fbpx
20.4 C
Serres
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήSTORIESΠώς “χάθηκε” μια λίμνη και δημιουργήθηκε η Κερκίνη και ο κάμπος των...

Πώς “χάθηκε” μια λίμνη και δημιουργήθηκε η Κερκίνη και ο κάμπος των Σερρών

Πώς “χάθηκε” μια λίμνη και δημιουργήθηκε η Κερκίνη και ο κάμπος των Σερρών

Στην εκτροπή του Στρυμόνα και τη σημερινή διαμόρφωση του χάρτη του νομού Σερρών, αναφέρεται άρθρο της Μηχανής του Χρόνου:

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την “εκτίναξη” του πληθυσμού στην Αττική, η αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ ανέλαβε την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα, για να ξεδιψάσει η Αθήνα.

Πραγματοποίησε, επίσης, εκτεταμένα αποστραγγιστικά έργα γύρω από τον ποταμό Στρυμόνα στις Σέρρες, σε συνεργασία με την εταιρεία John Monks & Sons.

Το τεράστιο υδραυλικό έργο κρίθηκε αναγκαίο, προκειμένου να μπει τέλος στις ανεξέλεγκτες πλημμύρες του Στρυμόνα και του παραπόταμού του, Αγγίτη.

Τα πλεονάζοντα νερά δημιουργούσαν έλη στον κάμπο των Σερρών, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να αποδεκατίζονται από ασθένειες, όπως η ελονοσία και η χολέρα.

Για τους μαστιζόμενους από τις πλημμύρες ντόπιους και προσφυγικούς πληθυσμούς, τα εξυγιαντικά έργα, που διήρκεσαν από το 1929 μέχρι το 1936, ήταν η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Τα έργα δεν αφορούσαν μόνο τη διευθέτηση του ποταμού Στρυμόνα. Αποξηράνθηκε επιπλέον η λίμνη του χωριού Αχινός και δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη της Κερκίνης στη βόρεια πλευρά της πεδιάδας, με την κατασκευή φράγματος κovτά στo χωριό Λιθότoπoς.

Από τις συνολικές εργασίες αποστράγγισης, υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν 400.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, ενώ θωρακίστηκαν έναντι των πλημμυρών άλλα 300.000 στρέμματα στην σερραϊκή πεδιάδα.

Έτσι η εκτροπή του Στρυμόνα δεν είχε οφέλη μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά δημιουργήθηκαν νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που μοιράστηκαν με κλήρο στους γεωργούς και τους πρόσφυγες, σώζοντάς τους από την πείνα και την ανέχεια.

Ταυτόχρονα μπήκαν οι βάσεις για το κτηνοτροφικό θαύμα των επόμενων δεκαετιών, που οδήγησε στην παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος, το οποίο κυριάρχησε στην ελληνική αγορά. Καδοφόρος εκσκαφέας με βραχίονες “Κερκίνη”.

Η μάστιγα των πλημμυρών και η έναρξη των έργων

Σύμφωνα με την Έφη Νεστορίδη, Γενική Διευθύντρια Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ΕΥΔΑΠ, στις αρχές του περασμένου αιώνα, ο πληθυσμός των πεδιάδων Σερρών-Δράμας ανερχόταν σε περίπου 300.000 κατοίκους.

Περίπου 85.000 ήταν οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εκατέρωθεν του Στρυμόνα. Πολλοί από αυτούς ήταν γεωργοί και, ως εκ τούτου, οι υπάρχουσες εκτάσεις δεν επαρκούσαν, για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες.

Μόνο το 42% της συνολικής έκτασης των πεδιάδων ήταν καλλιεργήσιμη. Την ίδια στιγμή, από την ελονοσία έπασχε το 37% του Νομού Σερρών και το 23% του Νομού Δράμας.

Το πρόβλημα ήταν τεράστιο, αλλά οι συνεχείς πολεμικές συρράξεις δεν επέτρεψαν να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα.

Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, σε μια εποχή που η ανεργία βρισκόταν στα ύψη, ο αγώνας για την επιβίωση ήταν μεγάλος και η ελληνική κοινωνία προσπαθούσε να διαχειριστεί το ζήτημα της ενσωμάτωσης των προσφύγων του 1922-23.

Η ΟΥΛΕΝ στις Σέρρες

Το 1929, υπογράφτηκε σύμβαση αξίας 21 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του ελληνικού κράτους και των αμερικάνικων εταιρειών John Monks & Sons και Ulen & Company. Επρόκειτο για μια τεράστια επένδυση, αναφέρει η κ. Νεστορίδη.

Γενικός επόπτης και συντονιστής των έργων στην περιοχή των Σερρών ήταν ο Roy Warner Gausmann, διευθυντής ταυτόχρονα στα έργα ύδρευσης της ΟΥΛΕΝ στην Αθήνα.

Κατασκευάστηκε νέα κοίτη του Στρυμόνα μέσω της λίμνης Αχινού και των στενών της Αμφίπολης στον κόλπο του Ορφανού.

Η νέα κοίτη θα είχε αποχετευτική ικανότητα 300 κ.μ. ανά δευτερόλεπτο, αλλά, σε περίπτωση ανάγκης, θα μπορούσε να φτάσει και τα 1200 κ.μ..

Η Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932 με κατασκευή αναχωμάτων σε πεδινό έδαφος. Φτιάχτηκε επίσης ένας ταμιευτήρας, ο οποίος, μέχρι σήμερα, αρδεύει τον εύφορο κάμπο των Σερρών.

Η εκτροπή του Στρυμόνα προς τη λίμνη της Κερκίνης πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1933

Η περιοχή της Κερκίνης έχει σπουδαία οικολογική σημασία, καθώς αποτελεί έναν από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας, γvωστoί και ως “Υγρότoπoι Ramsar“.

Έχoυv παρατηρηθεί τoυλάχιστov 300 είδη πoυλιώv στηv λίμvη και στα βoυvά πoυ τηv περιβάλλoυv, από τα oπoία 50 περιλαμβάvovται στov Κόκκιvo Κατάλoγo τωv Πoυλιώv της Ελλάδας.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/pos-quot-chathike-quot-mia-limni-kai-dimioyrgithike-i-kerkini-kai-o-kampos-ton-serron-to-terastio-apostraggistiko-ergo-kai-to-rekor-galaktos/
Πώς “χάθηκε” μια λίμνη και δημιουργήθηκε η Κερκίνη και ο κάμπος των Σερρών
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -