ΠΑΜΑΚ: Εξ αποστάσεως τα προπτυχιακά μαθήματα
Με μεθόδους εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα διεξαχθούν τα προπτυχιακά μαθήματα στη μεγάλη πλειοψηφία των τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Την απόφαση έλαβε η σύγκλητος του Ιδρύματος, κρίνοντας πως οι δυνατότητες διδασκαλίας με φυσική παρουσία, όπως προσδιορίζονται από τη σχετική ΚΥΑ, είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
«Αυτό οφείλεται αφενός στα ιδιαίτερα κτιριακά προβλήματα και περιορισμούς, αφετέρου στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό φοιτητών που δέχεται το Πανεπιστήμιο, αλλά επίσης και των συνεχιζομένων και αυξανομένων ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό», ανέφερε στην εισήγησή του στο όργανο ο πρύτανης καθ. Στέλιος Κατρανίδης. Από την απόφαση εξαιρείται το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, όπου η διδασκαλία πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με ατομικά μαθήματα ή με μαθήματα όπου συμμετέχει εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός φοιτητών και επομένως η διδασκαλία με φυσική παρουσία είναι σε μεγάλο βαθμό εφικτή.
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Ο κ. Κατρανίδης επισήμανε πως κατά τη δεκαετία 2010-2020 υπήρξε δυσανάλογη αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού στα Τμήματα «γεγονός που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, κατά την οποία μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένο βαθμό μπορεί να ικανοποιηθεί το κριτήριο των λιγότερων από 50 φοιτητές ανά τάξη διδασκαλίας». Όπως διευκρίνισε «το 2010-2011 ο αριθμός των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας χωρίς το Τμήμα ΜΕΤ ανήρχετο σε 152 διδάσκοντες, ενώ το 2020-2021 ο αριθμός αυτός είναι 174 μέλη ΔΕΠ, μία αύξηση δηλαδή 14,4% σε μια δεκαετία», ενώ «αυτή η ελάχιστη αύξηση συντελέστηκε ταυτόχρονα με τη συγχώνευση των Τμημάτων Έδεσσας, Νάουσας και Φλώρινας, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία εκτόξευσε τον αριθμό των ενεργών φοιτητών από 8.303 το 2010-2011 στους 12.645 το 2020-2021, ήτοι αύξηση κατά 52,3%» και «η εικόνα μεταβάλλεται επί το δυσμενέστερο εάν συγκριθούν τα στοιχεία των εισακτέων (χωρίς μετεγγραφές) φοιτητών».
Συνεκτιμώντας τα δεδομένα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισε:
-να διεξάγει σε πολύ περιορισμένο βαθμό την πραγματοποίηση των μαθημάτων με μορφές διά ζώσης διδασκαλίας, ανάλογα και αντίστοιχα με τις αποφάσεις – εισηγήσεις των Συνελεύσεων των Τμημάτων στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, τα οποία είναι τα καθ’ ύλην αρμόδια, προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή δυνατότητας παρακολούθησης και συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία στο σύνολο των φοιτητών:
-να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα χρησιμοποίησης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε στο προηγούμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο,
-να επικεντρώσει τις προσπάθειες όλων για την καλύτερη δυνατή υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο, επικεντρώνοντας τους όποιους διαθέσιμους πόρους για τη διδασκαλία όπου αυτό είναι εφικτό σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ,
-να ικανοποιήσει με κάθε τρόπο το πρώτιστο μέλημα το οποίο έχει τεθεί από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, που είναι η διασφάλιση της υγείας των φοιτητών και του προσωπικού.
Οι Πρόεδροι των Τμημάτων και οι Κοσμήτορες των Σχολών εξέφρασαν την ισχυρή διάθεσή τους να στηρίξουν την πρωτοβουλία για τη διενέργεια φροντιστηριακών μαθημάτων με φυσική παρουσία για μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου του πρώτου κύκλου σπουδών που προσφέρονται εξ αποστάσεως και δη για μαθήματα που διδάσκονται στο πρώτο έτος, υπό τη σαφή προϋπόθεση της τήρησης των όρων υγιεινής και ασφάλειας (π.χ. αποστάσεις κλπ) για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.