Πωλητήριο στον τομέα δραστηριοτήτων που αφορά τις φωτογραφικές μηχανές βάζει η ιαπωνική Olympus μετά από 84 χρόνια επιτυχημένης πορείας, τα  οποία την ανέδειξαν σε ένα από τα κορυφαία ονόματα του κλάδου του φωτογραφικού εξοπλισμού.

Η απόφαση της εταιρείας, η οποία αποτελεί ιστορικό αλλά και αγαπητό στο κοινό όνομα στο χώρο της φωτογραφίας, ήρθε μετά από συναπτά έτη ζημιών τα οποία οφείλονται σύμφωνα με τα στελέχη της στην διείσδυση της ψηφιακής φωτογραφίας των smartphones τα οποία έχουν πάρει μεγάλο μερίδιο από την πίτα.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η εταιρεία έχασε την άλλοτε κυρίαρχη θέση της αφού έμεινε πίσω εν συγκρίσει με τους ανταγωνιστές υποτιμώντας το βίντεο στην γκάμα των προϊόντων που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Olmpus ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στα μικροσκόπια μέχρι και το 1936 όπου παρουσίασε την πρώτη κάμερα της. Έκτοτε ο φωτογραφικός τομέας της αναπτυσσόταν σταθερά κατακτώντας την κορυφή την δεκαετία του ’70.

Τα camera smartphones συρρίκνωσαν την κερδοφορία

Η εταιρεία πρωτοστάτισε και με την εμφάνιση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών όντας από τα πρώτα ονόματα που παρουσίασαν αξιόλογα προϊόντα στο χώρο.

Ωστόσο η έλευση και συνεχή εξέλιξη των camera smartphones συρρίκνωσε την πίτα των φωτογραφικών μηχανών κατά 84% αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια κερδοφορίας. Ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που ενέπλεκε ανώτατα στελέχη της το 2011, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ο υποψήφιος αγοραστής θα αποκτήσει τις πατέντες, την τεχνογνωσία, τις κάμερες και κυρίως τους Zuiko φακούς, δίνοντάς τους μια παράταση ζωής, έστω και με άλλη επωνυμία. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.