fbpx
8.6 C
Serres
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήLIFEΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Αναγκαίος σύμμαχος η σωστή διατροφή (από τον Κ. Μητουσούδη, διατροφολόγο)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Αναγκαίος σύμμαχος η σωστή διατροφή (από τον Κ. Μητουσούδη, διατροφολόγο)

Λίγες μέρες πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της καλής διατροφής στην απόδοση των μαθητών και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.  Η περίοδος των εξετάσεων είναι ιδιαιτέρως απαιτητική, τόσο σε πνευματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο και οι απλές καθημερινές συνήθειες διατροφής των μαθητών αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η καλή διατροφή, απόλυτος σύμμαχος στην απόδοση των μαθητών και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Σημαντικά τα σταθερά γεύματα στις Πανελλήνιες

Την περίοδο της προετοιμασίας, καλό είναι το παιδί να κρατάει ένα σταθερό αριθμό γευμάτων, προκειμένου να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα του, καθώς είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να τρώει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, ακόμη κι αν δεν έχει πολύ όρεξη να φάει, ας κάθεται στο τραπέζι, και ας τρώει μικρή ποσότητα. Επιπλέον να μην παραλείπει τα ενδιάμεσα σνακ, δεκατιανό δηλαδή και απογευματινό». ΠΡΟΣΟΧΗ: Τις ημέρες των εξετάσεων, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι μαθητές να ξεκινήσουν τις εξετάσεις τους με άδειο στομάχι. Το πρωινό θα τους βοηθήσει στη μνήμη, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο οι μαθητές να ζαλιστούν και να μην μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα.

Οι διατροφικές αλλαγές αυτό το διάστημα μπορεί να στρεσάρουν το παιδί. Δεν είναι αναγκαίο να κόψει πίτσες, σουβλάκια, παγωτά..

Η προετοιμασία για τις Πανελλήνιες  δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες του παιδιού μας. Αν συνηθίζει να τρώει πίτσες, σουβλάκια, παγωτά, αυτό δεν είναι το κατάλληλο διάστημα για να ξεκινήσει να τρώει σαλάτες, όσπρια, χυμούς και φρούτα, γιατί αυτό θα το φορτώσει με ένα επιπρόσθετο στρες.  Η ταραχή που θα φέρει στον οργανισμό η βίαια αλλαγή της συνήθειας είναι βέβαιο πως δεν θα οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα.   Έτσι και στο παιδί προσπαθούμε να κάνουμε μικρές παρεμβάσεις στο διαιτολόγιο του. Αν τρώει πχ junk food, θα μειώσουμε τη συχνότητα, και σταδιακά θα προσθέσουμε πιο υγιεινές τροφές, χωρίς να επιφέρουμε μεγάλες αλλαγές. Η ημέρα που προηγείται των εξετάσεων είναι πολύ σημαντική για την επίδοση των μαθητών. Είναι προτιμότερο η προηγούμενη ημέρα να περιλαμβάνει κάποιο οικείο και μάλιστα αγαπητό στους μαθητές φαγητό, που θα τους προσφέρει ευχαρίστηση και θα τους ανεβάσει τη διάθεση.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Νερό… νερό… νερό,  καθώς επίσης  χυμοί και smoothies για ενυδάτωση

Η ενυδάτωση αποτελεί βασικό κομμάτι της υγείας ενός ατόμου ιδιαίτερα των παιδιών τώρα που διαβάζουν.  Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πνευματική λειτουργία. Ως προς το είδος των υγρών, το νερό είναι η άριστη επιλογή. Οι μαθητές είναι σημαντικό να θυμούνται ότι τη στιγμή που αισθάνονται το αίσθημα της δίψας έχουν ήδη αφυδατωθεί. Συνεπώς, θα πρέπει να καταναλώνουν κυρίως νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (γύρω στα 2 λίτρα, δηλαδή 4 μικρά μπουκαλάκια), προκειμένου να διατηρούν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση. Και εκτός από το νερό, υγρά προσλαμβάνουμε και από φρούτα, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, καφέδες κλπ. Μία ωραία σύσταση υδάτωσης είναι οι χυμοί και τα smoothies, γιατί αυτά εκτός των υγρών, προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν και στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, αλλά και στην καλή υγεία του εγκεφάλου. 

Σοκολατίτσα η αγαπημένη 

Η σοκολάτα και κυρίως η μαύρη, αναφέρεται συχνά ως «ενισχυτικό» τρόφιμο κατά την περίοδο εξετάσεων, καθώς η κατανάλωσή της αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Επιπλέον, έχει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών, σιδήρου και καφεϊνης για να προσφέρει τόνωση και ενέργεια στους μαθητές. ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αλόγιστη κατανάλωση σοκολάτας, ακόμα και εάν είναι μαύρη μπορεί να «εκτοπίσει» άλλα τρόφιμα από το διαιτολόγιο των μαθητών ή να επιδράσει αρνητικά στο σωματικό βάρος. Το καλύτερο είναι να τρώνε μια μικρή ποσότητα (2 πλάκες πχ) 2-4 φορές/εβδομάδα παρά να καταναλώσουν μία ολόκληρη σοκολάτα μέσα σε μία ημέρα.

Χρήσιμοι κανόνες για την διατροφή στις Πανελλήνιες

Η επιλογή του φαγητού είναι καλό να γίνει από τους ίδιους τους μαθητές, με τη διακριτική καθοδήγηση των γονιών. Αν ένας γονιός θέλει να είναι εντάξει με τη συνείδηση του και να κάνει το καθήκον του απέναντι στη σωστή προετοιμασία του παιδιού του, θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξής βασικές αρχές:

  • Πρώτον θα πρέπει να υπάρχει πάντα σαλάτα ή ωμή, είτε βραστή, είτε ψητή στο γεύμα του παιδιού, ακόμα και με κάποια σος για να γίνει πιο θελκτική. Είναι απαραίτητο συστατικό μίας καλής και υγιεινής διατροφής, γιατί δίνει βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, αλλά και Ε, και C, που βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού και σε κάποιες εγκεφαλικές λειτουργίες.
  • Οπωσδήποτε μία με δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, και μία με δύο φορές την εβδομάδα όσπριο. Οι υπόλοιπες μέρες να έχουν κρέας, κοτόπουλο, μακαρόνια, σε μία σωστή αναλογία.
  • Τα φρούτα είναι μία εξαιρετική πηγή ενδιάμεσων γευμάτων. Αν δεν είναι εφικτό να καταναλωθούν στο ενδιάμεσο των γευμάτων, μπορούν να καταναλωθούν και μετά το κυρίως γεύμα. Συνήθως 3-4 φρούτα την ημέρα είναι οι επίσημες συστάσεις του Εθνικού Διατροφικού οδηγού για την Ελλάδα.
  • Ιδανικά σνακ θεωρούνται και το γιαούρτι με σταφίδες και ξηρούς καρπούς, ένα σουσαμένιο κουλουρι  με λίγο τυρί ή ένα αβγό.
  • Ενας φρεσκοστυμμένος χυμός την ώρα του διαβάσματος δίνει άμεσα ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Μία μέρα πριν τις Πανελλήνιες

Καλόν είναι να μην φορτωθεί ο οργανισμός του παιδιού πολλές θερμίδες, κυρίως από λιπαρές ουσίες. Ας μην είναι το βραδινό πριν τις εξετάσεις κάτι βαρύ πχ πίτσα, ή μπέργκερ γιατί μπορεί να προκληθεί κακός ύπνος, άρα να μην είναι ξεκούραστο το παιδί την άλλη μέρα, καθώς επίσης μπορεί να προκληθούν στομαχικές διαταραχές και από το άγχος των ημερών. 

Στο τέλος το πιο σημαντικό 

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή των ημερών των εξετάσεων, να ακολουθείται αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος. Η ισορροπία και το μέτρο στην επιλογή των φαγητών συμβάλλουν σημαντικά στην απόδοση των μαθητών στο διάβασμα, ενώ η σωστή κατανομή των γευμάτων συμβάλλει στην καλύτερη διάθεση, απομνημόνευση και αυτοσυγκέντρωση.

Κωνσταντίνος Μητουσούδης (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)

  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό meta magazino 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -