίαζαν” τους άνδρες, τα σπίτια με παράθυρα στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο έπρεπε να βαφτούν και οι γυναίκες απαγορεύονταν να βγαίνουν στο μπαλκόνι τους.

Επιπλέον, δεν επιτρεπόταν η φωτογράφιση, η κινηματογράφηση ή προβολή εικόνων γυναικών σε εφημερίδες, βιβλία και καταστήματα, ενώ απαγορεύτηκε στις γυναίκες να εμφανίζονται στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή σε δημόσιες συγκεντρώσεις. Οι γυναίκες που δεν υπάκουαν στους κανόνες, ακόμη και αν είχαν άνδρες συγγενείς για να βγουν έξω, μαστιγώνονταν στο δρόμο ή στα γήπεδα και στα δημαρχεία.

Με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, χιλιάδες αφγανοί φοβούνται ότι οι έχοντες την ηγεσία εξτρεμιστές, θα επαναλάβουν αυτή τη σκληρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου και αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα προκειμένου να σωθούν.

Ποιες είναι οι τιμωρίες της Σαρία;

Ο νόμος της Σαρία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το skynews, χωρίζει τα αδικήματα σε τρεις γενικές κατηγορίες: τα αδικήματα “hadd”, τα οποία είναι σοβαρά εγκλήματα με καθορισμένες ποινές, τα εγκλήματα “tazir”, όπου η ποινή αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή, και τα εγκλήματα “Qisas”, στα οποία ο δράστης πρέπει να υποστεί την ίδια ποινή με το θύμα.

Μερικά από τα πιο σοβαρά αδικήματα hadd, είναι η κλοπή η οποία μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και με ακρωτηριασμό του χεριού του δράστη αλλά και η μοιχεία η οποία πολλές φορές τιμωρείται με την ποινή του θανάτου με λιθοβολισμό.

Ο ΟΗΕ έχει εκφραστεί πολλές φορές κατά του θανάτου με λιθοβολισμό, δηλώνοντας ότι αποτελεί ένα ακραίο βασανιστήριο μια απάνθρωπη και εξευτελιστική πράξη που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον απαγορεύει σαφώς.

ΠΗΓΗnews247.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -